Setmana de la Poesia 2014

Setmana de la Poesia 2014: agenda d'activitats

Durant una setmana, del 14 al 20 de maig, versos, poetes i poemes tornaran a ser els protagonistes a diferents racons de la ciutat

Publicitat

Durant una setmana, del 14 al 20 de maig, la Setmana de la Poesia de Barcelona tornarà a omplir de versos diferents racons de la ciutat. Com cada any, el festival s'inicia amb l'entrega del premi Jocs Florals Barcelona al Saló de Cent. Com a part de les celebracions del Tricentenari enguany, també és lliurarà el Premi Extraordinari Memorial 1714. El punt final a la Setmana el posarà la XXX edició del Festival Internacional de Poesia, que se celebrarà al Palau de la Música Catalana i comptarà amb la participació dels poetes Aleksandr Kúixner, Anna Montero, Antoni Clapés, María Negroni, Mary Jo Bang i Mircea Cărtărescu.

Entremig, més de 40 activitats al voltant de la poesia que inclouen propostes tan diverses com ara cabaret, recitals, concerts... Joan Miró, Lou Reed, Marti de Riquer, William Shakespeare, Pere Quart i Edgar Allan Poe, tots ells estaran presents d'una manera o una altra a la Setmana de la Poesia, que tindrà un record especial per a Joan Vinyoli –enguany se commemora el centenari del naixement del poeta– i per a Josep Carner, ja que aquest 2014 fa cent anys de la publicació 'D'auques i ventalls' i 'La paraula en el vent'.

Activitats més destacades

  • Què fer
Suite Barcelona
Suite Barcelona
En el marc del Tricentenari BCN, el llibre 'Suite Barcelona (1710-1715)', de Jordi Carrió, dona lloc a aquest recital-espectacle dirigit per Pau Carrió on els poemes que aplega el llibre i que descriuen la Guerra de Successió i el setge de la ciutat, cobraran vida dalt d’un escenari amb l’actor Pep Cruz i una mescla de veu, música i imatges.
  • Què fer
Una sang vertical. Cabaret Poètic
Una sang vertical. Cabaret Poètic
Espectacle literari que esdevé Cabaret Poètic, en què s’entrellacen i es combinen paraula dita, paraula cantada, música i acció poètica de la mà de Víctor Bocanegra, Víctor Obiols, Ernest Martínez Massanet i Miqui Mestres. Un sol rapsode i cantaire, que ha compost melodies per a una sèrie de poemes que inclouen moments àlgids d’una possible 'història de les poesies', totes interpretades en català, —excepte les del poeta andalús—, des d’un trobador del segle xii (Jaufré Rudel) fins a una poeta del xxi (Josefa Contijoch), passant per un baladista medieval (François Villon), la gran figura de la nostra Renaixença (Jacint Verdaguer), un cantautor modern (Georges Moustaki), un mite del 27 (F. G. Lorca), un irlandès universal (W. B. Yeats) i el príncep dels poetes del Noucentisme (Josep Carner). El recital s’inicia amb un dels nostres grans lírics a reivindicar del segle xx (Segimon Serrallonga) i es clou amb un gran oblidat (Armand Obiols), de qui diem l’'Oda a Catalunya', un fragment de vers de la qual dóna títol a l’espectacle.
Publicitat
  • Què fer
Llegir Joan Vinyoli, avui. Conferència recital
Llegir Joan Vinyoli, avui. Conferència recital
El professor Pep Solà, autor de la biografia exhaustiva La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli (2010) i divulgador i dinamitzador màxim del llegat de Vinyoli, ens introduirà en l’obra del poeta i ens farà veure la seva excel·lència humana, intel·lectual i artística, a banda de la seva plena vigència. Solà anirà acompanyat de l’actriu Núria Candela, gran intèrpret de la lírica catalana moderna, que llegirà poemes de Vinyoli per il·lustrar les tesis de la conferència.
  • Què fer
In absentia. Grans poetes del passat en la seva pròpia veu
In absentia. Grans poetes del passat en la seva pròpia veu
Una gran oportunitat per escoltar en la seva pròpia veu quatre poetes catalans del segle passat, autors que fa temps que ens van abandonar, recitant una tria dels seus poemes. Gràcies al fons d’enregistraments sonors de la Biblioteca de Catalunya i de la Càtedra Màrius Torres, podrem sentir Clementina Arderiu, Josep Carner, Marià Villangómez i J. V. Foix llegint de nou els seus versos que, malgrat el pas del temps, de vegades ens sonaran ben actuals i d’altres ens resultaran curiosos, però que sempre ens transportaran, per la força d’aquests enregistraments, als seus mons particulars, com si els tinguéssim al davant.
Publicitat
  • Què fer
Presentació del projecte de cançons amb denominació d’origen compost i produït per Vicky de Clascà (Bikimel). En aquest espectacle poeticomusical, els músics David Soler, Lucas Suárez i Pau Figueres vestiran les cançons i els recitats de la cantautora amb guitarres d’ambient i improvisacions de les peces més rellevants i experimentals del disc 'Farrera, Can·Sons D.O.'
  • Què fer
Passeig amb l'actor Lluís Soler per la poesia de Joan Vinyoli, despullada i sense additius, per parlar una estona de la vida, la paraula i la mort. Tot, d’una manera franca i senzilla, i sempre fent servir versos del poeta. Com si algú que ve de lluny us digués paraules a cau d’orella que se us fan conegudes, que us resulten familiars perquè alguna vegada us han passat pel cap, però que només la tossuderia del poeta les sap trobar i escriure com cal perquè se’n facin versos.
Publicitat
  • Què fer
Lou Reed, poeta i músic
Lou Reed, poeta i músic
Recital per recordar la obra literària, en forma de cançons i de poemes de Lou Reed amb  motiu de la mort de l’emblemàtic músic i compositor novaiorquès. La passió de Reed per la poesia va emergir després d’assistir com a alumne de la Universitat de Syracuse a les classes de l’eminent poeta Delmore Schwartz. Les composicions de Reed, tant per a la Velvet Underground com en solitari, estan molt influïdes per la poesia de Schwartz. Però també denota altres influències, com ho van ser les experiències viscudes a l’estudi The Factory d’Andy Warhol. Amb la seva companya Laurie Anderson i Patti Smith, va participar en diferents actes de suport a la poesia catalana. Es farà una lectura dels seus poemes, a partir d’una antologia en català, que inclourà també un poema inèdit que llegirà Ignasi Julià. Com a cloenda, la cantautora americana Tori Sparks interpretarà amb la guitarra cinc temes emblemàtics de Lou Reed.
  • Què fer
La ciutat llunyana, una nova mirada
La ciutat llunyana, una nova mirada
El col·lectiu Hipnotik Faktory ens proposa una sessió de spoken word, un format escènic basat en la interpretació de la paraula, a partir de la mirada crítica i alhora optimista d’Alfa Leonis (Ucraïna) i de l’Associació Red927, que, des de la diversitat, reflexionaran sobre el paradigma de ciutat i els seus reptes de futur.
Publicitat
  • Què fer
Jornada 'Poesia i noves tecnologies'
Jornada 'Poesia i noves tecnologies'
Jornada que durant 11 a 18 h reflexionarà sobre els horitzons que les noves tecnologies han obert i obriran a la poesia, donant veu a una sèrie d’especialistes en llibre electrònic, drets d’autor a la xarxa, poesia digital, videopoesia, etc. Es tracta d’abordar amb esperit crític i constructiu el que s’està duent a terme actualment en aquest terreny, i de mostrar-ho al públic assistent a través de pantalles.
  • Què fer
Frontera i poesia
Frontera i poesia
Catalunya és territori fronterer, en totes les accepcions d’aquesta paraula. Sis poetes ens ho demostraran oferint-nos les seves mirades particulars sobre el mateix tema: fronteres lingüístiques, fronteres de gènere, fronteres culturals, fronteres geogràfiques, fronteres anatòmiques…

També t'agradarà

  • Què fer
  • Rutes i passejades
Ruta de la poesia
Ruta de la poesia
Tots els llocs per on passen les muses Recorrem la ciutat i hi trobem poetes, els llocs on es van inspirar i els espais on sentir-los recitar els seus versos. Tertúlies Allò va ser un veritable big bang dins de la cultura catalana: la tertúlia d’en Borralleras de l’Ateneu Barcelonès, l’any 1922, era freqüentada, entre d’altres, per personatges crucials com Josep Pla, Francesc Pujols o Josep Maria de Sagarra. Crítiques, silencis, displicència, emprenyades... Aquella colla de joves escriptors es van foguejar els uns als altres, esperonant-se i atacant-se segons qui i com, amb una intuïció, un entusiasme i una ambició literària que poques generacions anteriors o posteriors igualarien. Memòria L’any 1970 l’ancià Josep Carner, (Barcelona, 1884-Brussel·les, 1970), víctima d’un alzheimer devastador, torna a la seva estimada ciutat després d’un llarg i dolorós exili. Baixa la Rambla despistat i força perdut, sense saber gaire bé on es troba. Tot d’una s’atura davant del Liceu i es queda admirant-lo. Al cap d’uns moments, diu: “Aquesta deu ser una gran ciutat”. Sense pretendre-ho ni adonar-se’n, Carner, el príncep dels poetes, representa de manera tràgica la darrera escena de la pel·lícula El planeta dels simis. Festival El franquisme no s’acabava mai i els joves empenyien per viure en una Catalunya acolorida i no en blanc i negre. La poesia era una arma de combat i havia de ser dita, publicada, llegida, proclamada. ¿El lloc més adequat? Una sala de boxa, el Gran P
  • Què fer
Què fer al maig
Què fer al maig
Coses per fer i veure a Barcelona durant el maig Exposicions, cicles de cine, activitats familiars, obres de teatre i dansa, concerts, música clàssica... i a la nit, les millors sessions de DJ i festes. Hi ha moltes coses per fer i veure a Barcelona durant aquest maig. Aquesta és l'agenda cultural de la ciutat! Activitats i fires a la ciutat XVII Fira Internacional del Disc de Barcelona Torna la trobada pels nostàlgics de la música, els amants de les relíquies musicals i els fans, que celebra 17 edicions. Visita els més de 100 stands nacionals i internacionals, remena entre més de 3 milions de discos per trobar vinils únics per completar la teva col·lecció i passejeu per la gran exposició 'Campos de fresas en el desierto: John Lennon en Almería 1966' IV Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona En aquesta nova edició del Certamen Internacional de Dansa, la quarta, hi participen més de 200 estudiants de dansa de tot el món per aconseguir beques o residències a les millors escoles i companyies més prestigioses del món. Sota la supervisió d'un jurat de professionals i amb molta dedicació, entusiasme i gran nivell, aquests joves competeixen en les disciplines de Ballet Clàssic, Dansa Contemporània i Dansa Espanyola oferint un excel·lent espectacle i una bona mostra dels ballarins internacionals del futur. El TNC acull la final (3 de maig) i la Gala (4 de maig). El lliurament de premis és el 4 de maig al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Mus
Publicitat
  • Què fer
  • Rutes i passejades
A la ciutat dels llibres
A la ciutat dels llibres
Voleu recórrer Barcelona i sentir-vos com un personatge de novel·la? Només ens heu de seguir pels bars, carrers i places que han estat escenari de les ficcions dels autors més diversos: de Ruiz Zafón a Hans Christian Andersen Els escenaris literaris de Barcelona Bar Pastís Al capdavall de la Rambla ja no hi ha mariners tatuats i esblanqueïts, però persisteixen les prostitutes i les seves misèries. Trepitjant els talons del detectiu més negre de la literatura espanyola, en Pepe Carvalho, anem a parar a un dels últims bars bohemis de Barcelona. En Carvalho decideix ofegar les penes amb absenta, però aquí la beguda tradicional és el Pastís. La música, igual que el líquid anisat, acostuma a ser francesa. TATUAJEManuel Vázquez MontalbánJosé Batlló editor, 1974. Planeta també va treure una edició del llibre al 2004. El Paral·lel Amb Rafael Tasis recorrem els baixos fons del Paral·lel, on les actrius de varietats són víctimes de misteriosos assassinats. És la Barcelona dels 60, en què les bombetes de colors il·luminen les entrades dels music halls i els rètols anuncien l’última estrena. Una part encara sobreviu, com les xemeneies de la fàbrica de l’Electricitat; però l’altra, com el Molino, que durant anys va ser considerat el Montmartre de Barcelona, fa temps que va tancar les portes. UN CRIM AL PARALELORafael TasisEdicions Tres i Quatre, 2005. Catedral de Barcelona Aquesta és la ruta del desig i del deliri. Els dos personatges de la novel·la de Qui
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat