Arume: el nou pop a la gallega!

Al cor del Raval, un jove restaurant gallec trenca tòpics

Publicitat

"El restaurant gallec està solidificat al cap de la gent com un lloc caríssim de marisc i mitjana, o com a casa de menjars barata on t'omplen fins a rebentar", reflexiona el Rubén Bermúdez, un dels cinc socis de l'Arume: som en un restaurant gallec jove, sense complexos i poc supersticiós. Perquè l'hipotètic mal yuyu que pot portar tenir la casa al número 13 -carrer d'en Botella, Raval profund- l'equilibra que en aquest immoble va néixer Manuel Vázquez Montalbán.

Tanta sort els ha portat el número 13 i MVM, que el Manuel Núñez, xef de la casa, de la Corunya, acaba de guanyar el premi del concurs la Tapa de l'Any amb el pop atlàntic. M'explica la seva filosofia culinària, a la qual el plat s'ajusta perfectament: "Ja hauràs vist que aquest és un local que té molta corda, no és una capsa de Pladur". Amb la cuina, igual: "Passo del tema insípid conceptual. M'agraden els sabors i els contrastos contundents", explica. L'Arume és un gallec jove i nocturn, on hi havia hagut el Cau del Padró, atrotinada però molt respectable casa de menjars. Cal veure'l ara: de fusta negra, que sembla recremada, el saló exterior és un cop de puny ("Hay salón interior", conserven el cartell del Cau) que s'eixampla de cop i t'assalta amb aires de malson amistós i sarcàstic, on MVM et mira des de dalt.

Un esquelet al pou
Abans d'arribar-hi, passo per damunt d'un pou de set metres, on a través del terra de plexiglàs veig un esquelet assegut a taula. És el Manolito, sorneguer homenatge a MVM. Bermúdez m'explica que li fa por parlar-ne. "No fos cas que l'Ajuntament ens digués que és un pou romà i el cataloguessin!", riu. La carta de l'Arume és curta i precisa, amb un equilibri seductor entre producte -"portem el peix i el marisc de l'Atlàntic, encara que amb el km 0 sembli lleig dir-ho"- i creativitat.

Els joves gallecs, iconoclastes, posen a la carta tres arrossos molt atractius que són per prendre de nit. Del tot antimediterrani, però se senten còmodes amb l'etiqueta de cuina atlàntica. Carlos García, tercer soci de cinc, defensa que "si dónes un xic la volta a la cuina gallega, molt conservadora i amb un gran producte, pots fer coses molt, molt interessants".

L'Arume és el germà amb ambició gastro del Cera 23, bar collonut d'ús diari. I és continuador d'una petita i elegant escena underground al carrer de la Cera que fa un lustre van iniciar ells i el bar Nevermore. Sí, el Raval és curriqui, però no cal que sigui krusty

Cuina atlàntica

Carpaccio de porc

Sembla una pizza però és un substanciós carpaccio porcí carregat de sabor: làmines de presa de porc ibèric amb allioli picant i fruits secs. Del porc s’aprofita tot, i també és un animal que s’adapta a tot.

Xai tendre i salvatge

Sí, tothom que tingui forn de baixa temperatura pot deixar el xai més tou que la mantega. Però aquest, a banda que no ‘xaieja’, es realça amb una Parmentier amb olives i es passeja per herbes silvestres.
Publicitat

Pop a la gallega!

Nou ‘pop a feira’: cuit en cru, el seu propi suc el fa al vapor. Cruixent per fora i tendre, neda entre una salsa d’algues i una allada amb pebres. Alerta, el diumenge 12 d’abril al migdia fan popada electrònica amb DJ!

Més informació

  • Cuina creativa
  • El Raval
  • preu 2 de 4
L'Arume és el germà gastronòmic del Cera 23. Som davant un restaurant gallec jove i sense tòpics. Es defineixen com a cuina atlàntica, i exerceixen la renovació de plats clàssics com el pop a la gallega, que ells preparen amb una salsa d'algues i allada de pebres (plat guanaydor del premi a la Tapa de l'Any del 2015). La situació és tel·lúrica: el número 13 del carrer Botella, on va néixer Vázquez Montalbán, i on hi havia hagut la casa de menjars gallega el Cau del Padró, i la seva arquitectura és molt singular. De fora sembla diminut, de dins és enorme.

També t'agradarà

Repassem on s'ha instal·lat la bona cuina gallega a Barcelona Reserva als restaurants més populars Recordem la dita: el gallec no es queixa, emigra. Això ha fet que una bona part dels restaurants i bars de Barcelona siguin gallecs. I no ens queixem, ans el contrari: la cuina gallega és de les que millor sap ressaltar les virtuts del producte. I quin producte: amb el pop i la vaca com a emblemes, tenen el millor del mar i de les pastures i un repertori guisats i tapes imbatibles. Repassem la llista d'on es menja millor gallec, des del lloc més humil fins al favorit del Júlio Iglesias.    Dotze gallecs per a totes les butxaques Escairón L'Escairón destaca sobretot pel seu entrecot provinent de Galícia i pel seu 'pote', el brou gallec. En Jorge i la Pilar atenen com si fos casa seva i la clientela es gairebé fixa. Els seus plats forts són l'entrecot o qualsevol de les seves carns a la brasa, però també els plats guisats, el 'lacón' i, sobretot, algunes postres com l'anomenada Escairón (crema catalana amb una mena de crocant gelat). Però immillorables i úniques són les patates fregides que acompanyen les carns, entre les quals també destaca l'escalopa milanesa. Aquest és un lloc ideal per gaudir del millor de la cuina gallega i de mercat, on la qualitat, el bon preu i el magnífic servei fan les delícies dels paladars més exigents. Casa Freixo Quan trobem un restaurant gallec com Déu mana, sempre ens emociona. El seu entrecot de vedella és d'una qualitat i gust que costa trobar e
Els millors llocs per menjar entrepans de botifarra
Els millors llocs per menjar entrepans de botifarra
Els bars i restaurants que excel·leixen la salsitxa catalana Butipà Bona iniciativa: aquesta 'butigueta' ofereix saborors entrepans de botifarra amb DO d'Osona, amb moltes varietats: de bolets, amb espècies, amb samfaina– amb un pa de llonguet flonjo però consistent, als antípodes del xiclet del pa de frankfurt i una salsa casolana. Molt recomanable. Butikfarra ¿És, la botifarra, una de les grans fes catalanes? Estem d’acord que sí, i de les que es fan i es desfan, i per assegurar la salut d’un producte tan nostrat i demostrar que té tantes vides com la seva cosina, l’hamburguesa, a Barcelona han obert un restaurant anomenat Butikfarra, un nom que no dóna peu a malentesos.A diferència de molts restaurants especialitzats en hamburgueses, l’estètica del Butikfarra no convida a marxar amb el tros de carn penjant entre les dents, i, oh miracle, no fa pudor d’oli recremat.Al Butikfarra, el tractament del producte estrella és curós, fins i tot sembla que vulguin extreure’n elixirs secrets. “Botifarra de porc Duroc amb cansalada amb pebre i ceba cruixent”, “botifarra de porc Duroc amb espinacs tendres, formatge de cabra i figues seques amb pero ximenes”, “botifarra de vedella amb escalivada i cabdells a la brasa”, “botifarra de vedella amb pebrot fregit, ceba confitada i formatge cheddar”, “botifarra negra fregida amb ceba confitada i allioli de codony”, “botifarra del perol amb samfaina i xampinyons”, “botifarra d’arròs negre i sípia amb allioli de pebrot escalivat”. (Llegir tota l
Publicitat
Marisc a preus que no piquen
Marisc a preus que no piquen
Marisqueries 'cool' on escurareu les potes però no les butxaques Es veu que a Calella de Palafrugell encara hi ha gent que es refereix a la misèria del veí fent córrer que "és tan pobre que només té llagosta per sopar". El refrany, em direu, és extemporani. D'acord. Però obriu la ment: tampoc no és cert que el marisc, avui, sigui només cosa de rics. No penseu ara en marisqueries de coberteries lluentes i cambrers amb corbatí i camisa emmidonada. Els establiments de què us parlarem ja no tenen a l'entrada aquell aquari amb els crustacis i mol·luscs esperant la nostra sentència de mort (que dictaríem, no em sigueu hipòcrites, sense cap mena de compassió). Avui, a Barcelona, per sort, hi ha llocs on demanar ostres, llamàntol o escamarlans ha deixat de ser pretensiós. Alçar closques pot ser cool!Fora d'horesAixò ho té ben clar Lluís de Buen, l'oyster man més oyster man de la ciutat. Fa gairebé vuit anys que va obrir un restaurant a la planta -1 de l'Illa Diagonal. El va batejar amb el nom inequívoc de Fishhh. Des d'allà se li han anat acudint idees més o menys estrambòtiques, però reeixides: des d'obrir barres d'ostres en restaurants d'altri -ja podeu trobar els oyster bar Fishhh a l'Hotel Omm i al Tragaluz- fins a formar un equip d'expertes oyster girls que us oferiran mol·luscs fresquíssims en l'esdeveniment gastronòmic més inesperat. La darrera pensada d'en Lluís us farà tornar a l'Illa, però a deshores: ha decidit obrir el Fishhh a la nit. Quan tota aquella planta -des de la
Noves idees càrniques
Noves idees càrniques
Carnisseria d'autor, carn de cabra salvatge, bou vintage... Noves tendències molt animals! Ja ha arribat la tardor, ja és aquí l'época de tornar a assaborir la carn de caça, el sagnant plaer de la cuina cinegètica. Ara bé, en lloc d'oferir-vos una ruta per on cuinen millor la becada, hem optat per apuntar en la direcció de noves idees càrniques que ens semblen molt interessants. Perquè a vegades sembla que sigui només en el terreny del tofu i els germinats que es pugui innovar, caram. A vegades, aneu a la carnisseria i sembla que us facin un favor. ¿No heu tingut mai aquesta sensació? Si us plau, ara que no se'm tiri al damunt el gremi de carnissers. Ep, això només passa de tant en tant. Però el caràcter de poder fàctic de les carnisseries ha ocasionat que moltes d'elles tinguin un tracte amb el client i una gestió molt, molt antiga. Vaja, que amb el fotut numeret de paper a la mà et poden sortir teranyines. O encara pitjor, colar-te sense voler. Aquí ja l'has cagada del tot. Carn amb ideesSebas Garcia, carnisser de Sabadell, acaba d'obrir a Gràcia Cal Seballut, una carnisseria que vol trencar esquemes, tant pel tracte com pel producte ofert (la imatge de la mà envasada és el seu trencador màrqueting!). Amb onze anys al capdavant d'una carnisseria a Sabadell, Sebas sabia quins tòpics volia deixar enrere. A Cal Seballut, en lloc d'optar pel mostrador interminable, han habilitat uns mostradors en forma de carro antic que permeten la mobilitat per tota la botiga, i on es poden
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat