La Diada d'enguany és, de ben segur, una de les més importants dels últims temps. No es commemoren 300 anys cada 11 de setembre, per això aquest 2014 s'han organitzat més actes que mai, els quals convertiran la vigília de la Diada en una autèntica festa que envairà diversos espais del centre de la ciutat. Actes institucionals, ofrenes, música, teatre i dansa ajudaran a escalfar motors la nit abans de l'11 de setembre més especial.
Després de la tradicional ofrena floral al Fossar de les Moreres, la nit del 10 de setembre arrenca a les 20.20 h a la Llotja de Mar on, sota la direcció de Josep Maria Mestres, hi haurà una vetllada commemorativa que conjugarà text i música, història i futur amb la intervenció d'algunes de les primeres espases de la cultura catalana com Pere Arquillué, Emma Vilarasau, Clara Segura, Jordi Savall i la Capella Reial, Pere Martínez, Max Villavecchia o Maria del Mar Bonet, entre d'altres.
Un cop acabat l'acte a la Llotja de Mar comença la Nit Blanca, que omplirà de dansa, música i teatre diferents espais del Barri de la Ribera, el Gòtic i el Parc de la Ciutadella. L'oferta és immensa i abraça molts espais del centre de la ciutat. Un dels plats forts de la nit és sens dubte la representació en primícia de l'obra 'La ira dels peixos'. Per primer cop, l'espectacle inaugural de la Fira de Tàrrega s'estrena en primícia a la capital catalana: serà de 22 a 22.45 h al Parc de la Ciutadella.
A la plaça del Rei hi trobareu espectacles de música polifònica a càrrec de la formació Tornaveus i danses del s. XVIII per part de la companyia Xuriach, les quals s'aniran intercalant cada mitja hora des de les 21 h fins a les 23.30 h. Si busqueu dansa més moderna, dirigiu-vos a la plaça de Sant Pere, on hi trobareu dansa contemporània a càrrec de Mons Dansa des de les 21.15 h fins a les 23.45 h. Encara voleu més dansa? Les ballarines i coreògrafes Claire Ducreux i Mar Gómez prendran el control de la plaça Sant Agustí Vell: ambdues s'aniran tornant cada 45 minuts des de les 21 h oferint els seus espectacles de teatre-dansa i de dansa contemporània respectivament.
Una altra opció interessant és la plaça Joan Capri, on de 21 a 22.30 h hi haurà un espectacle de titelles a càrrec de Jordi Bertran, mentre que de 23 a 24 h Gemma Humet i Adrià Plana oferiran un recital de cançó. Per altra banda, a la plaça Jaume Sabartés hi podreu trobar una selecció de poesia contemporània a càrrec de Josep Pedrals així com l'espectacle de dansa aèria 'Sacude': serà de 21 a 23.45 h.
La llista de racons del centre on hi sonaran notes musicals també és extensa. A la plaça Sant Jaume hi podreu escoltar, de 22.30 a 24 h, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, mentre que al carrer Allada Vermell podreu gaudir de 21 a 22 h del jazz de Jazz Nicolau Experience o de l'actuació de Joan Rovira de 22.45 a 24 h. Una altra opció musical interessant és el concert de flamenc d'Alba Carmona i Marta Carmona a les 21 h a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya o bé el recital de piano de Clara Peya al Born Centre Cultural (a les 22 h i a les 23 h). Si el que voleu és barrejar música i xerinola, la cercavila musical pel barri de la Ribera a càrrec de l'Orquestrina Trama és la vostra opció. Comença a les 21 h i a les 23 h!
Els actes de la Diada comencen ben d'hora. A les 8 h, al Born Centre Cultural, se celebrarà l'acte 'Érem. Som. Serem. 300 violoncels' en què, coincidint amb el moment en què va caure Rafael Casanova, 300 violoncel·listes interpretaran una composició d'Albert Guinovart a partir d'uns versos de Martí i Pol.A continuació, a les 21 h, hi haurà ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, mentre que de 10 a 19 h hi haurà jornada de portes obertes tant al Palau de la Generalitat com al Palau del Parlament.