Diuen els experts en tendències gastronòmiques que la moda de reservar taula a restaurants d'hotels va començar gràcies a Sex and The City. Sembla ser que Carrie i les seves seqüaces van posar de moda arreu del món allò de demanar Cosmopolitans a hotels sofisticats que, fins llavors, la majoria crèiem cars i exclusius. Els hotels són nostres, són macos, tenen còctels fantàstics, restaurants de nivellàs i les portes ben obertes perquè entrem amb les nostres bambes i gaudim d'una excel·lent oferta gastronòmica. Aquests sis ens faran estimar (odiar una mica menys?) Sarah Jessica.
La cuina de Xavier Sagristà a l'interior del Casino Peralada té un aroma inconfusible a estrella Michelin. Encara no la té, però és fàcil pronosticar que molt aviat la cuina creativa d'arrel empordanesa d'aquest xef que ha sabut crear una carta amb caràcter, de vocació saludable i estacional, brillarà en l'univers Michelin. Tot això gràcies a entrants com les cloïsses amb espàrrecs de mar, poma verda, api i cogombre; i plats com el mar i muntanya de llom de xai amb calamars, o el gratinat de llamàntol blau amb pasta fresca garganelli. La de Sagristà és una alta cuina mediterrània que no dubta a flirtejar amb altres cuines del món, com demostren plats de la carta com un tiradito de vieires amb cansalada ibèrica i verduretes. L'entorn no pot ser més privilegiat: les dependències d'un castell medieval amb majestuosos jardins de conte, on tindrem constantment la sensació que en qualsevol moment apareixerà Carson, el majordom de Downton Abbey.
Ca l'Arpa es defineix com un hotel gastronòmic. Ben allunyat, però, d'aquells llocs d'etiqueta amb milions de coberts incomprensibles i cartes escrites en suahili, però amb una credencial inequívoca: quatre senyores estrelles que evidencien un savoir faire gravat a l'ADN. Perquè la vocació d'aquest agradable espai ubicat al bell mig del Pla de l'Estany és replicar l'esperit de les antigues cases de menjars, on els clients –ja siguin hostes o públic local– se sentin com a casa i el tracte sigui sempre càlid i proper. I és que no hi ha res que faci més feliç en Pere Arpa i el seu equip que veure els clients gaudir d'una llarga sobretaula en bona companyia, després d'haver tastat una carta curta i ben dissenyada, amb plats que van des del tàrtar de tonyina a les espardenyes, el colomí en dues coccions i el jarret de vedella a baixa temperatura. La fi de festa pot fer-se al seu Cigar Club.
Quan la Guia Michelin i la filosofia Slow Food es donen la mà succeeixen coses tan genials com Casamar, a l'hotel del mateix nom. Aquest petit hotel amb encant, que va començar com un espai de pau i retirada amb només cinc habitacions i ara en té 20, pot presumir d'una estrella Michelin, del seu compromís amb l'entorn i d'una cuina d'escàndol. I és que Quim Casellas, segona generació al capdavant d'aquest espai familiar, aposta per una cuina de proximitat, compromesa amb el producte local, el respecte al medi ambient i el receptari de la zona. Sempre amb una aposta ferma per l'alta cuina d'autor, amb arrossos boníssims i peixos de primera, amb plats sofisticats però mai estridents o incomprensibles. Si decidim reservar taula a Casamar (atenció, perquè els preus són Michelin) hem de deixar-nos guiar per una de les millors cartes de vins de la zona. I maridar, maridar sense por, fins que el cos aguanti.
Discover Time Out original video