Aleister Crowley, notori alpinista, poeta, ocultista -i monumental venedor de fum, potser el millor de la història- va reinventar la màgia a principis del segle XX. També era un radical avantguardista que va aplicar certes idees -massa brutes per explicar aquí- que van redefinir les pràctiques ocultistes.
La potència del cacau pur
Aquesta parrafada ve a tomb perquè Miquel Coulibaly -cap visible del taller de xocolata Chocolate Negro, a Gràcia- té quelcom de crowleià. Aquest taller, dedicat a l'experimentació amb la xocolata, té més aire de gabinet ocultista o de botiga de relíquies sinistres, més que d'obrador de pastisseria. Coulibaly deixa caure les plaques de xocolata com si fossin cartes de tarot.
Té idees radicals, plantejaments experimentals que per sort només aplica a la xocolata i al que ell anomena prototips. "L'altre dia va marxar una noia enfadada perquè es pensava que això era una broma.
No podria entendre que no hi haguessin fotos i bombons. La gent vol veure ràpid el que vol veure", reflexiona. Coulibaly va obrir, fa sis mesos, aquest espai a Gràcia, on desenvolupa línies de bombons experimentals. Que tinguin sempre una finalitat: "El cacau pur té una potència estimulant tremenda si el tractés bé. Nosaltres agafem aquesta funcionalitat i la potenciem amb altres ingredients", diu. Especifica, sobretot, que parla d'ingredients purs: "El més important de tot és no afegir ni sucre, ni greixos, ni additius, ni cap conservant". Diu que els seus bombons duren un màxim de quatre dies, un fet que "no els fa rentables". Però sí molt atractius per a gent que cerca sabors nous.
Frankenstein xocolater?Però parlàvem de funcionalitats. Coulibaly em parla d'un bombó estimulant "que ajuda a la microcirculació del cervell", és a dir, que facilita la concentració, o del desenvolupament d'un prototip de bombó matiner de cacau pur que et desperta de cop.
Els ingredients no són estrambòtics: cita un bombó de cacau farcit amb aigua de mar emulsionada amb cacau, o un de xocolata blanca amb fang blanc "que pot ser terapèutic per la flora intestinal". Però adverteix que la seva finalitat no és la de fer d'herboristeria, sinó la transgressió i la innovació, l'art per l'art. "He estat 15 anys fent de cuiner i pastisser, i en el camp de la xocolata es treballa com fa 80 anys però pitjor, perquè ara hi ha quatre menes de sucre artificial. La condició per ficar-me en això era la d'aplicar un mètode innovador a la xocolata i crear quelcom pur", explica.
Platerets, arriba una idea radical: el bombó elèctric! Es tracta "d'inocular freqüències a un bombó, partint de la base que a dins hi podem crear un nucli viu". Es refereix a aconseguir una fermentació sana pel cos, com la del kéfir. D'aquí ha tingut la idea de "muntar bombons connectats per plaques d'or comestible i provocar-los descàrregues elèctriques.". Amb això s'alteraria la seva textura interior, i ens menjaríem "no pas un bombó electrificat, sinó un bombó per on ha passat l'electricitat". Està en la fase de construir una cabina elèctrica.
També ven productes més estàndards, com unes delicioses tauletes de xocolata picant que, qui les menja, entén de cop que la xocolata pot ser penetrant, pura, gens embafadora: cacau pur amb espècies i sal, deliciós.
Si tot això us sembla esotèric, la transacció no ho és tant: només heu d'entrar aquí, encarregar què voleu i Coulibaly us obrirà el seu bagul de bombons. El preu no és l'ànima: la caixeta de 16 bombons costa 12 euros.