La lassanya que prepara el florentí (de Florència, no de Floresta) Enrico Morandi a La Cantina transcendeix fronteres. Hi vaig altament recomanada i em trobo un plat contundent, suau, deliciós i a 5,70 la ració. Però no, el local no és flor d’un plat: queda pendent una de les receptes estrella, el flam de carbassa amb crema de formatge de cabra i pinyons. Cuina d’inspiració italiana, a preus populars i amb terrasseta.
Collserola són 11.000 hectàrees de pins, roures i alzines, de porcs senglars, pit-roigs i gripaus. També de les persones que hi viuen i els espais que gestionen. El parc comprèn nou municipis –Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern– i per tant molta vida. Com, per exemple, la dels barris de muntanya, limítrofs o integrats totalment al parc natural, on s’han anat creant associacions, sobretot de veïns, per gestionar les necessitats de cada indret.
Només als barris de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes, annexionats al districte de Sarrià-Sant Gervasi, hi ha nou associacions de veïns, entre elles la més antiga de Barcelona, l’Associació de Veïns de la Font del Mont, fundada el 1926.
Hi ha bons equipaments socioculturals de la zona, com el Centre Cívic L’Elèctric i el Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán, amb una oferta d’activitats gratuïtes i per a tots els públics que fa goig. Més amunt, a la Floresta (un municipi enguany centenari, al voltant de 4.000 habitants i tres cerveses artesanes locals ben bones: la Florestina, la Senglaris i l’Estupenda) hi ha el Casino la Floresta, un espai espaterrant a dos minuts de l’estació d’FGC que allotja algunes de les entitats de la zona, com El Senglar Cultural i l’Associació Mussol, que vetlla pel medi ambient.
A tot això, s'hi sumen projectes inspiradors, veïns i veïnes que s’impliquen en la vida comunitària, restaurants on tot és bo i camins per perdre-s’hi.
NO T'HO PERDIS: Els passatges més macos de Barcelona