Cal Brut
©Ivan Moreno
©Ivan Moreno

Guia de bars amb carisma

Els millors bars de Barcelona ho són també per la biografia dels seus propietaris. Repassem algunes de les més curioses

Publicitat

La mística del bar és una força insondable que atrau l’ésser humà des de fa centúries. Diuen que la família és el refugi definitiu, però on ens refugiem de la família? Al bar, sempre al bar. Així doncs, un indret d’importància tan vital per mantenir el seny en els temps que corren no pot ser un lloc depriment, regentat per gent depriment. Un bar, entès com a santuari espiritual del mam, com a aixopluc personal i intransferible, ha de tenir un element fonamental que el faci respirar i fidelitzi la clientela: l’empremta del seu propietari.

  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Marc Azcona va treballar a la televisió, però després de presentar un programa infantil va decidir que volia viure la vida. I la va començar a viure al seu propi local. Cal Brut és un recull de tots els bars i llocs que ha visitat en les seves aventures: “És com la meva habitació”, confessa. Ha trobat la fórmula per espantar turistes i fidelitzar gent del barri. És el psicòleg definitiu. Cada racó està impregnat de les seves vivències. Han estat sis anys al límit i ara el bar comença a funcionar, però les factures l’hi porten fluixa. Sap que ha parit un lloc especial: “Aquí s’han fet parelles, s’han retrobat amics que feia 20 anys que no es veien, em donen una pasta i no el traspasso”. Més clar, l’aigua.
Cervantes
Cervantes
Tres huracans. Les germanes Esteve (Cristina, Glòria, i Gemma) són cares conegudes al Gòtic. Elles i el Cervantes són el mateix: “Hem nascut al bar”, diuen. Han aconseguit mantenir viu el teixit social del barri en un espai que traspua la seva personalitat. Porten el negoci a les venes, és una herència familiar que es remunta a principis del segle XX. Tota una vida entre cafès, entrepans i tensions fraternals. I el més bèstia és que tenen temps per exercir de mares treballadores. Les Esteve es fan estimar de veritat: m’ensenyen la paella on couen les millors truites de formatge de l’univers i em donen llibertat per desvelar les seves edats: “Estem de puta mare”, diu la Gemma. 
Publicitat
  • Bar d'entrepans
Van deixar enrere Agon-Coutainville (Normandia) i no hi volen tornar. Admeten que el primer any van pensar a tancar el negoci per les baralles consanguínies. Xocaven. Finalment, la grandesa del que havien creat es va imposar a les disputes. Han recorregut molt de món abans de trobar el seu paradís a Barcelona. Suïssa, Granada, Austràlia... res no es pot comparar al Casal, un bar amb entrepans increïbles, batuts exquisits i menús barats d’influència francesa. Podrien ampliar-lo, fer més hores, guanyar calés, però en tenen prou amb la família que han format. Per això, abaixen la persiana a les 17 h i el cap de setmana descansen. Aquests normands se la saben molt llarga.  
  • Cellers
  • El Raval
Ikki
Ikki
La Daniela i la Yuki són parella i han donat vida a un bar de barri atípic que elles volen imaginar com un punt de trobada. Es van traslladar del Raval al Poble-sec per manca d’espai. Els ha costat donar-se a conèixer al barri, però ara ja en formen part. L’Ikki és una combinació d’influències d’allò més estimulants: la rauxa italiana i la disciplina nipona. I d’aquestes espurnes surt un negoci únic que serveix vins de qualitat, vermut, receptes asiàtiques i fins i tot permet al client fer-se el seu propi sushi. L’Ikki és la història de dues noies que van volar de Roma i Kyoto per curiositat i han trobat a Barcelona el millor sol per arrelar. Per cert, estan fartes que les confonguin amb el restaurant Iki (amb una sola k). Queda dit.  
Publicitat
  • Les Corts
Braços tatuats. Presència imponent. Molta mili. Jordi Bou pot presumir de tenir el bar rocker on van els rockers de veritat. Juntament amb Óscar Manresa va agafar les regnes d’un local que també hauria pogut ser de Loquillo. Després de fer de crupier, en Jordi va treballar de 'roadie' del Loco; es nota que du el rock and roll a la sang. Ha fet que el 99% sigui una extensió de la cultura musical que el torna boig, el clàssic bar rocker on pots sopar una hamburguesa i veure actuacions de doo wop, rockabilly i altres estils en directe. Un temple que cada cap de setmana s’emplena de motos antigues i rockers de totes les generacions... Fins i tot el Leslie dels Sirex ha pujat al seu escenari!
  • El Poble-sec
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Les guitarres ressonen al cervell del Charly Ramírez des de fa eons. Viu pel rock and roll. El recordareu de la botiga de discos Overstocks; s’hi va estar una dècada. Ara bé, el seu triomf és el Psycho, un bar on fa quatre anys que remena les cireres i on la gent hi va per escoltar música sorollosa en família. 'Hipsters', rockers, heavies, mods... aquí hi ha lloc per a tota mena de canalles. I compte perquè n’ha tingut d’il·lustres: els Jayhawks o Jon Spencer Blues Explosion són alguns dels músics que han combregat a la parròquia. Perquè el Psycho és molt més que un bar: és la història de 40 anys de rock explicada a través de la història del Charly. “No pesen els anys, pesa l’insomni”, confessa. Tranquil, amic, dormir és de covards.
Publicitat
  • El Gòtic
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Bar Mingus
Bar Mingus
El Rodrigo Cornejo és un 'person'. Va arribar fa tres anys al Mingus després de portar un xiringuito i l’ha convertit en una cerveseria de referència al Barri Gòtic, un àlbum de fotos de les seves passions. Compagina la direcció del 'bareto' amb una carrera paral·lela que ha anat cultivant des de fa anys: la interpretació. Sí, el Rodrigo és actor. Ha participat en obres de teatre i de fet, mentre parlo amb ell, sosté el llibre de la propera pel·li on participarà. Com a bon surfista i 'skater', ha adaptat el local al seu estil de vida. I des de fa poc, ha donat un nou caire al negoci per mantenir-lo en flotació: cerveses artesanes de màxima qualitat. Ben jugat, Rodrigo.  
  • Locals de nit
  • Sant Antoni
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Bar Olimpia
Bar Olimpia
La Laura López pot amb tot. Va saltar al buit amb quatre euros i dos socis per muntar un bar a un barri que encara no estava de moda: Sant Antoni. Li va sortir bé, i ara comanda l’Olimpia, un dels espais amb més personalitat de la zona. Per ella passen tots els maldecaps burocràtics, la part administrativa, la feina fumuda. Però li paga la pena veure que el seu bar, del no-res, ha esdevingut una referència de culte en les guies més prestigioses de Barcelona. I té plans de futur, noves propostes d’hostaleria que encara no vol desvelar. El que sí que confessa és que a l’Olimpia va conèixer la seva companya. “El calor de l’amor en un bar”, que deia Jaime Urrutia.  
Publicitat
  • Cellers
  • Gràcia
  • preu 2 de 4
25 anys manant a Joanic, des que l’antic propietari li va traspassar el local després de fer d’aprenent. Parla amb la pausa del veterà. El boom del vermut no l’agafa de nou. De fet, em diu que ell va inventar el concepte de vermuteria, i me’l crec de totes totes. Els gitanos de la plaça del Raspall li van retallar el nom. I a Gràcia tothom coneix Cayetano Gabernet com el Tano. El local, una casa de pagès a principis del XIX, és història viva del barri, una mena d’àlbum de vivències del seu propietari. Pregunteu-li pels rellotges, per les esquelles, pels actors de 'La Riera'... En aquest santuari absolutament tot té una història.
  • Cocteleries
  • El Raval
  • preu 2 de 4
Caribbean Club
Caribbean Club
Quan he visitat la barra del Caribbean a una hora prudent sempre m’he trobat amb la gestualitat pausada i l’amabilitat confortadora de Juanjo González, un dels bàrmans més precisos i inspirats de BCN. Des que va agafar les regnes del Caribbean, la seva figura ha adquirit tons llegendaris. Sempre sabrà amb quin verí iniciar l’ofensiva dels vostres problemes: et mira als ulls i pam!, ja sap el que vols. Diuen que és un alquimista del mescal. Diuen que el Caribbean és un somni. Diuen, diuen...
  • Cocteleries
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Solange
Solange
Alfredo Pernía és el 'bartender' perfecte, el psicòleg silenciós, el pistoler pausat. Observa des de la barra, estudia el client, i l’olfacte mai no li falla. Sap quan necessita una mica de conversa, o quan necessita que li serveixin la copa i el deixin sol. I sap escoltar. Creieu-me, el Solange és un salvavides emocional quan la vostra vida naufraga: deixeu que l’Alfredo, amb el seu canell sedós, us faci tornar a terra ferma.
Publicitat
  • Cocteleries
  • Vila de Gràcia
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
En Luca Izzo és optimisme, passió, ganes de viure. Sempre atent, sempre amb un somriure; el tracte que professa al client és vigoritzant. I el millor és que la seva vitalitat es trasllada a les copes que prepara: coloristes, fresques, imaginatives... pura inspiració. Si heu tingut un mal dia, deixeu que us tracti amb el millor Prozac que es coneix a Gràcia: un aliatge de talent cocteler i bones vibracions a prova d’esfondraments emocionals.
  • Eixample
  • preu 3 de 4
La família Solà fa 60 anys que fa història als fogons de la Bodega Sepúlveda. Pares, fills, germans... fins i tot un cosí els ajuda de tant en tant! S’agraeix el tracte càlid i professional de la nissaga: als Solà ningú no els pot ensenyar res a hores d’ara.
  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4
La Cova Fumada
La Cova Fumada
Les bombes picants de la iaia Maria han alimentat la fauna de la Barceloneta des de fa dues glaciacions. Diuen que ella les va inventar. El cert és que la senyora trepitja fort i també els seus descendents, repartits per tot el negoci, fent rutllar les tapes. Sense la família Solé, la Cova Fumada hauria de buscar l’encant a sota les pedres.
Publicitat
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4
Casa Mari y Rufo
Casa Mari y Rufo
Són la família més coneguda dels voltants del mercat de Santa Caterina. Pare, mare, fill, nora... aquí hi ha lloc per a tota l’estirp dels Soria: una família peculiar, sorollosa, autèntica i molt, molt amable amb el client. A més, la Mari i el Rufo no serveixen qualsevol cosa: la matèria primera via Santa Caterina és còsmica.
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Can Vilaró
Can Vilaró
Tradició familiar, unes maneres exquisides i una cuina casolana que fa tremolar de bona. La nissaga dels Vilaró ha aconseguit que el seu local sigui molt més que un restaurant: és un refugi espiritual on els problemes s’esvaeixen a la primera cullerada de fideus a la cassola. Convertireu els Vilaró en la vostra família adoptiva
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat