Jo Faig el Carrer (Joan Colom)
©Joan ColomJo Faig el Carrer
©Joan Colom

Fotografia a Barcelona: guia completa per a aficionats

Jornades, tallers, exposicions i botigues de fotografia a la ciutat

Publicitat

Barcelona i la fotografia van de la mà. En aquesta guia, els aficionats hi trobareu les principals activitats, tallers, exposicions i jornades sobre fotografia que es fan a la ciutat, com per exemple Objectiu Bcn, que es fa a 12 centres cívics de Barcelona i que oferirà lliçons magistrals a càrrec de fotògrafs de l'Agencia Magnum Abbas (2 d'abril), Cristina García Rodero (29 i 30 de maig) i Davd Airob i Joan Guerrero (19 de junio). A més, si voleu renovar la vostra càmera o donar-li una oportunitat a la Polaroid, també us recomanem les principals botigues de fotografia de Barcelona. 

Exposicions de fotografia

  • Art

De què? La Fundació MAPFRE acull una mostra sobre el polifacètic fotoperiodista, fotògraf artístic i retratista Henri Cartier-Bresson que pretén indagar en algunes de les seves facetes menys explorades, com la dimensió política de l'artista. 

Per què hi heu d'anar? Les seves obres, moltes convertides avui en icones, mostren alguns dels esdeveniments més rellevants del segle XX. L'exposició, però, no donarà l'esquena a tot el llegat fotogràfic més cèlebre, que posa atenció en la seva predilecció per la geometria i la teoria de l'instant decisiu: la necessitat de capturar el moment en què té lloc el moviment. 

  • Art
  • Fora de Barcelona

De què va? El Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet acull la primera gran retrospectiva de Pilar Aymerich que reuneix més de 150 fotografies de la guanyadora del Premi Nacional de Fotografia el 2021, juntament amb una pel·lícula, un documental i material d’arxiu. 

Per què hi heu d'anar? Comissariada per Neus Miró, la mostra inclou imatges icòniques i fotografies poc conegudes, com les preses a l’Havana el 1982, el projecte 'Viatgeres a l’Havana', creat amb la historiadora Isabel Segura. Fins i tot, podreu veure un 'film' titulat 'Entreacto', on la fotògrafa canvia de rol i apareix darrere de la càmera fent d’actriu en una peça teatral. Aquesta situació no hauria de sorprendre, perquè Aymerich va realitzar estudis en direcció teatral, tot i que aquest art el va posar, majoritàriament, al servei de la fotografia, tant per capturar moments a l'escena com per planificar l'escenografia a l'hora de fer una fotografia

Publicitat
  • Art
  • Fotografia
  • El Raval

De què va? L'exposició de fotoperiodisme més coneguda del món, el World Press Photo organitzat per la Fundació Photographic Social Vision, torna a apoderar-se del CCCB del 8 de novembre al 15 de desembre per reflexionar sobre tot el que ha passat al món durant aquest any a través d’imatges. 

Per què hi heu d'anar? La mostra reuneix les fotografies i les produccions multimèdia guanyadores de la vintena edició del concursEls temes de la mostra són molt variats i van més enllà dels conflictes més latents, com el d'Israel-Palestina o la guerra a Ucraïna. També aborden la crisi climàtica, els reptes de la salut mental, la migració i els vincles familiars

  • Art

De què va? Un homenatge a l’influent fotògraf espanyol Ramón Masats a través de 140 imatges que abasten les seves sèries més icòniques i obres mai vistes. La mostra, comissariada per Pepe Font de Mora, explora la intuïció, la radicalitat i la ironia de Masats en el joc amb els tòpics de la cultura de postguerra, característiques que l'han fet un dels fotògrafs més rellevants de la generació dels seixanta a Espanya.

Per què hi heu d'anar? Entre les sèries exposades, hi destaquen les captures originals de les Rambles, un primer repte fotogràfic de l'autor, i les fotografies per al fotollibre 'Neutral Corner', en què Masats va explorar el món de la boxa acompanyat dels textos d'Ignacio Aldecoa. També es presenten, per primera vegada, les còpies d’època del fotollibre 'Sanfermines', a més d'altres treballs dels seus primers anys en la fotografia, de 1953 a 1965, abans que abandonés temporalment la fotografia per dedicar-se al cinema i a la televisió.

Botigues de fotografia

Casanova Foto

Especialitzats en fotografia des de 1972, Casanova Foto és una de les botigues de referència per a tots els amants de la disciplina, tant aficionats com professionals. Val la pena donar-li una ullada a la interessant oferta de productes de segona mà així com visitar la botiga de 600 metres quadrats, amb espais per a tallers i cursets.

Còpia

Més de 25 anys d'experiència els avalen, i estan especialitzats en fotografia química en blanc i negre i impressió digital. Aquí copien i imprimeixen treballs professionals per a exposicions. A través de la seva web podeu enviar les fotografies per imprimir-les, escollint tant el tipus de paper com l'acabat.
Publicitat
  • Botigues
Us agrada la fotografia i teniu ganes d’experimentar? Podeu llogar una càmera Lomo a la Lomography Store, situada al Born. Aquestes càmeres, populars a la dècada dels noranta, estan visquent una segona joventut. Són la última moda i en aquesta galeria en podeu llogar una durant tot un dia. Només heu de reservar cita per Internet i fer-vos amb un carret de pel·lícula. Qui primer la reserva, primer se l’emporta. El preu? Gratis!
  • Botigues
  • Art, artesanies i aficions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Impossible Barcelona
Impossible Barcelona
Impossible Project ha recollit els testimonis dels antics treballadors de Polaroid i, des de la mateixa fàbrica austríaca, segueix produint cartutxos de pel·lícula compatibles. A més, a partir de 60 euros, hi podeu comprar la vostra Polaroid.
Publicitat
  • Botigues
  • Gràcia
Si us agrada immortalitzar instants i la fotografia té un lloc a les parets de casa vostra, prescindiu dels marcs convencionals i opteu per aquest acabat original.
  • Art
  • Eixample
És, gairebé per unanimitat, una de les millors botigues dedicada a la fotografia de la ciutat. Disposen d'una àmplia selecció d'obres d'artistes nacionals i internacionals, d'un catàlg de prop de 10.000 títols, així com d'un bon fons fotogràfic. Des de 1997, l'espai també compta amb una galeria per donar a conèixer fotògrafs del país i altres grans noms de la disciplina.
Publicitat
  • Botigues
  • Gràcia
La Parada
La Parada
En aquesta parada no trobareu espàrrecs ni bacallà sinó paisatges portàtils i arquitectures de paper. Xènia Bagué i Raquel Villa fan promoció, difusió i pedagogia de la fotografia en aquesta botiga del Mercat de l’Abaceria, la mostra que no calen quatre parets perquè un espai sigui encantador. Els dijous convoquen fotògrafs professionals que parlen de la seva obra i dissabte programen l’Speaking Corner, on la gent pot donar a conèixer els seus projectes. És genial assortir-se d’aliments i cultura en una sola visita al mercat, oi?

4photos

A l'altell de la botiga 4photos, al Born, s'exhibeixen càmeres de col·leccionista: una Lubital, ideal per als estudiants dels 80; un parell de Rolleis, autèntics tresors; inclús una Nikon compacta. En un pla mig, estan les imatges d'una Barcelona en blanc i negre.

També t'agradarà

  • Museus i institucions
Galeries: art gratis
Galeries: art gratis
ADN Joan Gaspar Trama Marlborough Joan Prats Galeria 3 Punts Toni Tàpies H2o Niu Espai Artístic Local polivalent on hi ha de tot: exposicions, activitats musicals, audiovisuals i tallers. És també una ràdio online i una agència d'artistes. Concerts i sessions de DJ de dijous a diumenge. –M.F Nogueras Blanchard
  • Art
Art a l'aire lliure a Barcelona
Art a l'aire lliure a Barcelona
Algunes de les millors obres d'art de la ciutat es troben en plena ciutat El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència arreu del món, però això de preservar aquí ha provocat al·lèrgia molts anys. També desta
Publicitat
  • Art
  • Galeries
Amants de la pintura, la fotografia, l'escultura i de l'art en general: aquí teniu una tria de les millors exposicions que podeu trobar actualment als museus i galeries de Barcelona. Les exposicions més populars Dones il·lustradores De Lola Anglada fins a Mercè Llimona, passant per Lluïsa Jover, Violeta Denou i Marta Balaguer, entre d'altres. Dotze són les dones protagonistes d'aquesta exposició que dóna visibilitat a la tasca de les il·lustradores que al llarg del segle XX han tingut un paper proptagonista en el desenvolupament cultural, creadores que han participat de manera activa en la propagació del patrimoni artístic català. Hi descobrireu les seves trajectòries vitals i algunes de les criatures a les quals han donat vida en els darrers 100 anys. Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta decla
  • Art
  • Fotografia
Temporada de fotografia
Temporada de fotografia
La ciutat viu un boom d'exposicions fotogràfiques. Us recomanem les millors Exposicions recomanades Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta declaració, el nonagenari Joan Colom (Barcelona, 1921) defineix una afició intermitent per la qual passarà a la història de la creativitat catalana: el reportatge fotogràfic.El 2012 va donar el seu arxiu al MNAC, i ara aquest museu que conserva mil anys del nostre patrimoni artístic, després de processar i estudiar més de mil ítems, ens lliura una gran exposició retrospectiva que dóna a conèixer per primer cop la totalitat de la seva obra, amb nombroses imatges inèdites i interpretacions històriques i contextuals de la seva feina. The Bikeriders i Uptown: Danny Lyon Després d'exhibir l'emblemàtica sèrie 'Conversations with the Dead', la Fundació F
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat