Orxata i fartó
Foto: ShutterstockOrxata i fartó
Foto: Shutterstock

Les millors orxateries de Barcelona

Per amants de l'autèntica orxata, punts cardinals de bona xufla a la ciutat

Publicitat

Quan arriba el bon temps a la ciutat sempre busquem coses ben concretes: la cartellera de cinema a la fresca, la visita a les platges més espectaculars i un bon bany en les millors piscines de Barcelona. L'estiu a Barcelona és ple d'activitats, però tanta activitat estival necessita un bon aperitiu, i res més refrescant que una bona orxata. Beguda mitològica valenciana d'origen àrab de mil i una preparacions, la més popular de les quals, la de xufla, ha passat a l'Olimp dels beuratges estivals. Però atenció, no totes les preparacions són igual i presenten la mateixa qualitat. Per arribar a ser bons sommeliers xuflaires, aquí us marquem els temples barcelonins imprescindibles on gaudir de la bona orxata. Ensucreu una mica el vostre estiu.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Les millors orxateries de Barcelona

  • Eixample

Fundada per la família Cortés l'any 1910, poca broma, són uns autèntics guardians de la tradició orxatera, gelatera i torronera de Xixona a Barcelona. Evidentment, aquí l'orxata l'elaboren diàriament amb xufes D.O i la serveixen amb fartons, tot l'any. Ja que hi sou, aprofiteu per tastar la seva pastisseria, salats i gelats. Veieu molta clientela de la tercera edat, oi? Això vol dir que sou al lloc correcte!

  • Sant Antoni

La gentrificació del barri no ha minvat el seu poder de convocatòria. La gent hi ve amb garrafes. Des de 1920, "el respecte al sabor i a la metodologia tradicional" s'ha convertit en la millor publicitat d'aquest local especialitzat en orxata, gelats i torrons, que també ofereix granissats de llimona, cafè o maduixa, i batuts de fruita amb gelat. La cua de persones que esperen fora de l'establiment dona fe de la qualitat dels seus productes. Un autèntic clàssic dels estius a Barcelona. Tenen un segon local a Balmes, 130.

Publicitat
  • Sant Martí

Al districte de Sant Martí la millor orxataa més de llet merengada, aigua de civada, gelats artesans...es pot degustar en la rotonda més bonica de la Rambla del Poblenou, davant del Casino de l'Aliança. Aquesta casa centenària es va traslladar al seu emplaçament actual perquè una bomba de la guerra civil va enfonsar l'anterior botiga. Història amb sabor.

  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Camp d'en Grassot i Gràcia Nova
Orxateria Verdú
Orxateria Verdú

Aquest cognom és una referència de l'orxata a l'Eixample Dret (tenen una segona divisió a Bruc, 126), que abasteix des del seu local del proper Passeig de Sant Joan. Presumeixen de preparar l'orxata diàriament, que acostumen a servir mentre dura la calor, entre primavera i l'inici de tardor. A l'hivern no tanquen, però canvien les tradicionals garrafes per un bon assortiment de torrons artesanals. Pura tradició.

Publicitat
  • Gelateries
  • Gràcia

Tot i ser un establiment famós per fabricar tots els seus gelats ecològics amb llet de vaca ídem, i sobretot amb fruita que no ha estat tractada amb cap química, les orxates que hi elaboren són de premi; de xufla (amb o sense sucre), d'ametlles crues i d'avellanes torrades DOP Reus. Per si no fos suficient, també s'han tret de la màniga un sorbet d'orxata que és de vici.

  • Sarrià - Sant Gervasi
Foix de Sarrià
Foix de Sarrià

Un històric de la ciutat. Es dediquen al gremi dolç des de 1886 i saben com conjugar la tradició i la innovació com pocs altres. Claven la rebosteria de calendari (panellets, tortells, torrons, coques de Sant Joan), la gelateria i també l'orxata. Un estiu sarrianenc sense les xufles de la Foix no es pot considerar estiu. Tenen un segon local a Plaça de Sarrià, 12.

Publicitat
  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • El Gòtic

Planelles Donat és dels establiments més emblemàtics de la ciutat, obre cada dia de l'any i s'adapta a les temporades. La merescuda fama se l'ha guanyat a força de despatxar torrons de Xixona, dolços (ametllons, peladilles, glòries, etc.), llet merengada i orxata de xufla i d'ametlles, amb sucre o sense. Si us decanteu més pels gelats, proveu el seu 'cubanito' (boles de gelat de xocolata dins d'un got d'orxata) o el gelat de pal d'orxata.

  • Botigues
  • Nou Barris

Fidel a la tradició valenciana, aquesta empresa molletana elabora l'orxata com s'ha fet tota la vida, sense innovacions absurdes; amb aigua, xufes i sucre. El factor distintiu és que utilitzen la xufa D.O. del proveïdor alboraier Greses. Després d'un rigorós procés de neteja del tubercle, el trituren, el barregen amb aigua tractada, el filtren, el refreden immediatament i el conserven en tancs sense llum. Segueixen aquest mètode des de l'any 1979, o sigui que saben el que fan. També ofereixen gelats i granissats. A Barcelona, tenen dos locals més; Còrsega 245 (Eixample Esquerre) i a plaça del Comerç 2 bis (Sant Andreu).

Publicitat
  • Botigues
  • Sants

Una de les torroneries, gelateries i orxateries més clàssiques i estimades del barri de Sants. Familiar i propera, la clientela és local, fidel i intergeneracional. L'orxata que despatxen és de la casa Neva. També es pot trobar a l'orxateria homònima del carrer Casanova i del carrer Tallers, a la Sant Roc d'Hostafrancs i a la Gelateria Astúries de Gràcia.

  • Botigues
  • Fora de Barcelona

Una orxata a l'Hospitalet? Doncs, només una opció: la Montserrat, tota una institució just al costat del metro Collblanc. Fa més de quaranta anys que per elaborar-la segueixen la mateixa recepta escrupolosament; xufes de l'Alboraia, sucre blanc, aigua de baixa mineralització i res més. Ofereixen la seva versió sense sucre. Aquest elixir només el serveixen en temporada i solen tancar la paradeta d'octubre a març. Si fos per la seva clientela, el local estaria obert tot l'any. Els fartons són de la casa Polo, i la llet merengada i els granissats també valen la pena.

Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat