No descobrim la sopa d'all si diem que el rock és un gènere testosterònic; ara bé, bona notícia pels qui aprecien la sensibilitat femenina dins el gènere. El periodista musical Toni Castarnado, coincidint amb el Dia Mundial de la Dona, acaba de publicar el segon volum de 'Mujeres y Música: 144 discos más que avalan esta relación' (66 RPM Ediciones).
Si en el primer llibre Castarnado es va centrar en les dones solistes, aquesta vegada el periodista ha optat per buscar exemples de femelles que han jugat un paper decisiu en bandes de tots els gèneres. El llibre s'articula en 144 articles individuals dedicats a discos on hi ha hagut la participació decisiva d'una o més dones. Centrat en la seva aportació característica al disc, esclar.
Això ha possibilitat que sigui bastant mes 'cañero' que l'anterior, centrat en cantautores: "No deixa de ser significatiu que la paraula que he escrit més cops en tot el llibre sigui 'punk'", diu l'autor. Tot i això, si el volum és alguna cosa és variat i sense prejudicis, guiat pels gustos de l'autor: hi trobem gloses que van des de la irreductible dominatrix Wendy O'Williams dels Plasmatics fins a Cher en l'època de duet amb Sonny Bono.
I no direm la revinguda frase que "les dones han escrit algunes de les millors pàgines del rock". No, segons l'autor, les dones han escrit exactament la meitat del llibre del rock, o potser més i tot. "Em vaig adonar que en un aparador de discos, si n'hi havia 40, només sis eren de dones", diu Castarnado. El mateix passa en les famoses llistes de resum de l'any. Amb aquesta certesa al cap, Castarnado no volia fer un llibre reivindicatiu, més aviat "posar damunt la taula un indicador de normalitat o de transcendència sobre la presència i el valor de la dona en el món de la música".
L'autor fa lustres que col·labora en revistes com Ruta 66, Rock Zone i Mondosonoro, i sempre ha procurat entrevistar més dones que homes. Ha conversat, entre d'altres, amb Marianne Faithfull, Lucinda Williams i Patti Smith –aquesta darrera va prologar el seu anterior llibre, i en el nou volum ho fa Cristina Rosenvinge. I la majoria de les vegades que entrevista amb dones, Castarnado s'adona que elles són més interessants que ells: "Es troben punts de connexió molt macos, parlen sobre ser dona en aquest negoci, sobre ser mare i músic, moltes coses que porten a una complicitat amb l'entrevistador molt xula que en els homes costa trobar".
Perquè els dos 'Mujeres y Música' han nascut de les desenes d'entrevistes que ha fet amb dones: de 288 artistes ressenyades, ell n'ha entrevistat unes 85. "El valor d'aquest llibre" afirma l'autor, "és que està fer per un home en contacte directe amb les artistes" i també que ha procurat que cada ressenya "sigui una petita història, sempre partint d'una anècdota o d'un fet històric que contextualitza". La seva ambició no apunta a les polítiques de gènere sinó cap a l'apreciació musical: "És un llibre ideal per llegir amb una col·lecció de discos al costat. O per posar l'Spotify i gaudir-ne". Qui escriu aquestes línies ho fa sota l'embruix de Sandy Denny i ho certifica.
MUJERES Y MÚSICA: 144 discos más que avalan esta relación
Toni Castarnado
66 RPM. 207 pàg. 20 €