Especial 20-N: Els restaurants i bars on Franco no posaria els peus

Una selecció de 20 establiments que per diferents motius no haurien agradat al dictador (i que a nosaltres ens encanten)

Publicitat
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4
Euskal Etxea
Euskal Etxea
Aquest centre cultural basc va ser una de les primeres barres de pintxos donostiarres de la ciutat. I han sabut mantenir un valor afegit. Per començar, si considereu el bosc de colzes de la barra massa feréstec, us vindran a atendre a taula. Segon, tenen pintxos vegetarians i sense gluten, aptes per a celíacs. I tercer, el seu arsenal de gairebé trenta varietats fredes i calentes funciona durant tot el dia.
  • Clubs per a socis
  • El Raval
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
La Virgen Despacho Cultural
La Virgen Despacho Cultural
“Això no és un bar però tenim barra”, explica el Sergio, un dels factòtums de La Virgen, a una parella que entra al local. “Us heu de fer socis: apunteu el vostre nom i cognom aquí, costa 1 € a l’any i ara us dono el carnet”. És així de fàcil formar part del “despatx cultural” de La Virgen, un espai de sostres alts amb ventiladors d’aspa, parets de maó, cap tauleta igual –tot són objectes trobats– i un lavabo ple de collages molt suggeridors, d’una luxúria vintage que encara fa trempar. Era l’antic magatzem de la bodega on ara hi ha el Manchester: un bon dia quatre amics van decidir fer-se’l seu, reformar-lo i convertir-lo en un local on hi passessin coses: performances, poesia, exposicions, música en viu... Quatre anys després, per exemple, els dijous s’omple com un ou per veure les jam de gipsy jazz dels Trio Barnouche i el primer dissabte de cada mes La Virgen s’escampa per tot el carrer i acull El Rastro, un mercat de segona de mà.La clientela és variada: estudiants, estrangers cul-inquiets, curiosos de la nit bohèmia barcelonina... S’hi veuen tota mena de pentinats –rastes, gomina, crestes– i vestimentes –bombatxos, samarretes de Guns’n’Roses, pantalons de pinces. El preu de la cervesa depèn de si hi ha espectacle o no. Fan biquinis a dos euros i mig. Hi ha poca cobertura al mòbil i, al tanto que va de canto, com que no és un bar sinó una associació cultural, S’HI POT FUMAR!
Publicitat
  • Sants - Montjuïc
Terra d'Escudella
Terra d'Escudella
Al costat de la Plaça d'Osca hi ha aquest bar restaurant de cuina tradicional catalana. Per fer honor al nom, el més recomanable és menjar una bona escudella de la casa, però si la cosa va de carn, l'estofat de botifarra i sípia (el clàssic mar i muntanya), les galtes de vedella amb salsa de poma i ratafia o els cargols guisats són una bona elecció. Els pòsters de les parets proclamen frases com "la lluita mai s'acaba" o "Barcelona decideix", referent a la consulta independentista del 10 d'abril. El Terra d'Escudella està compromès amb els moviments socials del barri. I com a beguda, un bon vi de la terra.
  • Russa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4
Inter-Tapa
Inter-Tapa
Amb una aparença d'un bar de tapes convencional, aquí s'amaga un dels pocs restaurants russos de Barcelona. Això sí, per l'escassa demanda d'aquesta cuina tan energètica, nomes preparen un menú rus per encàrrec i un mínim de sis persones. Però si voleu fer una celebració especial pantagruèlica i entrar en el món de la sopa 'borsch' i delícies com els blinis o el pollastre a la Kiev, aquest és el vostre lloc.
Publicitat
  • Gràcia
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
La Barraqueta-Bar Restaurant Resolís
La Barraqueta-Bar Restaurant Resolís
Des que ens havíem assabentat de l’imminent traspàs del mític Resolís de la plaça del Raspall que teníem l’ai al cor: qui l’agafaria? El reformaria de dalt a baix? Perdria tot l’encant? Res d’això: els veïns de La Barraqueta, ateneu independentista de Gràcia, han decidit establir-s’hi, fer servir el menjador interior de seu social i mantenir el bar restaurant gairebé intacte. El Resolís és l’emblema d’un tros de barri que encara serva aquella genuïnitat que tant li falta a la resta del districte, un local amb una concurrència variada i familiar, lligat a una plaça llegendària: allà es van establir fa centenars d’anys els gitanos quan van arribar a Barcelona; també es diu que hi ha enterrada la pedra del Carall, un tros de menhir ancestral que les nits de lluna plena atrau els sonats a fer gatzara. És un lloc de poder, magnètic. Una de les novetats del bar restaurant actual és que en Jordi, el cuiner, és valencià i fa cada dia uns arrossos per llepar-se els dits: a banda, amb crosta, al forn... Cada matí va al mercat de l’Abaceria i decideix què farà. Els preus són populars de veritat: un plat d’arròs i la beguda, només 7,5 €; les mitjanes, 1,60. Reivindiquen la riquesa culinària dels Països Catalans –fan arròs de seitons i coliflor, per exemple, un plat típic de Guardamar–, i una altra manera de fer política, diu en Marc, un dels tres cooperativistes que ara donen trempera i continuïtat a aquest entranyable racó de la ciutat.
  • Cocteleries
  • Dreta de l'Eixample
Snooker
Snooker
Un premi FAD d'interiorisme sempre és una bona carta de presentació... tot i haver-lo guanyat el 1985, l'any que va estrenar-se. Aquest bar-cocteleria, on també es pot jugar al billar, manté la seva atmosfera british i un mobiliari dissenyat a mida per Carles Riart. És un dels clàssics de les nits electorals, on els periodistes es reuneixen per baixar l'adrenalina a cops de còctels superbs. Si Franco aixequés el cap...
Publicitat
  • El Gòtic
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Can Culleretes
Can Culleretes
El restaurant més veterà de Barcelona, i un dels més antics d'Espanya, va ser punt de reunió clandestí del PSUC. I també va acollir el sopar de celebració quan Jordi Pujol va sortir de la presó. La família Agut-Manubens ofereix una carta de cuina catalana acurada i de preus ajustats, de la qual destaquem els canelons de brandada de bacallà, l'orada al forn i l'escudella. I us ho garantim, no us quedareu amb gana mai de la vida. Un lloc ideal per a fer-hi un àpat dominical, amb poca cerimònia i molta animació.
dDivine
dDivine

De dia és un bar de barri. De nit, es transforma en un restaurant on les 'drags' són les protagonistes. A la propietària, la voluminosa Divine, la reconeixereu pel seu aspecte i per la seva forma de parlar. Llenguda és poc.

Publicitat
  • Russa
  • La Barceloneta
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Yalta Crimea
Yalta Crimea
La gastronomia de Rússia i Ucraïna és el resultat, entre altres característiques, d’una sàvia barreja de les millors cuines oriental i occidental. Exquisida, amb gran varietat de productes de molts sabors, els seus plats exigeixen una acurada preparació. No són plats pesats ni tampoc picants, encara que alguns busquin el gust agredolç de la vida.  Tant russos com ucraïnesos gaudeixen davant d’una increïble varietat de sopes, encara que la reina de la taula a l’hora de fer anar la cullera sigui la sopa borsch, de remolatxa i molt atractiva visualment gràcies a l’aportació acolorida d’aquest tubercle vermell. La cuina del Yalta Crimea (anomenada així en honor al pacte europeu de postguerra i per la varietat de nacionalitats que caracteritza el personal del restaurant) la presenta amb nata i les verduretes a la juliana.
  • Cuina internacional
  • Dreta de l'Eixample
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Hungaryto
Hungaryto
Hungaryto és el primer restaurant hongarès obert a Barcelona, que ofereix aquesta gran cuina que van exaltar en un excel·lent llibre dos Premis Nobel, Pablo Neruda i Miguel Ángel Asturias, i que a més representa i difon la poc coneguda cultura magiar a la nostra ciutat. El regenten la catalana Lourdes i el seu marit, Zsolt. Una cuina producte de combinacions de cultures que van passar pel seu territori en temps remots i que es caracteritza pel sempre present pebrot paprika i per la utilització per als fregits de mantega de porc. Aquesta combinació dóna un final fumat que el paladar agraeix i que es barreja molt bé amb els sabors de la matèria primera. El gulasch, el plat que millor i·llustra i representa Hongria, un dels països que Franco mirava amb recel des de l'altra banda del teló d'acer.

També t'agradarà

  • Clubs
Anarquia i 'birra fría'
Anarquia i 'birra fría'
Recorregut pels bars llibertaris de Barcelona Si trobeu que Barcelona va camí de convertir-se en un parc temàtic –si és que no ho és ja– i n'esteu farts d'alienants macroespais d'ocio nocturn capitalistes, dissenyats per a buidar-vos les butxaques, aquesta és la vostra llista: un recorregut pels bars més llibertaris i anarcos de Barcelona, on abunda la cervesa barata, l'art arriscat i la gent que aposta per l'amor lliure, que de ben segur voldran compartir amb volsatres. Les revolucions comencen a la barra. Bars llibertaris, associatius i combatius! 23 Robadors Entra una puta força col·locada a quarts de nou del vespre. El bar, desert. Vol anar al lavabo. “És a dalt, puja, puja!” li diu en Joan amb el seu somriure resplendent. En Joan, un humanista amb un cor com una casa de pagès, és un dels tres socis de Robadors 23. El local és l’excasa d’un altre dels socis, l’August, un metge dandi amb fal·lera pel jazz. El tercer és l’Albert, flamenquista acèrrim, i la família la completen en Yussuf, la Fadwa i l’Alí, el nostre Freddy Mercury pakistanès particular. El carrer d’en Robadors és tot allò que defineix el barri xino: cadires a la fresca, xivarri i batusses, putes, camells i corredisses, insults i afalacs desmesurats... Tot al màxim, res de mitges tintes. No t’hi avorreixes. En aquest caos de vegades violent i a punt de desaparèixer –sembla que finalment la nova seu de la Filmoteca obrirà aquest desembre– Robadors 23 s’alça com un oasi on tothom hi pot entrar i dir la seva, o
  • Clubs
Els bars més friquis
Els bars més friquis
De copes per la Barcelona oculta Peret deia que Barcelona és poderosa. Sí, però nosaltres afegim que té un poder freak que fa caure de culs. A vegades entrar a fer una copa en un bar és com caure en una dimensió paral·lela o un conte de terror: follets, boscos, bars ocultistes, confessionaris sadomaso... Qualsevol cop de mà en la lluita contra l'avorriment s'agraeix. Deu bars 'friquis' amb pedigrí Avesta Una col·lecció de papallones dissecades repartida per diferents punts del local. Bitllets de diferents nacionalitats penjant com pernils de Jabugo darrere la barra. Objectes polsegosos que semblen trets de l’atrezzo de Los otros. Banderes sueques. Quadres amb una simbologia estranya que sembla persa. El bar Avesta és un dels màxims exponents de l’estil rústic campi qui pugui que defineix les tasques de culte del Gòtic més ombrívol. En aquesta caverna construïda en forma de laberint asimètric, els materials hi conviuen celebrant una lletjor que atrapa el visitant. Fusta envellida, pedra pintada de blanc i rajola antiga es fusionen en un interiorisme sense DO. La conjura obligatòria en aquest espai, un cop acomodades les natges a les cadires fetes amb troncs de llenya, és provar la llet de pantera –la millor del barri– o l’absenta. També disposen d’una llista molt decent de cerveses i, si vols, fins i tot preparen una aigua de València ideal per tornar a casa reptant. Aquest lloc és la repera. Als altaveus, Ana Belén deixa pas a Joaquín Sabina en el que juraria que és un greate
Publicitat
Restaurants independentistes
Restaurants independentistes
Farts de menjadors botiflers? A Barcelona encara queden locals on la càrrega ideològica combina amb la bona taula El 11-S, molts de vosaltres segurament dinareu aprop de la zona on us hagi tocat fer de baula de la Via Catalana. Penseu que del migdia fins a les 17.14 h. hi ha molts minuts, i cal alimentar-se bé. Per convertir aquest dimecres en una experiència nètament independentista, feu un cop d'ull a veure si la Via Catalana passa per davant d'algun d'aquests restaurants de la terra. Són llocs que remouen consciències però no pas estòmacs. Terra d'escudella En aquest aspecte, la paella pel mànec la tenen al veterà Terra d'Escudella. Aquest establiment, que primer va obrir com a centre de documentació l'any 2001 a Sants, sota el nom d'Arran, com a associació cultural i llibreria, es va independitzar com a restaurant a seques l'any 2005. Sota el nom de Terra d'Escudella, el cuiner i activista políticogastronòmic -així es defineix Roger Sànchez- explica que va voler "projectar-se professionalment en la gastronomia" i alhora "cobrir un buit que a Barcelona faltava: el de la gastronomia catalana popular". És a dir, la que contempla bona cuina tradicional catalana en menús a menys de deu euros i coberts de nit a vint.Inspirats en "el receptari de les fondes del segle XIX, tota una mina de cuina deliciosa i barata, la feina de l'historiador gastronòmic Jaume Fàbrega i receptes de família i amics", han aixecat una extensa i apetitosa carta. Que també t
Publicitat
  • Bars de tapes
Sembla increïble, però és cert: hi ha tapes gratis a molts bars de Barcelona. No us ho creieu? Us hem dissenyat una ruta per visitar alguns dels locals on el menjar va inclòs amb la beguda. Apunteu les adreces i prepareu-vos per omplir el pap per pocs diners.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat