Sant Andreu
Foto: Maria Dias
Foto: Maria Dias

El millor de Sant Andreu: bars, restaurants i botigues destacades

Sant Andreu de Palomar és un barri però un dia va ser un poble. Recorrem centres comunitaris, bars, cafeteries i botigues per conèixer la seva història

Publicitat

Si us agrada passejar per Barcelona, visiteu aquests carrers allunyats del centre que han estat camps de conreu, han respirat el fum de les fàbriques i la lluita dels seus obrers. Avui encara s’hi veuen les traces d’un barri que se sap poble, que fa vida a les places, que es diu pel nom i té cura de la comunitat. Hem buscat associacions, bars, restaurants i comerços, centenaris i actuals. Tots ells fan de Sant Andreu un lloc bonic on viure. 

NO T'HO PERDIS: Els passatges més macos de Barcelona

Equipaments

  • Música
  • Espais musicals
  • Sant Andreu

Des del 2014

L’Harmonia va néixer als carrers i les places de Sant Andreu, on el veïnat i la federació d’entitats socioculturals i de lleure reclamaven un espai del recinte de la Fabra i Coats per a la gestió comunitària. Aquesta és la diferència més grossa entre un centre cívic i un ateneu popular: la seva gestió; empresarial en el primer cas, comunitària en el segon. Aquest matís ho és tot, perquè vol dir que aquí ningú mana més que un altre i que tothom hi és benvingut des del respecte i la voluntat d’aprendre, d’ensenyar, i de fer que la cadena s’alimenti i s’enforteixi. En parlem amb l’Emma Llésera, responsable de comunicació, i en David Vallverdú, dinamitzador cultural. Aquest edifici lluminós i proper fa de llar d’associacions i grups veïnals que van des de diables fins a cooperatives de consum, des d’agrupaments escolta fins a fabricants de cervesa. S’hi fa política sense partit i sobretot s’hi fa pinya indiscriminada. S’hi acull tothom, però a la vegada, recorda en David, “no és un hotel d’entitats”. Que vol dir que, com a espai de coneixement, el retorn es dona per fet. També s’hi fan tallers i activitats, cada any més acurats pel que fa a la línia comunitària i inclusiva del projecte: hi ha autodefensa feminista i cuina vegetariana, circ i fotografia, per dir-ne alguns. Va néixer al 2014 i ja és un espai imprescindible.

  • Què fer
  • Escoles i universitats
  • Sant Andreu

Des del 1919

El 21 de febrer del 2019 farà cent anys que un grup de veïns de Sant Andreu, "joves, catòlics i amb inquietuds artístiques", van fundar aquesta entitat. El primer president de la junta va ser Josep Ribó Payarol, l’avi de l’actual tresorer Jaume Ribó, que ens n’explica la història. Al Casal hi feien teatre, s’hi reunien per parlar, per preparar Els pastorets que encara fan avui en un preciós teatre de fusta dels d’abans, amb politges, decorats de tela i el forat de l’apuntador. Durant la Guerra s’hi va instal·lar la UGT i, un cop acabada, l’auxili social hi va servir menjars. Cap als 60 s’hi fa l’últim acte pròpiament catòlic: una xerrada de consells matrimonials. Als 70 hi arriba l’obertura. El Casal, a falta d’altres equipaments com els que té ara Sant Andreu, canalitza els canvis socials del final de la dictadura. Avui el Casal té 400 socis que el sustenten i acull, en un edifici de 2.000 metres quadrats, les seccions de Teatre i Pastorets, la Federació de Tennis Taula (on hi ha la foto de Joaquim Renom, campió mundial de veterans de més de 90 anys), els escacs, l’associació Benavinguts –que organitza sortides culturals–, l’Esbart Maragall (fundat l’any 1932!) i el club de lectura. Sigueu o no socis, al bar us esperen amb els braços oberts.

Publicitat
  • Art
  • Sant Andreu

Habitatges dignes per als obrers. Aquesta és la gènesi dels pisos de la Casa Bloc; un projecte que la Generalitat va encarregar al grup d’arquitectes GATCPAC. La dignitat demanava donar llum natural, ventilació i espais verds als obrers que fins aleshores vivien en barraques. El projecte, iniciat a la República, va quedar frustrat pel franquisme, que el va destinar a militars, vídues de guerra i policies nacionals. Si voleu saber-ne més, podeu visitar el pis museu Casa Bloc.

  • Què fer
  • Sant Andreu

Les biblioteques són un dels grans patrimonis que té Barcelona. La Ignasi Iglesias és un temple dedicat al còmic amb novetats, clàssics i recomanacions que van canviant. Quan hi anem, han seleccionat el més nou de l’editorial Fulgencio Pimentel i un còmic sobre el procés creatiu de Nick Cave, 'Mercy on me', del dibuixant Reinhard Kleist. L’apartat de cine no es queda curt. Sobre un mateix prestatge hi ha pel·lis de Kore-eda, Yorgos Lanthimos i Mia Hansen-Løve.

Publicitat
  • Què fer
  • Barcelona

Parlem sovint del que passa a la fàbrica de creació però no ho fem tant de la fàbrica tèxtil que va ser i les històries que hi van tenir lloc des del 1837, quan es va fundar, i fins al 2005, quan es va tancar definitivament. Els Amics de la Fabra i Coats, extreballadors de la fàbrica, fan visites culturals pel complex i també munten exposicions.

  • Què fer
  • Barcelona
L’okupació té arrels fortes a Sant Andreu, on bona part del veïnat denuncia i lluita contra l’especulació immobiliària i en favor de l'accès igualitari a la cultura. Fa un parell d’anys van okupar uns cinemes abandonats per convertir-los en un centre viu i ple d’activitats obertes a tot el poble. Un gran exemple de gestió comunitària i un bon lloc per veure cine.
Publicitat
  • Què fer
  • Sant Andreu

Fundada l’any 1870, la societat cultural i esportiva La Lira existeix quan Sant Andreu de Palomar és encara un poble separat de Barcelona, que se’l menja el 1897. El 2014 van estrenar reforma sencera, però la façana és encara la de l’època. A banda de les seccions que s’hi reuneixen també fan activitats obertes.

  • Llocs d'interès
  • Sant Andreu
Ateneu Sant Andreu
Ateneu Sant Andreu
Entitat centenària, però amb una mentalitat moderna. La seva tasca està dedicada a l'art, la cultura i l'esbarjo. Podeu formar part de l’important nombre de persones que participen en els cursos i les activitats de l’Ateneu. Podeu fer teatre, dansa, arts aplicades, manteniment corporal, guitarra, anglès... cada any hi ha novetats.
Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Sant Andreu
L'Ateneu Obrer
L'Ateneu Obrer

Va ser l’entitat més important pel que fa a l’associacionisme popular fins a la Guerra Civil. L’Ateneu Obrer, que tenia una escola laica, va ser el centre amb més alumnes del barri fins a la Guerra. Actualment és una entitat privada sense ànim de lucre que organitza activitats lúdiques i esportives.

Orfila, Mercadal, Comerç

Les places són punt de reunió, de reivindicació i d’història. La d’Orfila, on ens escup el metro i on hi ha la seu del districte, va ser un dia el centre del poble, quan Sant Andreu era una vila. A la plaça del Comerç, amb el rellotge aturat a tres quarts de sis i una família de coloms instal·lats al balcó d’una casa buida, va coure’s la revolta de la Setmana Tràgica, el 1909. La del Mercadal és una de les tres úniques places porticades de la ciutat –amb la Reial i la de Masadas–, ara mateix amb el mercat en obres, almenys fins al 2020.

Publicitat

Menjar i beure

  • Sant Andreu

Dues dones i cinc homes i nens somriuen a la càmera des de la barra del Bar Colombia, amb el finestral obert a Fabra i Puig. Són els anys 20 i una d’elles és l’àvia de l’Albert Miró que avui, un segle més tard, serveix els veïns al mateix escenari on ho feia la seva família. A Sant Andreu, el Colombia és una institució com ho són la Unió Esportiva, el mercat i el carrer Gran. Els mitjos entrepans, les taules de marbre i els cartells de les festes majors són llegenda viva i escenari de jazz. Tot a preus populars de debò: entrepà de botifarra, aigua i cafè a 5 euros, amb bona conversa inclosa.

  • Barcelona
On anys enrere hi havia una oficina d’Halcón Viajes, en Jaume Pomares hi ha fet una cafeteria càlida i lluminosa que en cinc anys s’ha convertit en un punt de trobada. “Tot el que volia és que aquí la gent s’hi sentís com a casa”. La banda sonora del Several és una cafetera que mai s’atura. Les olors, una barreja dels pastissos i galetes artesanals que ven: red velvet, carrot cake, cookies de xocolata blanca, negra i un pecat que porta doble dosi de Nutella. Tot i que el millor i l’autèntic diferencial és l’amabilitat, tanta, que a les tardes sovint hi ha cua. Una terrassa plena de plantes completa el quadre.
Publicitat
  • Cafès
  • Sant Andreu
Xurreria Sant Andreu
Xurreria Sant Andreu

Una senyora gran fa una maniobra espectacular amb el carro de la compra per aconseguir un bon lloc a la cua. L’oli bull, la cafetera treu fum i els cambrers volen amb safates a vessar de xurros i xocolata calenta. Si voleu saber quin és l’estat d’ànim dels andreuencs, sou al lloc ideal.

  • Bistrots
  • Sant Andreu
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Lagar
Lagar

En una dècada s’ha convertit en una garantia de bon banquet. Si tens res a celebrar, la seva proposta de cuina mediterrània és un bon premi: 'tataki' de tonyina, magret d’ànec, arrossos, ous ferrats amb 'foie'... Senzill, bo i sense cap trampa. El tiquet d’un bon homenatge ronda els 30 euros.

Publicitat
  • Què fer
  • Barcelona
Le bar à vins
Le bar à vins
És dissabte al matí, heu anat a comprar, o a passejar a prop del mercat –ara en obres– i és l’hora perfecta per fer un vi (o un parell) i picar alguna cosa. A Le Bar à Vins, hi trobareu vins a copes, rillets, taules de formatges, i una bona selecció d’especialitats franceses, en un local tan petit com acollidor.
  • Botigues
  • Sant Andreu de Palomar
La Flor de Llúpol
La Flor de Llúpol

El mapa del tresor de la cervesa artesana marca aquest punt. A banda de trobar-hi 200 referències, també tenen una sala interior amb quatre tiradors que canvien de líquid amb freqüència. Fan cursos i tallers relacionats amb la birra i també lloguen la sala a particulars.

Botigues

  • Què fer
  • Barcelona
El gener del 1923, la Montserrat Cura va canviar el Poblenou per Sant Andreu, on va obrir una merceria. Dos anys més tard es casaria amb el senyor Perelló, representant de mitjons. En Ramón M. Perelló n’és el net i l’actual propietari de la merceria. Tot i que està convençut que aquesta generació és l’última i que els fills, que estudien altres temes, ja no s’hi dedicaran. De moment, la merceria tira endavant en un context que li és hostil per la crisi i també pel canvi de la moda i els costums. Continuen especialitzats en la costura, les labors i el punt, però des de fa uns anys també han ampliat el negoci amb cursos de costura, aquell coneixement que passava d’àvies i mares a filles i netes i que ara amb prou feines dominem per cosir un botó.
  • Què fer
  • Barcelona
Formatgeria Subirana
Formatgeria Subirana
Ni venia formatge, ni era a Sant Andreu. La història de Subirana comença el 1918 al carrer Cabanyal del Clot, en una botiga on dos germans venien cigrons, ametlla torrada i altres productes d’ultramarí. En Miquel Porta va arribar a la botiga del Clot amb 14 anys, va tornar-hi després de la mili amb 21, i passat un temps va anar a parar a Sant Andreu, per cobrir un dels fills dels Subirana però s’hi va quedar fins ara, que ja en porta 35 i que n’és propietari des del 2005. Amb 80 referències de formatges, molts d’artesanals i una pila d’experiència, la Formatgeria Subirana és parada fixa de joves i gent gran.
Publicitat
  • Botigues
  • Barcelona
Després de viure uns anys a l’Argentina i de veure com la influència italiana ha quedat a les mans de les àvies que fan la seva pasta fresca, Rubén Marcos i Candelaria Fernández van decidir obrir un obrador de pasta a Catalunya. Primer a Santa Perpètua i després, des de fa cinc anys, a Sant Andreu. El que hi trobareu és pasta artesanal, feta per qui us la ven, amb respecte a la tradició italiana i innovacions amb producte català: ravioli d’escudella i carn d’olla per alegrar qualsevol caldo, de botifarra amb ceba, de rostit de tres carns –vedella, porc i pollastre– i d’altres més lleugers com els d’escalivada, i els de pera amb gorgonzola.
  • Botigues
  • Barcelona
“On no arriba la tecnologia, hi ha un bon pagès” és el lema d’aquesta casa de fruita i verdura ecològica i de proximitat que funciona des del 1885. A la parada que tenen davant del mercat podeu comprovar la pinta que fan les escaroles, els espigalls, les pastanagues i les cols quan són de veritat.
Publicitat
  • Botigues
  • Barcelona
Bon senyal quan en una botiga hi ha cua, i aquí passa sovint. No hi ha res d’espectacular i a la vegada hi és tot: llenties, cigrons i mongeta blanca de qualitat, d’aquells que no necessiten res més que un raig d’oli. També tenen fruita seca i algun plat de menjar preparat.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat