Quan va arribar la notícia que Artur Martínez, michelinitzat xef del Capritx de Terrassa, es faria càrrec del restaurant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, ras i curt vaig pensar que era humor negre: posar alta cuina en el col·legi d’una professió que ha perdut el 80% del negoci no lligava. Després de passar-hi a dinar, dubtes fora. El Matis Bar, acabat d’obrir, té un lligam claríssim amb el gremi caigut en desgràcia; fa de tot, a tothora, a preus més que raonables. “Això té ànima de bareto, no ho dubtis ni un moment”, riu Martínez. Ara hi ha la fal·lera conjuntural de posar bars –abans la segona casa del xef era de canelons i pilota–, però Martínez evita qualsevol sospita d’oportunisme (evita el repetitiu trinomi brava-ensalada russa-croqueta). Ell ha mamat barra de petit –va convertir la paterna en el Capritx– i sobretot ha evitat muntar una degustació d’ostres i caviar amb tamborets. Els preus són, quasi, de bar Manolo. “No estem parlant d’una cuina de producte, sinó de platillo”, puntualitza. Només una concessió al turista: dinars de 12 a 15 h i sopars de 19 a 23 h. Bé, l’altra és que no els aixequen la camisa.
Felicitat en barra
Tot i la seva ubicació, rere una façana granítica i brutalista, el Matis té un cert aire de menjador nu, de bar de camioner. Llum fluorescent, taules enormes, capipota i acció. “Tot això és molt evocatiu del bareto, només ens falta una escurabutxaques”, diu. Cuina manual: uns musclos a la marinera amb vinagreta de coriandre fresquíssims (4,95 €), que els redimeixen com a plat de barra. De cullera: un xatorejo (3,75 €), el romesco visita Còrdova, bestial. I en el terreny de la forquilla, mandonguilles a la jardinera, sorprenents (5 €), que cal tastar. El lector notarà l’alegria amb què escric el preu entre parèntesis, que només en un cas sobrepassa els sis euros; tres platets, dues canyes (1,50 cadascuna) i una estona de felicitat per 18 euros. La filosofia de bar també s’estén als esmorzars: han omplert la carta de bull tradicional i tel·lúric: bisbe i donja d’Organyà, fuet d’Olot, formatges de pastor i unes flautes llarguíssimes que cruixen amb la mirada. Ah! I un capipota a preu de bar de iaio i sabor de fonda de luxe. El bar és un lloc bonic, que deia Ryan Adams.
KO TÈCNIC I CARNI: Et recomanem 3 plats del Matís Bar: