Vistes des de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle
Foto: Scott ChasserotVistes des de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle
Foto: Scott Chasserot

Els llocs més bonics de Collserola

Hem recorregut el parc natural i els nuclis urbans que en formen part i estem fascinats. Ens hi acompanyes?

Publicitat

Collserola són 11.000 hectàrees de pins, roures i alzines, de porcs senglars, pit-roigs i gripaus. També de les persones que hi viuen i els espais que gestionen. El parc comprèn nou municipis –Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern– i per tant molta vida. Com, per exemple, la dels barris de muntanya, limítrofs o integrats totalment al parc natural, on s’han anat creant associacions, sobretot de veïns, per gestionar les necessitats de cada indret.

Només als barris de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes, annexionats al districte de Sarrià-Sant Gervasi, hi ha nou associacions de veïns, entre elles la més antiga de Barcelona, l’Associació de Veïns de la Font del Mont, fundada el 1926.

Hi ha bons equipaments socioculturals de la zona, com el Centre Cívic L’Elèctric i el Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán, amb una oferta d’activitats gratuïtes i per a tots els públics que fa goig. Més amunt, a la Floresta (un municipi enguany centenari, al voltant de 4.000 habitants i tres cerveses artesanes locals ben bones: la Florestina, la Senglaris i l’Estupenda) hi ha el Casino la Floresta, un espai espaterrant a dos minuts de l’estació d’FGC que allotja algunes de les entitats de la zona, com El Senglar Cultural i l’Associació Mussol, que vetlla pel medi ambient.

A tot això, s'hi sumen projectes inspiradors, veïns i veïnes que s’impliquen en la vida comunitària, restaurants on tot és bo i camins per perdre-s’hi.

NO T'HO PERDIS: Els passatges més macos de Barcelona

Per menjar i beure

  • Barcelona

La lassanya que prepara el florentí (de Florència, no de Floresta) Enrico Morandi a La Cantina transcendeix fronteres. Hi vaig altament recomanada i em trobo un plat contundent, suau, deliciós i a 5,70 la ració. Però no, el local no és flor d’un plat: queda pendent una de les receptes estrella, el flam de carbassa amb crema de formatge de cabra i pinyons. Cuina d’inspiració italiana, a preus populars i amb terrasseta.

Al local que va acollir el primer forn de pa entre Sant Cugat i Vallvidrera als 60, hi ha un restaurant lluminós i esquitxat de plantes, regentat per la Flor i el Diego des de l'any 2015. El menú de migdia (12 euros) inclou dos plats, beguda i cafè o postres, amb opcions vegetarianes, veganes i omnívores. Les empanades, la quiche i la crema de cogombre, api i remolatxa són el cel. 
Publicitat
  • Barcelona

La Isa i en Jaume van obrir fa set anys aquest espai que s’ha convertit en punt de reunió, celebració, cultura i bon menjar. Els diumenges la terrassa està a petar d’alegria, vermuts i braves, boníssimes. Tenen una nevera plena de les cerveses locals i a la carta de cap de setmana hi trobareu plats com una parmigiana deliciosa o el tataki de tonyina i brinça (entraña) amb tximitxurri.

  • Què fer
  • Barcelona
A la sortida del funicular de Vallvidrera-Superior hi ha un local minúscul on hi fan uns gelats artesanals majúsculs i molt cremosos, però també croissants i napolitanes, batuts i orxates, tes i, a l’hivern, xocolata desfeta. Un paradís ideal per preparar una visita a Collserola o per recuperar energia abans de tornar a casa.

Projectes i iniciatives

  • Llocs d'interès
  • Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán
Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán

Aquest centre cívic està anexionat a la Biblioteca Collserola-Josep Miracle –amb les que probablement són les vistes més boniques de la ciutat, en ple bosc–, i és un dels centres vitals de la zona. Hi organitzen passejades, concerts i tallers per a la canalla, i  també és àgora veïnal. Mentre preparàvem aquest reportatge, fora s’hi reunia la gent que defensa la recuperació i ús comunitari de la Casa Buenos Aires, un edifici modernista pendent de catalogació que la congregació de Pares Paüls va vendre a una societat que pretén enderrocar-lo per fer-hi un hotel.   

  • Què fer

A la carretera de Molins de Rei a Vallvidrera hi ha Can Calopa de Dalt, una masia del segle XVI amb unes vinyes que l’Ajuntament va recuperar el 2001. Des del 2010 la cooperativa s’encarrega de la gestió, amb un projecte d’inserció social per a joves amb discapacitat psíquica, que hi viuen i aprenen l’ofici de vinaters. A banda de comprar el vi Vinyes de Barcelona (l’únic autòcton de la ciutat!) podreu tastar-lo a la terrassa-mirador de la masia, amb vistes excepcionals a la vinya i la serra.

Publicitat

Plaça Miquel Ros

La Floresta pot presumir de tenir una plaça que fa de centre del món i que té tot el que necessita un lloc de reunió: un forn, un restaurant, un supermercat i bancs per asseure’s a xerrar. Els diumenges al migdia la plaça Miquel Ros esclata de vida i vermuts perquè hi fan un mercat on hi ha des de llibres fins a verdures ecològiques de la zona. Cada dos diumenges, el restaurant La Floresteca organitza un concert  que congrega els florestans d’origen i d’adopció, vinguts de tot el món.

  • Què fer
  • Escoles i universitats
L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya va decidir que no n’hi ha prou a parlar del futur. “S’ha de construir i experimentar amb ell”, ens explica el fundador, Vicente Guallart. Així ho van fer: Valldaura Labs –col·laboradors de l’MIT– és un centre de recerca instal·lat en un monestir de l’any 1150, des d’on experimenten amb el cicle de la matèria, amb l’objectiu de ser autosuficients d’aquí  una dècada. Podeu escriure’ls per visitar l’espai.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
  • Ubicació
MUHBA Vil·la Joana
MUHBA Vil·la Joana

En un antic mas que al segle XIX es va convertir en casa burgesa d’estiueig, hi va morir el poeta i mossèn Jacint Verdaguer. El mateix espai va acollir, entre el 1921 i el 1971, una escola per a nens amb discapacitats que es va convertir en un referent en l’àmbit europeu per uns mètodes que barrejaven innovació i natura. Tota aquesta història es pot visitar avui a la casa convertida en museu, que també dedica un espai a la paraula i la literatura.

Tres masies on saciar la gana

Can Cortés

Esmorzars de forquilla, txuletons, altres brases i espai per a grups grans –també per a casaments– en ple Parc de Collserola.

Avinguda de Can Cortès, 26. 

Casa Blava

Una casa plena de racons cuquis i terrasses que s’aboquen a ple bosc. El compte pica, però l’experiència s’ho val.

Verge de Montserrat, 1.

Publicitat

El mirador de Can Cases

Una masia-restaurant del segle XVI amb vistes al Vallès on hi fan carns i arrossos. Els caps de setmana hi tenen vermuteria amb carta de tapetes.

Camí de Can Cases, 15. 

Per explorar el parc natural

Amb canalla

Si des del MUHBA Vil·la Joana baixeu cap al fondal pel passeig dels Plàtans que queda a la dreta, arribareu a la font Joana, que a banda de refrescar-vos està envoltada per una esplanada amb bancs de pedra, ideal per jugar entre arbustos i també per fer una bona migdiada. Si continueu baixant, arribareu també a la font Vella, en un recorregut entre acàcies, castanyers d’Índies, saücs i oms.

Rutes sobre rodes

A Collserola hi ha prop de 250 quilòmetres de xarxa d’ús ciclista. Tant al Centre d’Informació del Parc de Collserola com al seu web hi trobareu una  pila d’itineraris de totes les mides i nivells de dificultat. En total hi ha disset recorreguts recomanats per a adults i deu per fer amb la canalla. Per començar, podeu provar amb els set quilòmetres que voregen el pantà de Vallvidrera.

Publicitat

Vols ajudar?

La complicitat i implicació de la ciutadania són imprescindibles per a la preservació del parc. Per això, a banda de les associacions veïnals que ja hi participen, qualsevol persona o entitat pot sumar-se a projectes participatius com el de l’erradicació de l’ailant, una espècie de planta invasora, o la campanya de neteja col·lectiva 'Let’s clean up'.

Observació d'estels

El parc organitza sessions d’iniciació a l’observació dels estels, constel·lacions i altres cossos celestes un divendres al mes, excepte a l’agost. L’activitat combina explicacions teòriques i sobre la mitologia associada als planetes amb l’observació i té una durada de dues hores, a partir de les 22 h, a l’estiu, i de les 21 h, a l’hivern.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat