Barcelona, Km 0

Els millors establiments per comprar i menjar productes de proximitat

Publicitat

Slow Food, Km O, producte de proximitat... Digueu-li com vulgueu, tot apunta al mateix objectiu: la recuperació i reivindicació dels aliments que es produeixen a prop d'on es consumeixen. Una forma ecològica, saludable i alhora profitosa de menjar i viure.

Coneixeu més establiments on poder menjar o comprar de proximitat? Ens ho pots dir als comentaris de sota.

Botigues

  • Botigues
  • Gràcia
Sandra Stefani, a la botiga Oli Sal, ens fa aquesta advertència: “Per sota de 5 euros el litre, cap oli d’oliva pot ser verge extra”. Pagant un xic més, a la seva botiga podem aconseguir una garrafa de cinc litres d’oli verge –un sabor incomparable– per 33 euros. Els màxims especialistes en oli de la ciutat disposen de 80 referències catalanes de totes les denominacions d’origen i també de totes les varietats d’olives, no només de la recurrent arbequina (tot i això, molt cotitzada per la seva suavitat).
  • Botigues
  • Botiga especialitzada en menjar i begudes
  • Eixample
Aquest celler especialitzat en birra sembla una convenció de l’ONU de països productors de cerveses (Dinamarca, Austràlia, Suècia, el Japó, per exemple), on Catalunya hi participa com a país de ple dret: disposen de fins a 23 marques de cervesa catalana artesana. A més de marques ja tan conegudes i apreciades com la Montseny i la Rosita, hi trobem cerveses amb noms que semblen grups de heavy metal extrem –Zulogaarden, cervesa artesana de Molins de Rei– i d’altres de desconegudes només en aparença, com la Fort, l’elaborada per la cerveseria Vaso de Oro.
Publicitat
D’ençà del maig passat, el pa de pagès català té una IGP; és a dir, una indicació geogràfica protegida que garanteix l’acompliment d’uns estàndards de qualitat molt elevats. Els ingredients no poden ser d’altres que farina, cap de feina, aigua, llevat i sal. I el resultat és un pa que, a més de ser visualment atractiu i de tenir gran aroma i gust, disposa de certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades unes nou hores. A qui escriu això, aquesta definició el remet a l’extraordinari pa de pagès de Cal Mingo, al Poblenou.
  • Botigues
  • Botiga de queviures
  • Sarrià - Sant Gervasi
No espereu trobar-hi tot l'arsenal de verdures que veureu al supermercat: aquest establiment només disposa de productes de temporada. Ens expliquen que la majoria de la fruita els arriba de Girona i Lleida, i la verdura prové del Parc Agrari del Baix Llobregat. Acompleixen els codis Km 0 escrupulosament: fruita de cultiu ecològic collida en el seu punt òptim de maduració, i comprada directament del productor, els preus no s'enfilen. També tenen en oferta melmelades, embotits, carn de pollastre, arròs i pasta, tots amb certificació ecològica.
Publicitat
  • Sant Andreu
Oberta l’any 1957, aquesta cansaladeria és un dels pocs llocs de la ciutat on tenen a la venda vedella IGP dels Pirineus. Pròsper Puig explica que és vedella de raça bruna, que només s’ha alimentat d’herba del Pallars, la Seu i la Cerdanya, i pastura en llibertat. És una carn de “tendresa incomparable”, amb un color fosc, no tan gris com el de la vedella basca, i que ha madurat nou dies a l’escorxador. La seva especialitat, però, són els productes del porc, de races Duroc i porc ral, provinents de l’escorxador de Manresa.
  • Botigues
  • Sants - Montjuïc
Amb una tradició de cinc generacions, el Celler de Gelida es va fundar com un modest celler l’any 1895. Va ser a finals dels anys 80 quan Toni Falgueras va iniciar una reconversió radical del negoci que ha culminat en el que és avui: potser el celler més complet –unes 3.500 referències– i alhora el que presta més atenció al producte de la terra. Hi trobareu una selecció espaterrant de vins de totes les DO catalanes, però també de tots aquells licors tel·lúrics que s’empassa la tieta quan va pitof: ratafia, aromes de Rupit, aromes de Montserrat, brandi del Penedès...
Publicitat
  • Gelateries
  • Gràcia
La primera geladeria de producte ecològic i de proximitat ha sigut un èxit. Fruit de la unió d’un mestre gelader i un enginyer industrial, Bodevici fa gelats en què els únics components són llet fresca, fruita, sucre integral, cacau, vainilla pura o el que calgui. Allà on alguns gelats tenen un 70% d’aire i colorants, ells només tenen producte de la terra, amb cada ingredient de l’elaboració amb certificació ecològica. A l’hivern, a més dels gelats, proposen una gofra calenta amb tres menes de xocolata, melmelades de fruita, compota i fruits secs. Tot ecològic, esclar.
  • Botigues
  • Gràcia
Convé no oblidar que, tot i la pistonada de la producció del torró de Xixona i Alacant, a Catalunya també disposem d’una IGP torronaire de prestigi: Agramunt. A La Botiga del Torró –l’establiment d’un dels grans productors, Torrons Vicenç– hi podem comprar aquesta varietat, que està elaborada amb una acurada barreja d’avellanes o ametlles amb sucre, mel, clara d’ou i pa d’àngel. I la resta dels seus productes, esclar: crocant, neules, crema de torró, bombons i nous de Macadàmia.
Publicitat
  • Botigues
L’embotit, ja se sap, excel·leix a la Catalunya central. Casa Fígols, una empresa familiar d’embotits ubicada al poblet de Montmajor (Berguedà), ha adoptat els mètodes de producció moderns. Però amb la conservació tradicional dels embotits cuits, només amb sal i pebre. En total, a la seva botiga hi trobarem una cinquantena de productes entre curats –cap de llom, secallona,–, cuits –bulls de tota mena– i elaborats –botifarres amb calçots i bolets, per exemple. La matèria primera sempre és femella de porc del Berguedà i de les comarques veïnes.
  • El Gòtic
L’escocesa Katherine McLaughlin va obrir l’any 2000 aquesta formatgeria, especialitzada en formatge artesà de petits productors d’arreu de l’Estat espanyol. Amb una forta presència dels productors catalans, hi destaquen el formatge Turó del Convent –de cabra sense pasteuritzar–i d’El PetitOT d’Alba, elaborat pels masovers del Mas d’Alba, amb ovelles del seu propi ramat i amb un gust suau i dolç. La selecció no és extensiva però sí acurada: la Katherine visita les granges, tasta els formatges i a vegades es queda allà a elaborar-ne.

Restaurants

  • Cuina creativa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 4 de 4
Cinc Sentits
Cinc Sentits
Jordi Artal, xef de l’únic Km 0 barceloní amb Michelin, explica que quan li van proposar de formar part del moviment va mirar la carta i va veure que acomplia les condicions de sobres. “Muntar una carta així et complica la vida, però val la pena lluitar per la proximitat”. Quan vol fer un plat nou, primer cerca “producte a Barcelona. Si no n’hi ha, a tot Catalunya. I si no, a la resta de l’Estat”. Si no el troba, no surt a la foto de la carta.
  • Bar d'entrepans
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4
Sergi de Meià escriu cartes d’amor a l’entrepà, senzilles i tendres: quasi cada ingredient prové d’un petit productor diferent. Del Maresme a la Noguera, sis pagesos diferents li subministren verdures ecològiques. Els tomacons de sucar són de dues senyores de Vilafranca i el pollastre ecològic, de Navàs. El resultat són bogeries com l’entrepà de conill guisat amb tàperes.
Publicitat
  • Cuina creativa
  • preu 3 de 4
Lluerna
Lluerna
Víctor Quintilià, xef del gran restaurant de l’àrea metropolitana, explica que “encara que faci tres anys que el Lluerna tingui l’etiqueta de Slow Food, el concepte de treballar directament amb productors i producte de proximitat va ser així d’ençà del naixement del restaurant”. La majoria dels plats de Lluerna tenen el certificat Km 0: un plat espectacularment baix de quilometratge és el trinxat de patata amb botifarra negra, bolets i calamar de potera.
  • Bar d'entrepans
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 2 de 4
El Filete Ruso
El Filete Ruso
L’adhesió al Km 0 d’aquesta fenomenal hamburgueseria es concreta mitjançant una hamburguesa estacional: 150 grams de vedella ecològica amb escalivada i sal de Vilanova de la Sal, acompanyada amb mongetes del ganxet i sobre pa de coca. Altres plats amb producte de proximitat i ecològic són les hamburgueses de pollastre de pagès i l’estrella de la casa: un bistec tàrtar amb vedella dels Pirineus, ous de Calaf i tàperes de Vallobar.
Publicitat
  • El Raval
Com deia el Capità Enciam –defensor de l’ecogastronomia avant la lettre–, els petits canvis són poderosos. I el restaurant de l’Alfons Bach, Mam i Teca, només en va haver de fer alguns per adequar-se a la filosofia del Km 0. El primer restaurant Km 0 de la ciutat ofereix plats fets amb tant xup-xup i afecte com rigor: costelló de porc Duroc amb cigrons i botifarra negra o un pollastre amb bolets deliciós.
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Montiel
Montiel
En un inici un humil bar d’embotits, Montiel ha evolucionat fins a ser un dels restaurants d’ecogastronomia amb més toc creatiu de la ciutat i que alhora trenca amb l’aspecte informal que a vegades s’espera d’un Km 0. I la carn és una de les seves especialitats: el seu garrinet té fama merescuda. A l’entrada hi trobareu una petita vitrina refrigerada amb la compra del dia.
Publicitat
  • Eixample
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Un petit miracle: menjar sense presses just al centre del marasme turístic barceloní, envoltats de menjar ràpid i qualitat dubtosa. El Matamala ofereix una carta en què la majoria de plats s’elaboren amb producte de proximitat: vedella dels Pirineus, peix de la llotja de la Barceloneta, horta del Prat i de Begues. I un luxe: cada dia, el xef prepara un menú sorpresa amb productes de temporada i qualitat per només 15 euros.

  • Cuina creativa
  • El Gòtic
  • preu 2 de 4
Aquest va ser un dels primers restaurants de Barcelona que va obtenir el segell Slow Food i s’ha mantingut fidel a la filosofia: la majoria de la carta és de proximitat, i amb un 70% de producte ecològic. Vedella del Berguedà, embotit natural de les Alberes i sobretot un arròs de l’Estany de Pals, que és un dels grans èxits de la casa: fet melós amb rap –de la llotja de la Barceloneta– o amb llamàntol.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat