A Camí de Sant Benet. Davant d'un monestir benedictí i al costat de la Fundació Alícia, aquest elegant restaurant forma part l'hotel Món. El xef Ivan Margalef dirigeix la cuina i proposa plats de proximitat, elaborats amb productes ecològics dels seus propis horts i que volen reflectir l'entorn paisatgístic de la zona i del moment del calendari. Menú del xef (55 euros, sense beguda) i dos de degustació; 'Un passeig per Sant Benet' (el curt, 95 euros) i 'El camí de Sant Benet' (el llarg, 115 euros). Reconegut amb una estrella Michelin.
A Santpedor. Obert el 1987, la família Rafart-Vilarrasa elabora cuina mediterrània i de mercat, amb producte de temporada; terrines, guisats, rostits, saltats, brasa. El gènere marí ve de la costa catalana i el carni, de Castella. A la carta hi veureu des d'un capipota, fins a uns canelons, passant per un arròs i uns calamars farcits. Atenció al carro de les postres casolanes; pastissos de poma, formatge, xocolata, braços farcits, tiramisú, suflés, etc. Però les postres més clàssiques del Ramon són els crepes 'Suzette', flamejats al moment davant de la clientela. A la carta de vins hi ha el millor de la D.O. Pla de Bages. El restaurant, que forma part de l'hotel homònim, és gegant. Té un menjador central, tres privats, terrassa i jardinet. Obren cada dia de l'any.
Prop de Manresa. Un celler de vins ecològics amb segles d'història, Oller del Mas, que té un bar de vins i un restaurant de cuina sofisticada de territori, el Bages 964. Receptes tradicionals i innovació d'alta cuina. La carta està elaborada amb la bellesa de les vinyes, els camps i els boscos del Pla de Bages; arrossos (secs, risottos, melosos), peixos de mercat i carn excelsa (cérvol, txuletón, vaca gallega, etc.). Dos menús de degustació; picapoll (75 euros) i especial picapoll (90 euros).
A Manresa. Obert el 1957, és un dels emblemes gastronòmics de la ciutat i la comarca. Hi fan esmorzars de forquilla –'callos', cap i pota, orella, galta– i dinars de cuina tradicional. Carta curta amb una desena d'entrants, tres peixos, carns i postres. No cal que l'allarguin, hi ha tot el que cal; des d'una impressionant 'kokotxa' de lluç amb mongeta, fins a una refinada terrina de foie gras a la ratafia, des d'un turbot a la donostiarra fins a una espatlla de cabrit.
A Sant Fruitós del Bages. La família Velasco es dedica al món del peix des de la dècada dels seixanta. Primer, com a propietaris d'una peixateria i des de finals dels 90, com a restauradors. Ara és la filla dels fundadors, en Ladislao i la Teresa, qui està al capdavant de la marisqueria Can Ladis. Tres menús; de migdia (32 euros), Costa Brava (52 euros) i Rías Baixas (67 euros). Potser quan penseu en mar no us ve el Bages al cap, però dinar o sopar aquí us farà sentir com si estiguéssiu a peu de platja.
A Cardona. Aquest restaurant cardoní ofereix cuina casolana de muntanya i de mar, amb peix fresc terra endins. Roba el nom a l’arcada medieval que connecta l’immoble amb l’església parroquial de Sant Miquel, joia gòtica del bisbat de Solsona. Sobre la volta, el rector: hi reposa casa seva. I, per sota, vianants que caminen apressats des de fa més de set segles. No només plats, sinó, també, tapes, copes i música –molta rumba.
A Mura. Cal Carter serveix menjar típic del lloc des de 1964, destacant dos plats "made in Mura": el poti-poti i els cigrons de Mura gratinats amb bacallà i allioli. En aquest restaurant familiar l'oferta canvia segons temporada, i si bé sempre és un bon moment per anar-hi us recomanem especialment que ho feu a la tardor, amb els bolets protagonitzant moltes de les receptes. El celler amb vins DO Pla de Bages és un altre dels elements a destacar de Cal Carter.
També t'agradarà
Discover Time Out original video