Fast food' nostrat
Com molt populars són els preus del novíssim Butipà, una butigueta –ells en diuen així– embotida en una cantonada del Raval. Carles Basté, cuiner que va deixar restaurant per obrir butiguetes, presumeix de la qualitat d'un 'fast-food' català que va començar com a food truck –la Butiwagen–, va posar carretons i ara obre la primera botiga. En definitiva, són entrepans de botifarra de primera qualitat, en què el producte arriba en un 90 % precuinat i s'acaba amb un cop de planxa. Delicioses, recomanables i molt econòmiques. El garrí d'Osona planta cara als porcs alemanys!
La clau és la combinació d'una bona botifarra de porc d'Osona, feta a Barcelona amb molts sabors –de bolet, amb espècies, amb samfaina– amb un pa de llonguet flonjo però consistent, als antípodes del xiclet del pa de frankfurt i una salsa casolana.
Nedem en hamburgueses. Però l'eclosió de la salsitxa és més que probable i propera. Amb el convenciment que allà a fora hi ha vida més enllà del frankfrut greixós i d'aires prepucials, hem remenat un xic.
Un tret sobre segur és la Moritz, bastió de la salsitxa kraut a Barcelona. Allà, Jordi Vilà m'informa que la mala fama del frankfurt és justa: "És un producte tan processat i de restes que és molt fàcil fer-hi el pirata". Encara més: hi entren emulsionants i coses amb números "en quantitats tan bèsties, que el més dolent del frankfrut sempre serà més agradable al gust que el pernil més horrorós". Ara bé, res a veure amb les que posen ells a taula, portades directament d'una carnisseria de Düsseldorf.
Qualitat alemanya
Cada setmana les importen, fetes per un artesà de Düsseldorf. Són salsitxes amb baixa data de caducitat, de primera: meravelles com una weissürstchen amb herbes i llimona, tot un món apart. Opció encertada: demanar una plata de salsitxes centreeuropees. En les mateixes coordenades es remenen les salsitxes del Biergarten, importades de Baviera. Aquest jardí alemany, a l'hotel Princesa Sofia, estarà obert fins al 30 de novembre i és una manera singular de menjar en un cinc estrelles a preus populars.
A la terrassa d'aquest cinc estrelles es pot menjar a un preu assequible salsitxes fresques, acabades d'arribar de Baviera: delicadeses com una debrecziner, suau barreja de carn de porc i de vedella. Totes van amb xucrut i amanida de patata. L'inefable vestimenta tirolesa dels cambrers, amenitzada amb música tradicional els diumenges, és un altre dels atractius.
'Fast food' nostrat
Com molt populars són els preus del novíssim Butipà, una butigueta –ells en diuen així– embotida en una cantonada del Raval. Carles Basté, cuiner que va deixar restaurant per obrir butiguetes, presumeix de la qualitat d'un 'fast-food' català que va començar com a food truck –la Butiwagen–, va posar carretons i ara obre la primera botiga. En definitiva, són entrepans de botifarra de primera qualitat, en què el producte arriba en un 90 % precuinat i s'acaba amb un cop de planxa. Delicioses, recomanables i molt econòmiques. El garrí d'Osona planta cara als porcs alemanys!