El Berguedà és una comarca prepirinenca força extensa, plena d'encants i de llocs naturals emblemàtics, com el Pedraforca o les fonts del Llobregat, allí on neix el "riu treballador". Colònies industrials, pobles encisadors, arquitectura del romànic... tot són indrets dignes de fer-hi una visita. Però només tenim 48 hores! Esperem que la tria que hem fet us plagui.
Dia 2: la Vall de Lillet
El primer dia sencer al Berguedà el dedicarem a conèixer a fons la Vall de Lillet, on trobem un munt d'atractius, i a més a més de naturalesa molt diversa, tot i que alguns estretament relacionats.
Us proposem començar a l'estació de tren de La Pobla de Lillet, on podrem veure-hi una exposició de trens i, tot seguit, enfilar-nos al Tren del Ciment, que ens permetrà fer un viatge al passat industrial. Primera estació: el Museu del Ciment Asland. Fa un segle que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell va entrar en funcionament, i 40 anys que va tancar les portes. Avui, però, podem visitar per dins aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment. Les visites inclouen un itinerari exterior per les ruïnes industrials, i un d'interior que ens ajuda a entendre millor el funcionament de la fàbrica.
Tornem a agafar el tren, que ara ens porta als Jardins Artigas, obra d'Antoni Gaudí de principis de segle XX en agraïment a la família Artigas per l'hospitalitat rebuda durant l'estada de l'arquitecte a la Pobla mentre dissenyava el xalet del Catllaràs. La imaginació del genial arquitecte sembla que no tenia límits, i en aquest espai encantador es torna a posar de manifest. Pedres, aigua i vegetació juguen i es combinen de manera elegant, i creen atmosferes i elements diversos, des de ponts fins a escultures i coves artificials.
Arribats a l'hora d'omplir l'estómac, us recomanem gaudir dels productes de la terra elaborats de forma artesanal a partir de les receptes mantingudes de generació en generació, i ho podeu fer en algun restaurant de La Pobla. Per això baixarem a l'estació de La Pobla Centre i ens dirigirem cap al casc antic. Passejant pels seus carrers reviurem la màgia de l'època en què la família dels Mataplana habitava el castell proper (que es troba anant de camí a Gombrèn, a la comarca del Ripollès). A l'església parroquial hi podem observar el Crist en Majestat, una gran talla romànica de fusta policromada, datada del segle XII.
Acabats de dinar, us convidem a anar en direcció Guardiola de Berguedà i prendre el trencall cap al Santuari de la Mare de Déu de Falgars, patrona de la vila (imatge del segle XV esculpida en alabastre). Des del mirador Joan Casanova gaudireu d'unes vistes impressionants de la vall, amb el Pedraforca al fons. Un excel·lent punt i final a la jornada.
Dia 3: l'espectacular part del Llobregat
Castellar de n'Hug es troba tocant les comarques del Ripollès i de la Cerdanya. És un poble pintoresc, de postal. Evidentment us animem a passejar-hi força estona (entreu als forns i compreu pa cuit a la llenya, deliciós, o atreviu-vos amb els croissants gegantins), descobriu el seu patrimoni, com l'església de Santa Maria o la romànica de Sant Vicenç de Rus, i entreu al Museu del Pastor (a final d'agost té lloc al poble el conegut i concorregut Concurs Internacional de Gossos d'Atura). Ara bé, també aquí és on neix el Llobregat, un part espectacular i de gran força i bellesa, ja que l'aigua surt contundent del cor de la muntanya. Per arribar al lloc no haureu pas de caminar gaire, baixar uns quants graons i... ja teniu l'espectacle al davant!
Un riu que comença aquí a caminar i que ha estat clau per al desenvolupament d'aquesta part del país. És per això que volem anar tot seguit a conèixer una de les moltes colònies industrials que es van alçar a tocar del Llobregat, per tal d'aprofitar la seva corrent. En són unes quantes les que segueixen avui habitades, i de fet articulades com un poble més, amb tots els ets i uts i les seves festes i activitats. L'Ametlla de Merola, on ens dirigim aquest matí, n'és un clar exemple: va tancar les portes de la seva gran fàbrica el 1998, però avui compta amb 300 habitants i celebra la festa major al setembre, el diumenge més proper a Sant Mateu, a més a més de moltes altres trobades i actes culturals al llarg de l'any. L'hem triat perquè potser té més aspecte de poble que d'altres nuclis veïns: ens sorprenen les seves cases blanques, fins i tot de caire mariner, que contrasten amb el gris de l'església i de la fàbrica. El fundador de la colònia, Mateu Serra, era fill de Vilassar, i de ben segur va prendre com a model allò que més coneixia, la costa maresmenca.
No volem marxar del Berguedà sense fer un tomb per la seva capital, Berga. Segurament no cal dir-vos, perquè ja ho sabeu, que si hi aneu per Corpus trobareu aquí tota la màgia i el brogit de la Patum, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Però si no és així, Berga també mereix un bon passeig, sobretot el seu carrer Major, i que entreu a les pastisseries a tastar els excel·lents dolços que fan, emportant-vos així un molt bon sabor de boca de tornada cap a casa.
A Sagàs. Alta cuina rural amb estrella Michelin i a preus assequibles. L'Oriol Rovira, el xef i amo, cuina el paisatge de la seva masia marcat per l'estacionalitat i el kilòmetre zero. Bé, més aviat, pel metre zero perquè aquí hi té de tot; horts, camps i animals que es mouen lliures per la finca. Per això, la seva producció d'embotits és famosa a tot Catalunya. A la carta hi trobareu tradició amb punts de cuina d'autor i mars i muntanyes tan interessants com la botifarra de peus de porc i lletons amb mongetes i espardenyes de Blanes. El menú de degustació val 182 euros amb maridatge.
A Berga. Terra s'ha convertit en un restaurant que actualitza amb encert la tradició culinària catalana, i que transmet molt sentiment anb una tècnica impecable. Aquest és un lloc per entendre la cuina de la terra, valgui la redundància, i per gaudir dels productes de temporada, en rotació constant. Alta cuina a preus continguts, sobretot en el seus tres menús de degustació (32, 65 i 95 euros sense maridatge). En Pere Venturós (xef) i la Mònica Saña (cap de sala) són a l'avantguarda gastronòmica del Berguedà i el local ha estat reconegut per la guia Michelin.
A Bagà. Hotel i restaurant familiar i de llarga tradició a Bagà. Certament, i fent referència al seu nom, en els seus inicis es trobava als afores del poble i potser costava de trobar, però avui ha quedat en un carreró del centre. Tot un referent gastronòmic a la comarca, només es toca producte local per elaborar cuina de muntanya amb alguna picada d'ullet a l'avantguarda; carxofa farcida de ceps amb foie i tòfona, coulant de patata amb ou ecològic i tòfona, peu de porc Ral d’Avinyó, terrina de xai del Cadí-Moixeró... Menú del dia a 22 euros, menú de degustació a 54 euros. Establiment reconegut pel Bib Gourmand de Michelin.
A Serrateix. L'Hostal Cal Fuster és una antiga masia rural oberta el 1893 com casa de menjars i botiga de vins. El 2004 el xef Marcel Cardona, format a la Hoffman i un apassionat de la cuina tradicional i la natura, juntament amb la seva esposa Estel van agafar el relleu. Aquí ofereixen una carta que actualitza la gastronomia de la regió, exalta la qualitat dels productes locals i combina la tècnica tradicional amb la d'avantguarda. El menú està centrat en les carns, però hi ha alguna opció de pesca salada. El restaurant només obre els caps de setmana. Un lloc molt tranquil i agradable.
A Castell de l'Areny. Pensió i restaurant que té el seu encant per la casa que l'acull, de l'any 1700, i també per l'anomenada anisoteca, una col·lecció d'ampolles d'anís potser única en tot el món. En quant al menjar, les receptes beuen de la cuina tradicional catalana, i hi podreu demanar vedella amb bolets, canelons, pollastre de pagès...
A Berga. La Cabana s'ha fet un lloc important dins el món de la restauració de la comarca. Aquí s'hi fa una molt bona reinterpretació de la tradició catalana. La seva ubicació, amb vistes sobre la capital, la seva cuina amb productes de proximitat però original, o el seu espai del cafè, ideal per a prendre-hi una copa i escoltar música en viu, en són alguns dels motius. A la tardor els bolets prenen importància. El menú de migdia val 20 euros i el de temporada, 50 euros.
A Bagà. Destaca per la cuina ecològica portada a terme per la xef Carme Clotet, i per la recuperació de receptes antigues amb productes de proximitat, donant un toc personal i creatiu. La bodega és extensa i força singular: al costat dels vins catalans i espanyols, se'n poden triar també de californians, xilens, argentins, o fins i tot d'australians. D'altra banda, la mateixa empresa compta amb un hotel amb habitacions confortables, Niu Descans, i també amb apartaments.
Discover Time Out original video