Pedraforca i Cadí

Escapada al Berguedà: tresors de Gaudí prop del Llobregat

Una escapada de 48 hores a una comarca de paratges únics i amb un interessant patrimoni artístic

Publicitat

El Berguedà és una comarca prepirinenca força extensa, plena d'encants i de llocs naturals emblemàtics, com el Pedraforca o les fonts del Llobregat, allí on neix el "riu treballador". Colònies industrials, pobles encisadors, arquitectura del romànic... tot són indrets dignes de fer-hi una visita. Però només tenim 48 hores! Esperem que la tria que hem fet us plagui.

Tarda dia 1: un petit poble amb un gran patrimoni

És el municipi de Catalunya menys poblat. Però en canvi té una obra, com a mínim, per la qual val la pena arribar-s'hi. Sant Jaume de Frontanyà gira al voltant del seu magnífic monestir augustinià. Cert que avui de tot allò que havia estat el monestir només en queda el cementiri i l'església, però una església que és tot un prodigi del romànic llombard, de factura finíssima, amb un absis i uns absidioles de fotografia, i amb un cimbori que té la singularitat d'estar format per dotze costats. Per visitar-la amb explicació de continguts, heu de dirigir-vos o bé a la fonda Marxandó, o bé a la casa de turisme rural Casa Blanca, o a la rectoria nova, i demanar l'audioguia. De Sant Jaume de Frontanyà també és interessant l'ermita de Sant Esteve de Tubau, d'origen preromànic, i el santuari de Santa Maria dels Oms, del segle XVIII.

Dia 2: la Vall de Lillet

El primer dia sencer al Berguedà el dedicarem a conèixer a fons la Vall de Lillet, on trobem un munt d'atractius, i a més a més de naturalesa molt diversa, tot i que alguns estretament relacionats.

Us proposem començar a l'estació de tren de La Pobla de Lillet, on podrem veure-hi una exposició de trens i, tot seguit, enfilar-nos al Tren del Ciment, que ens permetrà fer un viatge al passat industrial. Primera estació: el Museu del Ciment Asland. Fa un segle que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell va entrar en funcionament, i 40 anys que va tancar les portes. Avui, però, podem visitar per dins aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment. Les visites inclouen un itinerari exterior per les ruïnes industrials, i un d'interior que ens ajuda a entendre millor el funcionament de la fàbrica.

Tornem a agafar el tren, que ara ens porta als Jardins Artigas, obra d'Antoni Gaudí de principis de segle XX en agraïment a la família Artigas per l'hospitalitat rebuda durant l'estada de l'arquitecte a la Pobla mentre dissenyava el xalet del Catllaràs. La imaginació del genial arquitecte sembla que no tenia límits, i en aquest espai encantador es torna a posar de manifest. Pedres, aigua i vegetació juguen i es combinen de manera elegant, i creen atmosferes i elements diversos, des de ponts fins a escultures i coves artificials.

Arribats a l'hora d'omplir l'estómac, us recomanem gaudir dels productes de la terra elaborats de forma artesanal a partir de les receptes mantingudes de generació en generació, i ho podeu fer en algun restaurant de La Pobla. Per això baixarem a l'estació de La Pobla Centre i ens dirigirem cap al casc antic. Passejant pels seus carrers reviurem la màgia de l'època en què la família dels Mataplana habitava el castell proper (que es troba anant de camí a Gombrèn, a la comarca del Ripollès). A l'església parroquial hi podem observar el Crist en Majestat, una gran talla romànica de fusta policromada, datada del segle XII.

Acabats de dinar, us convidem a anar en direcció Guardiola de Berguedà i prendre el trencall cap al Santuari de la Mare de Déu de Falgars, patrona de la vila (imatge del segle XV esculpida en alabastre). Des del mirador Joan Casanova gaudireu d'unes vistes impressionants de la vall, amb el Pedraforca al fons. Un excel·lent punt i final a la jornada.

Publicitat

Dia 3: l'espectacular part del Llobregat

Castellar de n'Hug es troba tocant les comarques del Ripollès i de la Cerdanya. És un poble pintoresc, de postal. Evidentment us animem a passejar-hi força estona (entreu als forns i compreu pa cuit a la llenya, deliciós, o atreviu-vos amb els croissants gegantins), descobriu el seu patrimoni, com l'església de Santa Maria o la romànica de Sant Vicenç de Rus, i entreu al Museu del Pastor (a final d'agost té lloc al poble el conegut i concorregut Concurs Internacional de Gossos d'Atura). Ara bé, també aquí és on neix el Llobregat, un part espectacular i de gran força i bellesa, ja que l'aigua surt contundent del cor de la muntanya. Per arribar al lloc no haureu pas de caminar gaire, baixar uns quants graons i... ja teniu l'espectacle al davant!

Un riu que comença aquí a caminar i que ha estat clau per al desenvolupament d'aquesta part del país. És per això que volem anar tot seguit a conèixer una de les moltes colònies industrials que es van alçar a tocar del Llobregat, per tal d'aprofitar la seva corrent. En són unes quantes les que segueixen avui habitades, i de fet articulades com un poble més, amb tots els ets i uts i les seves festes i activitats. L'Ametlla de Merola, on ens dirigim aquest matí, n'és un clar exemple: va tancar les portes de la seva gran fàbrica el 1998, però avui compta amb 300 habitants i celebra la festa major al setembre, el diumenge més proper a Sant Mateu, a més a més de moltes altres trobades i actes culturals al llarg de l'any. L'hem triat perquè potser té més aspecte de poble que d'altres nuclis veïns: ens sorprenen les seves cases blanques, fins i tot de caire mariner, que contrasten amb el gris de l'església i de la fàbrica. El fundador de la colònia, Mateu Serra, era fill de Vilassar, i de ben segur va prendre com a model allò que més coneixia, la costa maresmenca.

No volem marxar del Berguedà sense fer un tomb per la seva capital, Berga. Segurament no cal dir-vos, perquè ja ho sabeu, que si hi aneu per Corpus trobareu aquí tota la màgia i el brogit de la Patum, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Però si no és així, Berga també mereix un bon passeig, sobretot el seu carrer Major, i que entreu a les pastisseries a tastar els excel·lents dolços que fan, emportant-vos així un molt bon sabor de boca de tornada cap a casa.

  • Catalana
  • preu 3 de 4
Els Casals
Els Casals

A Sagàs. Alta cuina rural amb estrella Michelin i a preus assequibles. L'Oriol Rovira, el xef i amo, cuina el paisatge de la seva masia marcat per l'estacionalitat i el kilòmetre zero. Bé, més aviat, pel metre zero perquè aquí hi té de tot; horts, camps i animals que es mouen lliures per la finca. Per això, la seva producció d'embotits és famosa a tot Catalunya. A la carta hi trobareu tradició amb punts de cuina d'autor i mars i muntanyes tan interessants com la botifarra de peus de porc i lletons amb mongetes i espardenyes de Blanes. El menú de degustació val 182 euros amb maridatge.

  • Cuina creativa
  • Fora de Barcelona

A Berga. Terra s'ha convertit en un restaurant que actualitza amb encert la tradició culinària catalana, i que transmet molt sentiment anb una tècnica impecable. Aquest és un lloc per entendre la cuina de la terra, valgui la redundància, i per gaudir dels productes de temporada, en rotació constant. Alta cuina a preus continguts, sobretot en el seus tres menús de degustació (32, 65 i 95 euros sense maridatge). En Pere Venturós (xef) i la Mònica Saña (cap de sala) són a l'avantguarda gastronòmica del Berguedà i el local ha estat reconegut per la guia Michelin.

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Ca l'Amagat
Ca l'Amagat

A Bagà. Hotel i restaurant familiar i de llarga tradició a Bagà. Certament, i fent referència al seu nom, en els seus inicis es trobava als afores del poble i potser costava de trobar, però avui ha quedat en un carreró del centre. Tot un referent gastronòmic a la comarca, només es toca producte local per elaborar cuina de muntanya amb alguna picada d'ullet a l'avantguarda; carxofa farcida de ceps amb foie i tòfona, coulant de patata amb ou ecològic i tòfona, peu de porc Ral d’Avinyó, terrina de xai del Cadí-Moixeró... Menú del dia a 22 euros, menú de degustació a 54 euros. Establiment reconegut pel Bib Gourmand de Michelin.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Cal Fuster
Cal Fuster

A Serrateix. L'Hostal Cal Fuster és una antiga masia rural oberta el 1893 com casa de menjars i botiga de vins. El 2004 el xef Marcel Cardona, format a la Hoffman i un apassionat de la cuina tradicional i la natura, juntament amb la seva esposa Estel van agafar el relleu. Aquí ofereixen una carta que actualitza la gastronomia de la regió, exalta la qualitat dels productes locals i combina la tècnica tradicional amb la d'avantguarda. El menú està centrat en les carns, però hi ha alguna opció de pesca salada. El restaurant només obre els caps de setmana. Un lloc molt tranquil i agradable.

Publicitat
Castell de l'Areny
Castell de l'Areny

A Castell de l'Areny. Pensió i restaurant que té el seu encant per la casa que l'acull, de l'any 1700, i també per l'anomenada anisoteca, una col·lecció d'ampolles d'anís potser única en tot el món. En quant al menjar, les receptes beuen de la cuina tradicional catalana, i hi podreu demanar vedella amb bolets, canelons, pollastre de pagès...   

La Cabana
La Cabana

A Berga. La Cabana s'ha fet un lloc important dins el món de la restauració de la comarca. Aquí s'hi fa una molt bona reinterpretació de la tradició catalana. La seva ubicació, amb vistes sobre la capital, la seva cuina amb productes de proximitat però original, o el seu espai del cafè, ideal per a prendre-hi una copa i escoltar música en viu, en són alguns dels motius. A la tardor els bolets prenen importància. El menú de migdia val 20 euros i el de temporada, 50 euros.

Publicitat
  • Mediterrània
Niu Nou
Niu Nou

A Bagà. Destaca per la cuina ecològica portada a terme per la xef Carme Clotet, i per la recuperació de receptes antigues amb productes de proximitat, donant un toc personal i creatiu. La bodega és extensa i força singular: al costat dels vins catalans i espanyols, se'n poden triar també de californians, xilens, argentins, o fins i tot d'australians. D'altra banda, la mateixa empresa compta amb un hotel amb habitacions confortables, Niu Descans, i també amb apartaments.

  • Hotels
La Rovira
La Rovira
Sempre és una bona opció, sobretot si es viatge amb canalla, "practicar" l'agroturisme, és a dir, allotjar-se en una casa de turisme rural d'una explotació pagesa i/o ramadera que segueixi funcionant a dia d'avui. És el cas de La Rovira, on grans i petits podreu conèixer de primera mà la vida del camp, veureu les vaques pasturant i les granges amb porcs i capons. Mentrestant, fareu estada en una casa en què s'hi està la mar de bé, amb tot el necessari, llars de foc, piscina, barbacoa, espais per practicar el tennis de taula i el bàsquet...
  • Hotels
Masoveria Riambau
Masoveria Riambau
A tocar de la riera de Merlès, la Masoveria Riambau té capacitat per a una desena de persones i només es pot llogar sencera. Per tant, un lloc ideal per anar-hi amb una colla d'amics amb ganes de viure la Natura, ja que és un bon indret des del qual sortir a fer senderisme, a caçar bolets, o a muntar amb BTT. Si preferiu passar hores a la casa, aquesta disposa de piscina privada i barbacoa.
Publicitat
  • Hotels
La Sala de Biure
La Sala de Biure
Els orígens de la casa es remunten al segle XII, i la reforma que se'n va fer per tal de convertir-la en un allotjament rural van procurar conservar el seu encant. Es troba en una finca que manté l'activitat agrícola i ramadera, i on s'elaboren uns excepcionals menjars que, evidentment, els hostes podran tastar. La casa consta de 6 habitacions i 5 banys, i no hi manquen la llar de foc, una piscina, barbacoa o parc infantil. Ah, i gaudir d'unes vistes excel·lents de la comarca!
  • Hotels
La Barraca
La Barraca
Si ja de per sí el turisme rural acostuma a estar vinculat a relax, calma i desconnexió, a La Barraca tot això s'amplifica gràcies al magnífic spa de la casa, amb sauna, piscina interior climatitzada, jacuzzi i dutxa vaporitzada. Per si no n'hi hagués prou, també podeu sol·licitar un massatge, servei de cuiner privat o de càtering, i cangur. I a l'estiu, gaudir de la piscina exterior, la zona de jocs infantils, els jardins... En definitiva, una casa amb cinc habitacions i amb tots els ets i uts per passar unes jornades inoblidables. 
Publicitat
  • Hotels
Caseta Badó
Caseta Badó
A quatre quilòmetres de Berga i construïda a principis del segle passat, com a casa de camp, ha estat reconvertida en dues casetes independents que disposen de dues habitacions dobles cadascuna i tot el necessari per passar-hi uns dies envoltats de verd i de tranquil·litat. A l'exterior, les cases comparteixen jardí i barbacoa.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland
Ara farà 100 anys que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell als afores de Castellar de n'Hug va entrar en funcionament, i 40 que va tancar les portes. Per sort, avui podem seguir visitant aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació de ciment. Les visites contemplen un itinerari extern per les ruïnes industrials, i a l'interior, on hi ha el centre d'interpretació que ens ajudarà a entendre millor el funcionament de la fàbrica.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs
Una de les visites més singulars i atraients a la comarca, i en què hi gaudiran des dels més grans fins als més petits, ja que s'entra dins d'una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, i la trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Casa de la Patum
Casa de la Patum
A Berga, l'esperit de la Patum s'hi respira tot l'any. Però, això sí, la festa només la podreu veure al carrer els dies que toca, per Corpus. Si no hi podeu anar per aquestes dates, sempre us queda el recurs d'entrar a la Casa de la Patum i almenys fer un tast d'aquesta històrica i reconeguda festa popular. A la Casa s'hi guarden i exposen els vestits i figures de les comparses, mentre que al Centre d'Interpretació s'hi explica amb tot detall en què consisteix la festa. De segur que us vindran ganes d'anar-hi, o de repetir si ja l'heu viscuda.
  • Museus i institucions
  • Història
Centre Medieval i dels Càtars
Centre Medieval i dels Càtars
El Berguedà va tenir un paper molt destacat en la història del catarisme, sobretot a l'hora de rebre els darrers càtars fugint dels seus perseguidors. És per això que a l'antic palau de Pinós de Bagà hi ha una exposició permanent en la qual diferents personatges, com Guillem de Berguedà i els Mataplana, us explicaran qui eren els càtars i els seus lligams amb l'Alt Berguedà, i en especial amb Bagà. També coneixereu com eren aquestes terres pels volts dels segles XII i XIII.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat