Les darreres grans retrospectives que han dedicat a Salvador Dalí el Pompidou i el Reina Sofía ens han fet dentetes, ho reconeixem, per això esperem amb ànsia l’exposició que a partir del 19 març del 2015 reunirà dues de les figures clau del segle XX. Picasso/Dalí. Dalí/Picasso, coproducció del Museu Picasso i el Salvador Dalí Museum de St. Petersburg (Premi Nacional de Cultura 2014), presenta pintures, dibuixos, gravats i escultura d’una vintena d’institucions públiques i privades que demostren el joc de reciprocitats entre els genis, admiradors i rivals.
En comptes d’abordar-los de forma aïllada, aquesta l’exposició “ofereix la possibilitat de rellegir la seva relació i explorar les noves interpretacions dels períodes en els quals van entrecreuar-se la seva vida i treball”, sintetitza el director del museu de Florida, Hank Hine. Per a Bernardo Laniado-Romero, director del Picasso, és sorprenent que la seva història compartida “no s’hagi explicat abans; l’entesa dels dos artistes ha propiciat grans obres per a la història moderna”.
Salvador Dalí va conèixer Pablo Picasso el 1926 a París, Miró els va presentar; es van retrobar el 1929, immersos en l’exploració dels imaginaris onírics i surrealistes (Picasso no va reconèixer Dalí com el pare del moviment, tal com farien Breton i companyia, però va facilitar-li l’aterratge a Amèrica). Dalí va avançar-se a l’esclat de la Guerra Civil amb un retrat de l’angoixa i l’horror, i després ho faria el malagueny amb el seu Guernica. Els dos van coincidir en una mirada cap als mestres del segle XVII, i van oferir interpretacions personals de l’univers de Velázquez, amb 'Las Meninas' incloses. Malgrat el distanciament polític, la fi d’anys de col·laboració, Salvador Dalí sovint va presentar la seva obra com un homenatge a Picasso.