Enllustrar la cuina catalana, massa vegades coberta per la pols de l'abandonament com els trastos d'unes golfes. Aquí, la dentadura de l'avi; aquí, un ànec amb peres. En un temps no tan llunyà com l'any 2008, el cuiner Ashley Palmer-Watts, llavors a The Fat Duck i avui cap del londinenc Dinner, explicava la seva experiència amb la cuina catalana en una visita a Barcelona i, quan va anomenar el lloc de la desfloració, l'interlocutor es va posar vermell. En aquell lloc expulsaven pinso per a turistes i tenia de català el que la Pedrera té de nau extraterrestre. La pregunta és la mateixa que llavors: hi ha prou llocs en què defensin el patrimoni amb garanties i que siguin capaços d'explicar a un estranger quin és el catalan style?
Nandu Jubany és a la resistència: "Aquí, cuina catalana 100%. Intentarem no fer servir ni yuzu ni soja. Vull recuperar plats antics, però fets per un cuiner contemporani". El de la Plana és un Xef per Poders atípic. Delega en els caps de cuina -a Petit Comitè és Franc Jiménez- però vigila la paradeta com el gat la gàbia de l'ocell. "No sóc un mercenari", diu per parlar del compromís i de com es fica en l'acció i en la situació fins al fons.
Entonat pel Pas Curtei del 2011, negre formós del Penedès, vaig fer un 1714: vaig assetjar el meu estómac a canonades. 20 degustacions d'una cuina no apta per a primmirats ni ascetes. Nandu broda els plats de brocanter: els pèsols amb cansalada, perletes verdes per a dents sensibles; l'orella de porc a la brasa, els canelons trufats -mestre!-, l'arròs sec del senyoret amb unes gambetes gairebé crues per rematar-ho, el fricandó de vedella amb carxofes fregides i la pularda, encassolada sencera, que serveix Cal Rovira. Si Palmer- Watts torna a Barcelona haurà de fer un màster a Petit Comitè. Comprendrà que el que va prendre fa sis anys era parent del Blandi Blue.
El xef britànic també se sorprendrà amb la pinya caramel·litzada i amb les similituds amb què forneja al Dinner de Londes en grans asts. Què passa amb aquesta fruita tropical que atrau xefs territorials i nostrats com Nandu i Oriol Rovira a Pork? La poma de les comarques de Girona i la pera de les de Lleida necessiten algú que les estimi.