Matt Haigh, un marcià

Xerrem amb un amant dels extraterrestres, autor d''Els humans'

Publicitat
Imagineu-vos l'efeb sense melic d'aquella sèrie de l'ABC que es deia 'Kyle XY' apareixent en una de les panotxes transgèniques de 'La invasió dels lladres de cossos'. Així és la nova novel·la d'aquest pèl-roig britànic.

Ets un irreverent. El teu primer llibre anava d'uns gossos que representaven Enric IV.

Jo crec que si Shakespeare visqués escriuria noveŀles de vampirs. Per què no? Ell feia obres per a l'home de carrer, per al poble. Pensa que al segle XVII tots els teatres de Londres estaven al sud del riu, on vivia la gent analfabeta.

¿Parlem d'àliens?

Esclar. Mira, jo és que el primer cop que vaig anar al cine em van portar a veure 'ET'. Mentre escrivia 'Els humans' pensava en ET, tot i que amb l'aspecte d'un alt científic de Cambridge.

És la teva manera de ridiculitzar-nos, oi?
En realitat l'extraterrestre no m'interessa gaire. L'utilitzo per examinar les conductes humanes, les banals: esmorzar, llegir revistes estúpides, anar al vàter... Així que sí, ridiculitzar, sí.

Avui he vist el teu curt 'How to be a writer' a YouTube.

És una gracieta. El que vull és reivindicar l'humor. Fins i tot 'Hamlet' té els seus acudits!

Ho fas, i molt!
El millor és arribar a un punt mig. He llegit Carl Sagan i estudis de matemàtiques per preparar el llibre, però alhora he fet conya. Segueixo el model del meu ídol, Graham Greene.

També t'agradarà

  • Què fer
  • Activitats literàries
Les paraules del gran Enrique Vila-Matas
Les paraules del gran Enrique Vila-Matas
Parlem amb ell de 'Kassel no invita a la lógica', la seva hilarant i surrealista crònica de la Documenta Deia Samuel Beckett, amb aquell sarcasme irlandès tan aspre que gastava, "fracassa un altre cop, i fracassa encara millor". Enrique Vila-Matas em va explicar en una ocasió que aquesta mutació àcida de l'imperatiu dèlfic era el seu parenostre. Recordo bé el dia. Ell portava unes ulleres de sol vermelles que espetegaven com dos llums de fre. Algú li havia dit que tenia una retirada a Lovecraft, i en feia conya. 'Aire de Dylan', el seu penúltim llibre, acabava de sortir al carrer.Vas començar a escriure 'Aire de Dylan' després de rebre una invitació per participar en un congrés suís sobre el fracàs.En això és com 'Kassel no invita a la lógica', que arrenca quan em conviden a la Documenta. Són dos llibres molt diferents amb alguna cosa que els connecta. En el seu dia vaig dir que 'Aire de Dylan' era com un cop de vent, com una brisa de tardor entrant en una casa d'estiueig, anunciant el canvi d'estació.Com la instal·lació de Ryan Gander, la del corrent d'aire artificial, que hi havia a Kassel.Al principi volia que el títol del llibre fos 'El impulso invisible', com el de l'obra de Gander. Perquè és un impuls així, atzarós, el que em desperta la curiositat, l'eufòria d'escriure.Però vas acabar optant per un homenatge a Italo Calvino.M'agradava aquella frase seva, "Torí convida a la lògica, però condemna a la bogeria". Jo venia de Torí, havia visitat el lloc on Nietzsche va parl
  • Què fer
  • Activitats literàries
Entrevistem Vicenç Pagès Jordà
Entrevistem Vicenç Pagès Jordà
L'autor d''Els jugadors de whist' ens sorprèn amb 'Dies de frontera' És un fet, Els jugadors de whist va deixar el llistó molt elevat. Tant, que vam arribar a pensar que si Vicenç Pagès Jordà s'atrevia a escriure un nou llibre se la fotria, i tota la collita se n'aniria en orris. Calia un repte encara més alt perquè tots plegats, homes de poca fe, ens empasséssim la desconfiança. Un repte agosarat. Un repte sense precedents. I el va trobar allà on menys ens esperàvem. ¿En quin moment se't va acudir anar a buscar una història a La Jonquera? Vaig estar-hi dos anys com a profe d'institut. Es podria dir que m'hi van destinar. No és com per anar-hi de vacances, ja ho saps. Però vaig descobrir la zona i de seguida em vaig adonar que tenia força. Hi va haver una època en què em dedicava a anar-hi pujant. Hi feia el menú de migdia i observava.I vas remenar en la seva mitologia literària, que pel que es veu va de Nostradamus a Sangtraït.El cas de Sangtraït és bastant curiós. És l'única formació d'allà i, excepte per alguna referència al tràfic de LSD, mai no en van parlar gaire. En Bezsonoff sí que va plantar-hi bandera, però vaja, d'una manera molt discreta, en una frase o dues. La veritat és que em va semblar que havia trobat un espai molt poc explotat. ¿Et sents una mica pioner? Em feia gràcia ser el primer. És un lloc digne d'una carrera literària. Té el prostíbul més gran d'Europa. És el territori del 'fast-food', dels cartrons de tabac. Si vols sexe pagues, si tens gana te'n vas
Publicitat
  • Què fer
  • Activitats literàries
Joan Carreras viatja a Amsterdam
Joan Carreras viatja a Amsterdam
'Cafè Barcelona' és la nova novel·la de l'autor de 'Carretera secundària' Si mai aneu a Boston, passeu pel 84 de la Beacon Street. Hi trobareu la porta d'aquell bar amb finestres altes que sortia a 'Cheers'. No era inventat. Existia de debò, i encara avui us hi podeu prendre una pinta amb cacauets. Però si aneu a Amsterdam és millor que no trepitgeu la plaça Amstelveldt, o tindreu un disgust. Perquè no hi ha ni rastre del Cafè Barcelona de Joan Carreras. Sí que és cert que en una altra banda de la ciutat, fent cantonada amb la Saenredamstraat, hi ha un lloc que es diu Taverna Barcelona, amb  barres de secallona, ratafia, i un aparador guarnit amb ampolles de Cacaolat. El regenta un tal Jordi Queralt, que es veu que et fa sentir com a casa. Però no és ben bé el mateix.Carreras va conèixer el mestre Queralt ara fa un parell de setmanes, en un dels seus viatges a la capital holandesa. "Hi tinc uns amics que em deixen un raconet on replegar-me -explica-, i un tros de taula per treballar, així que hi vaig sovint". Tant, que hi ha ambientat la seva última novel·la, la que passa al Cafè Barcelona, una cantina, famosa per les cassoles de sípia amb patates, pel fricandó i per les arrossades valencianes, on tot parroquià té el tamboret assignat. "L'he inventat jo -afirma-. Però no em semblava pas més inversemblant que la ciutat de llums vermells i les prostitutes que  venen als turistes". Entre els licors, encara avui, hi veureu una foto de la Greetje i el pare de l'Arjen davant de la
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat