Mercat de Sant Antoni
© Pere Virgili
© Pere Virgili

Intercanvi: reivindiquem el consum col·laboratiu!

El moviment del troc o el bescanvi no costa diners, crea comunitat i, a més, preserva el planeta

Publicitat
L'intercanvi està de moda i guanya adeptes. Ments vicioses, no us encengueu, que la cosa no va de sexe. Us parlem de bescanviar béns, serveis i coneixements, un moviment a l'alça que no perfora les nostres butxaques, crea comunitat i, a més, preserva el planeta. La crisi actual ens ha desafiat a canviar el xip, a inventar i recuperar alguns valors i pràctiques del passat que s'allunyen del consum convencional. Comprar i gastar ja no són 'in', ni falta que fa. Ara es porta el consum col·laboratiu, compartir i reutilitzar recursos. Us proposem algunes alternatives per satisfer des de les necessitats més bàsiques fins a les més supèrflues, totes sense diners pel mig. Prepareu-vos per passejar per mercats de troc, participar en bancs de temps i xarxes d'intercanvi de coneixements o practicar el turisme social, ja sigui intercanviant casa vostra durant les vacances o fent surf als sofàs.

Mercats

Tres en un a Sarrià

A Sarrià no es moquen amb mitja màniga i munten tres mercats d’intercanvi en un. Si us voleu desempallegar de roba i complements que teniu criant malves, podeu renovar l’armari al MercaTroc. Les mares i pares amb fills petits teniu un espai al BabyTroc, on, a banda de peces de vestir, hi podeu baratar productes de primera infància. Ves què n’has de fer quan et creixen els nens! I el TrocJoguina està pensat perquè nens i nenes de 6 a 16 anys hi portin joguines, videojocs i jocs de taula en bon estat que ja no facin servir. És un bon lloc per desprendre-us de regals de Reis decebedors i canviar-los pel que més us agradi.

De tot, al poble sec

Cada tres mesos, al Poble-sec celebren el Trocasec, amb una quarantena de parades per triar i remenar roba, llibres, joguines o articles per a la llar. Xavi Latorre, membre de l’organització, avisa que “cal arribar una hora abans per aconseguir taula i ajudar al muntatge”. Si us quedeu sense parada, no patiu, que hi sereu igualment benvinguts si voleu fer algun intercanvi. Dins el Trocasec es reserva un espai per al MiniTroc, un mercat d’intercanvi de béns i coneixements sobre la maternitat i la infància dinamitzat pel grup Babàlia de CoMaternitat i Criança Compartida.

Publicitat

El torn de Sant Antoni

Babàlia també està al darrere del MiniTroc que es fa al barri de Sant Antoni i funciona indènticament, com “una botiga sense diners, en què cada vegada que hi portem alguna cosa, podrem agafar-ne una altra”, on alhora “serà intercanviable el nostre temps”. Per exemple, podem donar i rebre assessorament sobre lactància o hores de cangur. En aquest cas, el MiniTroc s’ubica dins el Trocantoni, un dels mercats d’intercanvi més veterans de Barcelona i, de fet, el germà gran del Trocasec. Semàfor verd per estendre un llençol a terra i improvisar una parada si s’acaben les taules.

Els clàssics

El troc tampoc no podia faltar en dos dels mercats dominicals històrics de la ciutat especialitzats en col·leccionisme. Òbviament, ens referim al Mercat de Sant Antoni i al Mercat de Numismàtica i Filatèlia de la Plaça Reial. Als carrers adjacents del primer, s’hi amunteguen nens i joves que, sobretot, busquen el cromo que els falta per completar l’àlbum, però també hi trobareu mercadeig de revistes, pel·lícules, videojocs, calendaris... A la plaça Reial, els reis són els segells i les monedes, que es poden intercanviar en algunes de les parades de compravenda del mercat. Però l’autèntic fenomen del moment és a l’entrada per la Rambla, on es concentren els col·leccionistes de xapes de cava. “Està molt de moda i hi ha gent de totes les edats”, assegura José Martínez Otero, president de l’Agrupació Filatèlica i Numismàtica de la Plaça Reial.

Creuament

Bookcrossing

Deixant al marge si hi ha d’haver més o menys seguiment dels objectes que alliberem a l’espai públic perquè altres persones els recullin, en facin ús i els tornin a alliberar, el cert és que hi ha activitat, i molta, en aquest àmbit en ciutats com Barcelona. Però algunes iniciatives han arrelat millor que d’altres. L’estrella indiscutible és el bookcrossing; en català, passallibres o cadena de lectura. Per caçar algun llibre, és a dir, trobar-lo, agafar-lo i registrar-lo, o distribuir-ne un de nou, sumeu-vos a la xarxa oficial del moviment per obtenir un ID. Podeu creuar llibres en un banc, una cabina telefònica, una cafeteria. També hi ha força zones oficials per fer-ho, com L’Espai Jove La Fontana de Gràcia, la xarcuteria Melocomo del Poblenou i el restaurant Mercè Vins del Gòtic.

Postcrossing

Els nostàlgics del paper i el correu postal, heu de ficar-vos al món del postcrossing. El projecte Postcrossing.com connecta gent d’arreu a través de l’enviament de postals. La gràcia és que no saps d’on arribarà la teva. És molt senzill. El primer pas és crear un compte. A partir d’aquí, heu de sol·licitar una adreça i un identificador postal, envieu la postal i només quedarà esperar la d’un altre 'postcrosser', que portarà un altre ID que haureu de registrar. La plataforma la va posar en marxa un portuguès fa tres anys i des de llavors s’han enviat més de 20 milions de postals. Ara mateix n’estan viatjant gairebé mig milió.

Publicitat

CDcrossing

Inspirant-se en el bookcrossing, encara que sense recolzar-se en una xarxa social concreta, la música lliurement circula pels carrers gràcies al CDcrossing. Aquí, l’enrenou va ser considerable el 2003, quan la plataforma AntiSgae va posar en marxa un CDcrossing per protestar contra del cànon digital. Algunes discogràfiques han emprat aquesta idea com a eina de màrqueting. Sense anar més lluny, la primavera passada, el segell independent Petit Indie va tirar del CDcrossing per donar a conèixer l’àlbum de debut de Solé.

Geocera

I envoltat d’una aura un punt friqui, tot s’ha de dir, els buscadors de tresors poden transformar-se en Indiana Jones amb la geocerca. La diversió d’aquesta pràctica rau a amagar i trobar objectes amb l’ajuda d’un GPS. Quan n’oculteu un, heu d’apuntar les coordenades geogràfiques i fer-les públiques en un lloc especialitzat com és Geocachingspain.es perquè altres geocercadors continuïn la cerca. Generalment són objectes de poc valor, que es protegeixen amb bosses impermeables o carmanyoles. Si us voleu emportar el tresor que heu descobert, a canvi n’heu de deixar un altre. No us perdeu la modalitat geocerca d’USB, que consisteix a alliberar USB amb missatges encriptats.

Vacances

Intercanvi de cases

A l’hora de decidir on passar les vacances, cada cop són més els que descarten l’opció hotel i s’apunten al carro de Cameron Díaz i Kate Winslet a 'The holiday'. Elles trien el portal IntercambioCasas.com, la comunitat d’intercanvi de cases de referència mundial. Quin és l’esquer? Un catàleg amb més de 46.000 allotjaments en 147 països.

Maria Àngels Sas, la representant d’Intervac a Espanya i Andorra, recorda que hi va entrar quan “encara enviaven els catàlegs de cases per correu postal”. Fins a mitjans de gener estan d’oferta! Podeu inscriure-us-hi tot un any per 120 euros. La majoria d’organitzacions i xarxes socials de house swapping funcionen així. T’has de registrar com a membre, crear un perfil de l’habitatge que vols intercanviar i, au, a enviar i rebre propostes.

Si no us voleu moure del vostre país petit, anoteu això: intercanvidecases.com. I si sou de l’espècie creativa, a qui tant agrada fer el hipster, la vostra comunitat de capçalera és BeHomm.com. Es presenta com “el primer web d’intercanvi de cases només per a dissenyadors i artistes visuals”

Couchsurfing

Seguiu llegint si dormiu com un soc i no us desperta ni un terratrèmol. Quedeu-vos a l’apartat anterior si teniu el son lleuger i us desvetlleu a la primera de canvi. Perquè ara toca parlar de Couchsurfing.com. És la xarxa social mare d’un tipus de turisme que van començar a practicar els surfistes australians i americans per ajudar-se quan viatjaven a la recerca d’onades. Una plataforma d’hospitalitat que connecta aventurers amb residents que els cediran el seu sofà mentre estiguin lluny de casa i, si els ve de gust, els faran d’ambaixadors del seu poble o ciutat. Algunes iniciatives similars són BeWelcome, Global Freeloaders, MeetURplanet i Place2stay.

Publicitat

Només per a elles

Només les dones som benvingudes a Women Welcome Women World Wide, una segona família per a viatgeres solitàries que es va formar fa més de 30 anys al Regne Unit. Es tracta d’una associació de dones que es presten a acollir i acompanyar turistes en un tram de la seva ruta. No hi ha cost de subscripció. El pagament de l’afiliació és un donatiu.

Hospitalitat LGBT

De xarxes com Couchsurfing n’hi ha també d’específiques per a comunitats concretes. Els gais i lesbianes rodamóns es poden associar a LGHEI, Intercanvi Internacional d’Hospitalitat Lesbiana i Gai. En aquest cas, s’ha de pagar una quota anual de 25 euros per ser-ne membre i, alerta, per inscriure-s’hi és indispensable que t’aprovi un representant de la comunitat.

Publicitat

Wwofing

Mas Bellpuig, Can Ponsa o Masjoan-el Polell són algunes de les granges de les comarques barcelonines inscrites a ruralvolunteers.org, la pàgina web de la branca espanyola de WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), una xarxa mundial sense ànim de lucre que promou el treball voluntari en granges i projectes agroecològics a canvi d’allotjament i manutenció. Només a Catalunya ja hi ha una cinquantena de masos allistats.

Intercanvi de temps i coneixements

Banc de temps

La cultura comunitària i col·laborativa no treballa amb diners sinó amb el que s’anomenen monedes socials. El temps és la unitat d’intercanvi dels bancs de temps (BdT), on el que es baraten són serveis utilitzant l’hora com a moneda corrent. A Barcelona funcionen des de finals dels 90. Internet és l’eina principal on es gestionen les ofertes i demandes dels usuaris, que assisteixen a reunions i, sovint, també poden apuntar-se a tallers. Què us fa falta? Al BdT de Gràcia (Lluïsos de Gràcia, Pl. del Nord 7), estan ara mateix en joc cuidar gossos durant les vacances o classes d’informàtica. Al de la Barceloneta (Centre Cívic, Conreria, 1-9) el més demandat són classes d’anglès, mentre que d’ofertes n’hi ha per endreçar armaris o fer de 'shop assistant'. Acompanyar gent gran o aprendre a fabricar sabons són dues de les entrades vigents al BdT de la Sagrada Família (Espai 210, Padilla 210).

Coneixements

“Red de Intercambio de Conocimientos donde el dinero importa un pimiento”. Aquesta és la carta de presentació de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, que acaba de fer 20 anys. És la més antiga de Barcelona. La va fundar el 1993 l’activista Rafa Juncadella, que des d’aleshores l’ha vist créixer fins a 450 xarxeros i 65 intercanvis a la setmana. Hi abunden els idiomes i la informàtica, però també hi tenen molt d’èxit la pintura i el reiki. La seu social és al Centre Ton i Guida del barri de Roquetes. Xarxantoni, a Sant Antoni, o Xaingra, a Gràcia, són dues altres de les XIC més vives de la ciutat. En comptes de béns i serveis, les XIC tracten amb coneixements, saber i/o experiències, sense comptabilitzar el temps. Aquest sistema fomenta l’ensenyament horitzontal, ja que parteix de la base que “tothom sap alguna cosa que pot ensenyar a l’altre”, diu en Rafa. L’objectiu és “fer teixit social”, sigui a través d’intercanvis individuals o en grup.

Webs d'interès

Intercanvis.net

Com us ho diria, si cerqueu alguna cosa en aquesta web i no la trobeu, aleshores és que no existeix. No és broma, sinó així de simple. A casa nostra, Intercanvis.net és la santa bíblia de tots els que volen aconseguir alguna i desfer-se d’una altra. És el lloc que aglutina la informació de totes les xarxes d’intercanvi de béns, serveis i coneixement dels Països Catalans. També disposa d’un calendari d’esdeveniments i un apartat d’ofertes i demandes dels usuaris.

Millorquenou.cat

Una altra pàgina de referència per estar al dia d’activitats relacionades amb el consum responsable i col·laboratiu. Però, sobretot, Millor que nou és una campanya que ens desafia a allargar la vida dels objectes i generar menys brossa. Ho fa a través d’assessorament i tallers al seu espai del carrer de Sepúlveda, 45, on podeu aprendre a restaurar un moble o arreglar una aixeta que goteja. Si teniu temps i voleu estalviar-nos quartos en el futur, aquesta és la vostra.

Publicitat

Cadenadecambios.com

Heu provat el troc en cadena? És l’especialitat d’aquest portal. Si us agrada una cosa d’una persona a qui no li agrada res vostre, us buscaran algú altre per fer una cadena d’intercanvis. Són els que ho fan més fàcil perquè no marxeu de l’entorn digital amb la cara trista i la mel als llavis. Les categories inclouen des de roba –de tota mena, per a homes, dones i nens– i instruments musicals fins a cotxes i pisos. Perquè tot sigui més fiable es basen en Facebook.

Likekit.com

Atenció culturetes! Aquí teniu una xarxa social amb poc més d’un any de vida únicament dedicada a les recomanacions culturals. Hi podeu llegir una mica de tot, però principalment posts de llibres, pel·lícules i sèries de televisió.
Vaja, que segur que t’agrada i trobes el teu tema. Al darrere d’aquesta iniciativa que tant ens motiva hi ha uns emprenedors de Vic que pretenen crear una mena de ‘boca-orella’ d’opinions i suggeriments dels usuaris. I tu, què en penses?

Publicitat

Xsr.cat

Són les sigles de Xarxa de Suport i Reutilització de les TIC, una eina que podeu fer servir si teniu algun ordinador mort de fàstic a casa que acabarà a la recollida selectiva quan hi ha persones i entitats molt a prop vostre que segurament el poden aprofitar. La XSR busca “reduir la bretxa digital i la contaminació ambien- tal dels equips informàtics”. Des de la xarxa posen en contacte donants i demandants i assignen els equips segons criteris de proximitat i interès social.

Grownies.es

Intercanviar intel·ligentment la roba dels fills és la finalitat d’aquesta web, que demana lots de sis a vuit peces per a nens i nenes de 0 a 8 anys en perfecte estat. Rebre un lot de roba a canvi d’oferir-ne un altre us costarà només 15,95 euros amb transport inclòs. No és intercanvi pur i dur, d’acord, però és una iniciativa que no està gens malament, sobretot quan els armaris de casa comencen a fer-se petits així que la canalla creix. Amb la roba no hi ha nostàlgia que valgui!

També t'agradarà...

  • Què fer
  • preu 1 de 4
Barcelona low cost
Barcelona low cost

Restaurants, bars, exposicions, teatre, música... Més de 100 idees per menjar, beure, il·lustrar-se i desfasar per pocs diners o fins i tot gratis Barcelona pot ser apte per a totes les butxaques: encara hi ha molts llocs econòmics o fins i tot que ofereixen activitats gratis. Menjar o sopar per 5 euros? Una realitat. No gastar-se ni un euro sortint de festa? On serveixen les copes més barates? Aquí sabreu a on. I per fer gala del lema #laculturanoésunluxe, exposicions i equipaments culturals de gran nivell artístic que no valen ni un euro. Passin i vegin la Barcelona low cost. Menjar i beure Restaurants de pasta 'low cost' No cal cremar la targeta de crèdit per assaborir una bona pasta Menjar per menys de 5 euros Menja amb el bitllet més petit de tots Copes low cost Els millors bars per a economies amb ressaca Llocs on menjar barat Llocs essencials per menjar bé de preu a la ciutat Més idees per gastar poc Les millors escapades per Catalunya Rutes de 48 hores per descobrir el millor de casa nostra 48 hores més a... El Maresme Una escapada per gaudir del mar i les serres del litoral El Camp de Tarragona i la Costa Daurada De la Tàrraco romana a les aspres terres del Priorat El Garraf i el Penedès Costes escarpades i gust de cava i vi El Vallès Un món ple d'activitat i de racons per descobrir La Catalunya Central El cor que batega sense pressa i sense pausa El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japoni

  • Art
Exposicions gratis
Exposicions gratis

Els diners no són excusa per a deixar de veure art. Si sou dels que no es volen rascar la butxaca, aquí teniu una llista amb les millors exposicions gratuïtes a la ciutat! Museus que obren gratis els diumenges Museu Nacional d'Art de Catalunya El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. L'entrada és gratuita tots els dissabtes a partir de les 15 h i el primer diumenge de cada mes. El museu també fa jornada de portes obertes els següents dies: 11 i 24 de setembre i el 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. MUHBA Museu d'Història de Barcelona De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. Hi podeu accedir per la Casa Padellàs, un palau de mercaders de l'any 1498, que es va traslladar pedra per pedra fins a la plaça del Rei.L'entrada al museu és gratuita cada diumenge a partir de les 15 h i el primer diumenge de cada mes podreu entrar sense pagar durant tot el dia. A més a més, hi ha jornada de portes obertes per Santa Eulàlia (12 de febrer), el

Publicitat
  • Què fer
Gratis! Sortir sense gastar
Gratis! Sortir sense gastar

Els diners no són l'excusa per quedar-vos al sofà de casa sense fer res… A Barcelona (encara) hi ha una bona pila de propostes culturals molt interessants que es poden fer completament gratis. Aquí teniu algunes de les nostres preferides per als propers dies. Churros con Chocolate: Los 1000 y un churros Després de la seva festa de Nadal que va omplir de gom a gom la Sala Apolo i va recaptar gairebé 4500 € per l’entitat BCN Checkpoint tornen els ‘chocochurros’ al club de Nou de la Rambla. En aquesta ocasió la festa s’inspira en les mil i una nits, així que us trobareu la popular discoteca decorada amb tocs àrabs. Els encarregats de la música seran Mr. K!, Cheap Son (el ‘xurrero’ Manuel en el seu debut darrera dels plats) i la parella formada per Hidroboy i el DJ Souver. Els organitzadors, Chica Barata i companyia, es reserven unes quantes sorpreses. Urban Mirrors Exposició de pintura a l'oli de José Miguel Palacio, artista madrileny d’adopció que presenta la seva obra per primer cop a Barcelona.Una mostra de obres dins de l'hiperrealisme fotogràfic amb temes urbans. La seva pintura hiperrealista és d’una meticulositat impactant ratllant sovint la perfecció visual. El treball dels reflexes i la llum fan que el seu treball cridi extraordinàriament l’atenció de l'observador al primer cop d’ull. Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008 'Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda. Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau' és una mirada retrospectiva a 50 anys de moda

  • Art
Museus que obren gratis els diumenges
Museus que obren gratis els diumenges

El MNAC, CosmoCaixa o el Museu Picasso són alguns dels museus de Barcelona que tenen entrada gratis el primer diumenge de cada mes. D'altres són d'accés lliure els diumenges a partir de les tres de la tarda. Una bona manera –i econòmica– d'acabar la setmana. Obren gratis... Museu Nacional d'Art de Catalunya El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. L'entrada és gratuita tots els dissabtes a partir de les 15 h i el primer diumenge de cada mes. El museu també fa jornada de portes obertes els següents dies: 11 i 24 de setembre i el 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. MUHBA Museu d'Història de Barcelona De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. Hi podeu accedir per la Casa Padellàs, un palau de mercaders de l'any 1498, que es va traslladar pedra per pedra fins a la plaça del Rei.L'entrada al museu és gratuita cada diumenge a partir de les 15 h i el primer diumenge de cada mes podreu entrar sense pagar durant tot el dia. A més a més, hi

Publicitat
  • Què fer
La Barcelona més creativa
La Barcelona més creativa

La ciutat bull de propostes fetes aquí amb l'avantguarda al punt de mira Llegeix més La millor cuina creativa Descobreix 10 dels llocs on s'elaboren els plats més originals de la ciutat La volta al món des de Barcelona Sabies que hi ha comerços de més de 25 nacionalitats a la ciutat? Te'n descobrim un de cada país. Comprar cultura Et recomanem les millors botigues de llibres, còmics, discos i art Llibreries de culte Les llibreries on trobaràs el que busquis, per difícil que sembli Les obres d'aquí que has de veure L'autoria catalana viu un autèntic boom a la cartellera Cuina, teatre, cocteleries, art, dansa, botigues, música... Barcelona sempre ha estat un pol de creació contemporània. Així ho demostra la nova enquesta del Barcelona Centre de Diseny, distribuida entre professionals de tot el món, on la capital catalana ha quedat al quart lloc entre les ciutats més creatives del món darrere de San Francisco, Londres i Nova York i davant de Tòquio, Berlín, Amsterdam o París. Aquí trobareu els racons i activitats que fan que la ciutat surti (tot i la crisi, les retallades i la mala maror general) als mapes de la creació d'avantguarda. Potser és una manera de fer (o de ser). El cert és que als museus, als bars, als tallers dels dissenyadors, als restaurants, sembla que la màxima circense d'el més difícil encara estigui gravada a la porta. Si voleu saber què és el risc i què és l'excel·lència feu un cop d'ull a les propostes dels barcelonins més agosarats... Afterwork Rosso Porpor

  • Botigues
Barcelona artesana
Barcelona artesana

Les millors botigues per comprar productes fets a mà A Barcelona hi ha molta gent que aprecia i fomenta les coses fetes amb mètodes tradicionals. De gastronomia, moda i decoració, cada cop són més els establiments que ofereixen productes fets com abans: amb temps, cura i dedicació. És el moment de reivindicar els productes veritablement únics. Canviem màquines i xips per les mans i el cor. Aquí teniu algunes de les botigues i tallers que recuperen els mètodes tradicionals per oferir productes veritablement únics i de màxima qualitat. El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de productes japonesos. I a Barcelona, dos museus dedicats a l’art japonès s’anunciaven a les guies turístiques. Hi havia grans

Publicitat
  • Què fer
20 projectes fets realitat a Barcelona
20 projectes fets realitat a Barcelona

La ciutat és plena d'idees i gent valenta que s'atreveix amb tot! Buscàvem emprenedors. Volíem reivindicar el seu paper i el de totes aquelles persones que, trobant-se en una situació complicada, decideixen donar un cop sobre la taula i iniciar un projecte. Des d'aleshores hem rebut més de 250 correus electrònics amb moltes idees. I ben diverses. La tria ha sigut complicada. Ens heu fet arribar des de grans projectes que ja estan funcionant amb èxit i que han sigut capaços de reunir grans pressupostos, fins a petites, minúscules, propostes de gent amb pocs recursos que amb una sabata i una espardenya estan tirant endavant amb il·lusió i, sobretot, molt d'esforç. Són temps difícils, però ens heu deixat clar que Barcelona va plena de noves idees i de gent valenta que, com vosaltres, s'atreveix amb tot. Aquí teniu els 20 projectes que hem seleccionat. Zumzeig Cine-Bistrot L'Esteban Bernatas és un autèntic boig del cinema. I que està boig és una cosa que ha escoltat moltes vegades en els últims mesos. Li ha dit molta gent cada cop que parlava del seu gran projecte: el cine-bistrot Zumzeig (Béjar, 53), una nova sala de projecció i bar francès que ha obert fa menys d'un mes al districte de Sants, a cinc minuts a peu de la plaça d'Espanya. Pot haver-hi alguna cosa més a contracorrent que obrir un cinema dedicat a petites produccions independents? Bernatas, antic productor de documentals, ho té clar: "No sé si és el moment o no. Però no em podia quedar amb el dubte de n

  • Què fer
Les claus de l'emprenedor
Les claus de l'emprenedor

T'has plantejat crear una empresa? Tens una idea i vols comprobar si és viable? Us deixem amb uns quants consells perquè feu realitat els vostres projectes. Aprofiteu els bons propòsits d'any nou i llanceu-vos a la piscina! 1. De la idea al negoci.El primer pas per assegurar-te que el teu projecte empresarial tindrà èxit és analitzar la teva idea de negoci: sempre hi ha aspectes que es poden millorar. 2. Fer un pla d'empresa. El pla d'empresa és l'eina principal que has d'utilitzar per decidir si el teu projecte és prou sòlid, o bé si és necessari que en reconduieixis algun aspecte. També et permetrà analitzar la futura situació de l'empresa davant del mercat real i els seus competidors. 3. Aspectes legals i jurídics.Un cop has analitzat la viabilitat del projecte empresarial, és el moment de revisar quins són els passos necessaris que has de fer legalment i jurídicament per poder constituir el teu negoci. 4. Finançament i subvencions.Amb l'empresa constituïda, arriba el moment de buscar recursos econòmics per finançar-la: préstecs, crèdits, ajuts i subvencions, concursos i premis, incentius fiscals... Assessora't amb un professional per conèixer bé totes les opcions de què disposes. On em puc assessorar? Barcelona activa L’Ajuntament de Barcelona canalitza l’ajuda als emprenedors a través de Barcelona Activa. L’entitat acompanya cada any més de mil projectes empresarials i posa a l’abast dels emprenedors un ampli ventall de serveis i productes per fer realitat les seves id

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat