El millor pa del món el fan a Torroella de Montgrí, en una fleca centenària d'aquelles que quan hi passes per davant l'olor de pa acabat de fer t'estira inevitablement cap a l'interior. A Can Francès, de productes en tenen per donar i per vendre, però el més emblemàtic és sens dubte la preciosa Coca del Montgrí. I sí, us dic preciosa perquè bellesa i pa no són conceptes que vagin sovint de la mà però aquesta coca grossa, rodona i amb línies circulars que en delimiten polidament les porcions formant un espiral es mereix la categoria de petita obra d'art. Aquest pa és tot un miracle, no només pel seu gust i textura (cruixent per fora, tou per dins i gruixut com si d'un pastisset es tractés) sinó perquè té el poder de reunir tota la família a taula. Com ho sentiu. Està dissenyat de tal manera que les porcions que el formen es tallen directament amb les mans i és ideal per compartir en una taula gran i ben avinguda.
Cansats de menjar pa amb gust de plàstic? Nosaltres també. Per això, tot i que a Girona el pa és bo (molt bo!), hem preparat una petita guia de nou fleques i pastisseries on posar-vos les botes. Us assegurem que el gust és autèntic i que si el congeleu no es tornarà un xiclet que cal torrar. Aquí teniu 9 fleques de les comarques gironines - d'Olot a Torroella de Montgrí-, que ens apassionen. Bon profit!