La Cucchiarella s’ha fet una justificada fama pels voltants de la rambla del Raval. Els seus plats, elaborats diàriament, són, a més d’econòmics, molt gustosos i de rigorosa recepta italiana. N’és una de les mostres més fefaents la seva parmesana, una lasanya en què fines rodanxes d’albergínia reemplacen la massa de farina, qüestió que va molt bé a celíacs i i que encanta a vegetarians. Tots els plats que preparen són per portar o menjar en un lloc informal però confortable, lluminós i molt alegre. També ofereixen la lasanya típica amb salsa bolonyesa i beixamel, raviolis, nyoquis, saltat d’albergínies o bolets i plats de pasta com ara espaguetis o macarrons.
Els set millors llocs per demanar lasanya
La Cucchiarella s’ha fet una justificada fama pels voltants de la rambla del Raval. Els seus plats, elaborats diàriament, són, a més d’econòmics, molt gustosos i de rigorosa recepta italiana. N’és una de les mostres més fefaents la seva parmesana, una lasanya en què fines rodanxes d’albergínia reemplacen la massa de farina, qüestió que va molt bé a celíacs i i que encanta a vegetarians. Tots els plats que preparen són per portar o menjar en un lloc informal però confortable, lluminós i molt alegre. També ofereixen la lasanya típica amb salsa bolonyesa i beixamel, raviolis, nyoquis, saltat d’albergínies o bolets i plats de pasta com ara espaguetis o macarrons.
Nicola Marino, propietari del Pizze d’Itàlia (Casanova, 94.
T. 93 323 59 77) sentencia que “la cultura nord-americana ens ha fet veure la lasanya com la del gat Garfield: un dau de tonyina de tres quilos”. Per ell, aquest plat, originari de la regió de l’Emília-Romanya –el seu altre nom és lasanya emiliana– “és d’ingredients forts, omple molt i no ha de pesar”. Per tant, no cal atipar-se’n. Al seu local posen al plat una ració d’uns 150 grams (9,75 €), amb un ragú de bolonyesa de quatre hores de preparació, i la canònica mozzarella, beixamel i parmesà.
Margherita
I si us trobeu menjant a l’Alta Itàlia (Portal Nou, 19. T. 93 269 01 87), joia de butxaca de la cuina italiana, i la lasanya és dins els suggeriments del dia, aprofiteu-ho. El cuiner italoxilè Esteban prepara cada plat amb cura artesana, i la lasanya (10 €) no n’és una excepció. Quan en vol fer, amassa les làmines ell mateix, en racions molt abundants, amb intenció de fer-ne plat únic més compartició d’antipasto. A més de la recepta clàssica, fa petites variacions com la lasanya de pesto o amb verdures.
Esclar que, si haguéssim de fer un rànquing de les més fiables, al número u hi hauria la de la botiga de pasta artesana Elio Constanza (Teodora Lamadrid, 52. T. 93 418 22 95). Fa 35 anys que és un favorit dels clients. I no n’ha canviat la recepta! Constanza explica que “aquesta és la recepta que feien a casa quan era petit”. La prepara de carn, amb ragú, beixamel i formatge. I també verda, amb espinacs i formatge. Quin és el secret de la seva longevitat? Potser una delicada senzillesa que tot ho amalgama i on no predomina cap sabor. Curiós: la peça és tancada, no es veuen les làmines. A 19 € el quilo, podeu fer festa grossa unes quatre persones.
L’Aguaribay (Ramon Turró, 181. T. 93 300 37 90), un dels vegetarians més freqüentats per omnívors –no se m’acudeix cap millor elogi per a un vegetarià–, excel·leix en la lasanya sense carn. Només la trobareu, però, els caps de setmana. Valentina Monge ens avisa que eviten posar-hi beixamel per fer-la més lleugera.
Ara tenen en cartell, per temporada, una lasanya de carbassa, porro i formatge de cabra (10 €), en què la carbassa és de cultiu ecològic i el formatge de cabra és d’un productor artesà. El plat queda més aviat sec, només humitejades les làmines en una salsa de tomàquet fetes al forn. El resultat és una lasanya lleugeríssima, on es potencien tots els sabors de cada ingredient, una veritable delícia.
I a Le Cucine Mandarrosso (Verdaguer i Callís, 4. T. 93 269 07 80), a més de tractar el plat amb molta cura, l’ingredient extra sempre és la imaginació. I, per sort, preparen lasanya cada dia, al migdia i a la nit. El seu gran hit és una lasanya de nous, de creació pròpia. Molt potent, val a dir: té cinc capes de pasta i quatre de farcit, amb dos pisos de crema de nous, dues de mozzarella i una darrera de pernil fumat italià speck.
Segons temporada, la lasanya del menú de migdia de Le Cucine Mandarrosso pot ser de carbassa –amb ricotta i botifarra, ara a l’hivern– o a l’estiu amb formatge fresc, albergínia i carbassó. O de xicoira amb formatge feta. O la clàssica. O una de salmó i patates amb formatge gorgonzola. Aquí la lasanya té més variants que capes.
També t'agradarà
Discover Time Out original video