Moscarola
©IvanGiménezMoscarola
©IvanGiménez

Formatgeries: el reducte dels gurmets làctics

On menjar el formatge més exquisit de Catalunya, Europa i el món

Publicitat

Pel que fa al formatge, hi ha dues classes de persones: la gent a qui els agrada i els fanàtics del tema. A aquestes dues classes va dedicat aquest recull de restaurants i botigues on es respecta el caràcter gastrònomic i es mengen les millors varietats que podreu trobar a Barcelona de formatge.

NO T'HO PERDIS:

Formatge a Barcelona: botigues i restaurants per fondre's de plaer

Cinc deliris de formatge

  • El Gòtic
Formatgeria La Seu
Formatgeria La Seu
L’escocesa Katherine McLaughlin va obrir l’any 2000 aquesta formatgeria, especialitzada en formatge artesà de petits productors d’arreu de l’Estat espanyol. Amb una forta presència dels productors catalans, hi destaquen el formatge Turó del Convent –de cabra sense pasteuritzar–i d’El PetitOT d’Alba, elaborat pels masovers del Mas d’Alba, amb ovelles del seu propi ramat i amb un gust suau i dolç. La selecció no és extensiva però sí acurada: la Katherine visita les granges, tasta els formatges i a vegades es queda allà a elaborar-ne.
  • El Gòtic
Formatgeria Simó
Formatgeria Simó
De cabra, d’ovella, de vaca, elaborats amb llet crua o pasteuritzada, secs, mantegosos, especiats, envellits, tendres, clàssics o exòtics... Al taulell de la Simó trobareu la Unió Europea dels formatges, sense que cap país participant miri a l’altre per damunt de les espatlles. França, Holanda, la Gran Bretanya, Itàlia, Alemanya..., i esclar, també una bona col·lecció d’espanyols i catalans que l’Anna Simó, la filla i ara propietària de l’establiment, s’encarrega de comprar a les formatgeries de millor qualitat. En el cas dels formatges del país, l’Anna es posa en contacte amb els productors. En quantitats petites i depenent de la temporada, a la botiga, gairebé sempre hi trobareu el Serrat Gros d’Ossera, de l’Alt Urgell, fet a partir de llet crua, i El Petitot de Mas d’Alba, un altre formatge de cabra deliciós.
Publicitat
  • Suïssa
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4
Cheese's Art
Cheese's Art
Els descendents de la Casa del Formatge disposen d'un restaurant a Barcelona molt singular: Cheese's Art es dedica només a plats on regna el formatge. Els trobareu en forma de taules, amanides, raclettes o fondues. També ofereixen una varietat de bones hamburgueses combinades amb diferents formatges, i un menú de migdia atractiu. Preus assequibles.
  • Cuina creativa
  • Les Corts
  • preu 2 de 4
Poncelet
Poncelet
Integrat dins l'hotel Melià, encara que amb una forta entitat pròpia, al Poncelet Cheese Bar s'hi poden degustar prop de 150 varietats de formatge artesà nacionals i internacionals. Poca broma: tenen formatge de tots els punts de la pell de brau, i també dels principals productors europeus. A la carta estan presents els grans formatges de Catalunya, amb més de 15 referències. I alerta, que els exploradors formatgers s'alegraran de veure que incorporen formatges artesans d'Estats Units, una proposta quasi inèdita per aquí. Aquest apartat mereix punt i apart: el formatge artesà made in USA és molt diferent del nostre, d'escorça neta, fet amb una tecnologia diferent, amb una alimentació i cura de l'animal extraordinàries. L'oferta es complementa amb plats molt elaborats que contenen, com a mínim, una classe de formatge com a ingredient. I no cal ni dir que aquest espai del formatge d'alt estànding ofereix tota la informació necessaria sobre el tast i les combinacions del formatge.
Publicitat
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4
Moscarola
Moscarola
Prop de la plaça Molina, trobem el Moscarola, un establiment que ha de defugir tothom a qui no li agradi el formatge. Serveixen embotits i altres conserves, però aquí el rei és el formatge. La carta és per caure de cul i per aprendre geografia europea. Són formatges artesanals i els serveixen acompanyats, si ho voleu, de fruits secs i melmelades.  Per empassar-vos aquests magnífics lactis, deixeu-vos aconsellar. Encara que sembla el contrari, els millors vins per beure amb formatge són els blancs, netegen el paladar i l'esperit per poder tastar-ne un altre.

També t'agradarà

  • Bar d'entrepans
Els millors bikinis
Els millors bikinis
Aquest és el Top 10 del clàssic entrepà de pernil i formatge amb pa de motlle El rotund A El Tarannà, el nou local de moda al tan de moda carrer Parlament de Sant Antoni, fan una variant de bikini on, a diferència del que passa en altres ocasions, canvia el continent i no el contingut. En lloc de pa de motlle, el preparen amb pa de pagès acabat de sortir del forn Baluard de la Barceloneta (paraules majors) i torrat fins adquirir aquell punt de cruixent que rasca, rasca. La seva contundència acaba amb el mite que un bikini no atipa. El pagès del Tarannà no deixa insatisfet ningú. / Bikini de pagès: 3,30 € El francès A la Perla de Oro segueixen tallant i pesant el pernil dolç davant de la clientela. Però en lloc d’embolicar-lo perquè te l’enduguis, l’utilitzen per preparar alguns dels millors entrepans de la ciutat. La influència francesa, el propietari ve de més enllà dels Pirineus, també es fa notar al bikini. En aquest antiga botiga de queviures plena de delícies gastronòmiques el preparen amb emmental i el planxen dins d’una barreta estil baguet. Tot i que no figurin com a bikini, ofereixen variants amb formatge de raclette o reblochon. / Bikini amb emmental: 4,60 € El mallorquí A la Cerveseria de Gràcia sempre troben un forat per a qui arriba a misses dites, fins i tot els dies que mig barri s’hi ha instal·lat per veure el partit del Barça. Aquest és el regne dels grups i les famílies (fins i tot hi ha un racó perquè jugui la canalla), així que el menjar i els preus també
Barcelona, Km 0
Barcelona, Km 0
Els millors establiments per comprar i menjar productes de proximitat Slow Food, Km O, producte de proximitat... Digueu-li com vulgueu, tot apunta al mateix objectiu: la recuperació i reivindicació dels aliments que es produeixen a prop d'on es consumeixen. Una forma ecològica, saludable i alhora profitosa de menjar i viure. Coneixeu més establiments on poder menjar o comprar de proximitat? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Botigues Oli Sal Sandra Stefani, a la botiga Oli Sal, ens fa aquesta advertència: “Per sota de 5 euros el litre, cap oli d’oliva pot ser verge extra”. Pagant un xic més, a la seva botiga podem aconseguir una garrafa de cinc litres d’oli verge –un sabor incomparable– per 33 euros. Els màxims especialistes en oli de la ciutat disposen de 80 referències catalanes de totes les denominacions d’origen i també de totes les varietats d’olives, no només de la recurrent arbequina (tot i això, molt cotitzada per la seva suavitat). Rosses i Torrades Aquest celler especialitzat en birra sembla una convenció de l’ONU de països productors de cerveses (Dinamarca, Austràlia, Suècia, el Japó, per exemple), on Catalunya hi participa com a país de ple dret: disposen de fins a 23 marques de cervesa catalana artesana. A més de marques ja tan conegudes i apreciades com la Montseny i la Rosita, hi trobem cerveses amb noms que semblen grups de heavy metal extrem –Zulogaarden, cervesa artesana de Molins de Rei– i d’altres de desconegudes només en aparença, com la Fort, l’ela
Publicitat
Lasanya sense riscos
Lasanya sense riscos
Rastregem les millors lasanyes de Barcelona, un plat que ben fet és molt difícil de trobar La lasanya. Ai, la lasanya...  Som davant el plat més maltractat -amb permís dels espaguetis a la carbonara- del fecund transvasament culinari Itàlia/Catalunya. Demanar lasanya és una ruleta russa: quantes vegades no apareix un infame congelat al plat, disfressat amb un excés de beixamel (també de pot!). La lasanya és un plat compromès: senzill i ben fet, és boníssim. De l'altra manera, ni en parlem. És per això que val la pena indicar els llocs on tracten aquest plat com es mereix.   Els set millors llocs per demanar lasanya La Cucchiarella Lasanya parmesanaLa Cucchiarella s’ha fet una justificada fama pels voltants de la rambla del Raval. Els seus plats, elaborats diàriament, són, a més d’econòmics, molt gustosos i de rigorosa recepta italiana. N’és una de les mostres més fefaents la seva parmesana, una lasanya en què fines rodanxes d’albergínia reemplacen la massa de farina, qüestió que va molt bé a celíacs i i que encanta a vegetarians. Tots els plats que preparen són per portar o menjar en un lloc informal però confortable, lluminós i molt alegre. També ofereixen la lasanya típica amb salsa bolonyesa i beixamel, raviolis, nyoquis, saltat d’albergínies o bolets i plats de pasta com ara espaguetis o macarrons. Piazze d'Italia TradicionalNicola Marino, propietari del Pizze d’Itàlia (Casanova, 94. T. 93 323 59 77) sentencia que “la cultura nord-americana ens ha fet veure la lasanya co
  • Creperies
Quatre creperies imprescindibles de Barcelona
Quatre creperies imprescindibles de Barcelona
Si us agraden les creps, no us perdeu cap d'aquests locals on les preparen amb cura, estil i bon gust! 'Galettes' de fajol o creps més fines de blat convencional. Dolces o salades. Un petit plaer a l'abast de totes les butxaques en temps de crisi. Fem un recorregut pels millors establiments on menjar-les. Bon appétit!   Le P'ty Mon Petit univers bretó encapçalat per la Montse Bosch, que ja regentava el Ty-Bihan al mateix local. Entre les seves galettes de blat sarraí (fajol) hi ha diversos hits. Apunteu l’Espisal, amb salmó fumat, espinacs, brie, emmental i pesto verd o vermell; o la Vegetariana amb porros, ceba caramel·litzada, xampinyons naturals, espàrrecs verds, canonges, tomàquets cherry, nous i un toc oriental amb salsa de soja. Com a entrants, conserves bretones La Belle Iloise (sardines o tonyina sobre uns blinis). Krampus Sopars romàntics en un entorn bonic i que s’adapta a totes les butxaques. Això és el que podeu trobar en aquest restaurant de Sarrià. La base de les tradicionals galettes bretones es combina amb ingredients d’arreu del món en una cuina que és un obrador a la vista. Un exemple és la Italiana, amb tomàquet sec i mozzarella a dins i oli d’alfàbrega per fora. Tampoc no es queda curta la d’Ànec, amb una combinació de porros, pètals de pernil d’ànec i dàtils per sobre d’una base d’emmental. Delicioses. Crêperie Les 3 Pommes La Nelly i en Fréderic porten aquesta típica i acollidora creperia bretona des de fa 20 anys. Si voleu començ
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat