Palosanto
© Maria DiasPalosanto
© Maria Dias

Palosanto: 'pornocuina' a la Plaça del Tripi

El bar restaurant Palosanto porta aires renovats al Gòtic, un barri polaritzat entre la tradició i el bar ‘krusty

Publicitat

Quan t'asseus a parlar amb el propietari d'un restaurant, la majoria insisteix a vendre't la moto del local. Com n'és de fresc el peix, que bones són les torrijas i el formatge que compren al pastor de Biarritz que no baixa a ciutat d'ençà de l'atemptat de Carrero Blanco... Ep, sempre amb cordialitat i amb la millor intenció del món, que per això han quedat amb tu.

Amb Isidre Marqués, propietari del nou Palosanto i director del Grup San Telmo, això no passa. Pot mantenir l'atenció en el tema en qüestió una estona, però més aviat que tard acabes fent tertúlia (i s'agraeix). Si de cas, aconsegueixo arrencar-li què coi és això de la pornocuina que diu que fan: "Pornocuina? Bé, al final és un ganxo, perquè no inventem res. Però ja n'estàvem farts de l'etiqueta de cuina de mercat. Es tracta de menjar bé i que el producte sigui bo. Un lloc divertit on es mengi bé", diu.

Lloc divertit: més bar que restaurant, és un solc d'interiorisme que travessa el carrer Avinyó fins a la plaça del tripi. I amb una terrassa que promet arribar a clàssic, si el Palosanto qualla. En tot cas, pornocuina s'adiu d'allò més bé a la seva proposta: és una carta curta com una faldilla d'estiu, i on els plats sovint són més luxuriosos que luxosos, de textures suaus i mescles imaginatives, com les històries que s'inventen alguns per lligar.

Pensat per a dos
I com el sexe, està pensat per a un mínim de dos actors: la carta es divideix en tapes i l'apartat del mar i de la terra el formen uns deu plats principals, tot per compartir. És tot molt sucós, però els fluids i les reduccions no amaguen la substància, la chicha, vaja: vegeu un tàrtar de tonyina amb maionesa de wasabi i sèsam, o una galta de porc feta a baixa temperatura 36 hores que gairebé es desfà si la premem amb el pensament. Els callos de mar amb xoriço són un plat que posa cachondo, gastronòmicament parlant (lamento ser explícit).

Hi ha molt mar i muntanya, plats que remeten a la cuina de l'Empordà, la més pornogràficament bona del territori català. Pablo Fidalgo, el xef de la casa, prové del Canalla i ha passat pel Lasarte de Berasategui. Futurible crac: fa cinc anys es dedicava al ram de la producció audiovisual, i en un temps rècord ja exporta plats propis, de Sarrià a aquest racó del Gòtic, com uns musclos amb una salseta de coco, coriandre i xili que s'haurien de conèixer a Bèlgica.

Tenen un menú de migdia (15 €, amb beguda, postres i cafè), amb la mateixa matèria que a la carta i una cocteleria soterrània que fa venir ganes d'entrompar-se. Al Gòtic és difícil menjar-hi bé; ara, una mica menys.

Més informació

  • Cuina creativa
  • El Raval
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Palosanto
Palosanto
Diuen que fan pornocuina, i la seva raó tenen: en aquest bar-restaurant d'exquisit interiorisme hi podeu trobar plats de cuina de mercat tradicional, però sovint amb textures i mescles suaus i imaginatives. Com per exemple, un tàrtar de tonyina amb wasabi i maionesa de sèsam o una galta de porc feta a baixa temperatura durant 36 hores. O uns callos amb cigrons on la tripa de bacallà substitueix el capipota. Té una terrassa a la plaça George Orwell (o del Tripi) que és tot un espectacle.

Cal tastar...

Els sepionets

Amb pèsols i botifarra negra, són un clàssic català terriblement efectiu amb una lleugera derivació de modernitat. Aquest és un dels plats més demanats de la carta i no és difícil d’entendre.

Callos de mar

El capipota de vedella de tota la vida aquí es substitueix per tripa de bacallà, una altra mena de triperia que proporciona una melositat molt diferent a la de la carn. Contundent: amb cigrons i xoriço dels bons.
Publicitat

Pa de pessic

Les postres aquí no són per fer maco: el pa de pessic, amb sucre muscovado –morè gairebé sense refinar–, gelat de canyella i gel d’amaretto, agafa embranzida suaument i esclata a la boca.

També t'agradarà

  • preu 2 de 4
Ajoblanco: No són tapes per a guiris!
Ajoblanco: No són tapes per a guiris!
Els propietaris del Taller de Tapas obren l’Ajoblanco a Tuset, tapa i producte selecte a preus molt raonables Demaneu-hi Tataki de bou Preston ha adaptat trets de la cuina anglesa: vegeu aquestes làmines poc fetes de bou, tendres i sagnants, amb una sala de rave picant que destrona qualsevol 'wasabi', ideal també per al peix fumat. Cors de carxofa Una de les tapes favorites delsclients: el cor de la carxofa ben fregit, lleuger i arrebossat, amorosit amb una salsa de romesco. Val la pena tastar també les escopinyes gallegues amb Martini. Eton mess Preston ha introduït aquest clàssic de les postres britàniques a la carta: una barreja de fruites del bosc, maduixes i bocins de merenga. Es diu així perquè se servia en el torneig anual de criquet d’Eton. Senzill, bo i efectiu! Els guiris i les tapes. Aquests dos sintagmes, quants comentaris despectius han omplert la boca de gurmets de pa sucat amb oli de gira-sol? Bé, doncs avui toca parlar amb una de les persones de Barcelona que més coneixen la tapa. I és guiri! La londinenca Kate Preston és la copropietària del novíssim Ajoblanco, nou restaurant-bar de tapes al carrer de Tuset. I no li atribueixo aquest coneixement a la babalà: amb el seu marit, José Lombardero, van obrir el primer Taller de Tapas l’any 2003. Lombardero, gallec, porta la tapa a la genètica: ja tenia un bar a l’Hospitalet als 60. A primer cop d’ull, l’Ajoblanco fa pensar: “Vaja, un altre local de tapes fines i barroquisme made in Lázaro-Rosa Violán (rei de l’int
  • Espanyola
  • preu 1 de 4
Patates braves: les millors de Barcelona
Patates braves: les millors de Barcelona
Ens atrevim a escollir les 20 millors racions de patates braves de Barcelona. Els puristes us decantareu per les receptes que passen de generació en generació als bars de tota la vida, mentre que molts altres descobrireu noves fórmules innovadores, però igual de delicioses. El nostre top 20. Des de les més creatives a les clàssiques que mai fallen Creatives Pan & Oli Les millors idees a vegades surten de la necessitat: Carlos Ortiz, cuiner d’aquest petit bar restaurant d’intencions molt serioses, un dia havia de preparar un àpat per a 400 persones. La salvació va venir amb aquesta idea: una patata brava desfeta i en got, que es menja amb cullera. La cullera arrossega, del cul del gotet fins a la boca, una saborosa patata confitada cinc hores a 60 oC, que al final conflueix en una salsa d’all, bitxo i pebre vermell, muntada amb un xic de llet com si fos una maionesa sense ou. Petita gran El 58 Aquest molt recomanable restaurant de tapes –amb un encant 'do it yourself' difícil d’explicar– pal·lia, en part, el dèficit de la tapa moderna al Poblenou. Amos Martínez ens parla de les braves bohèmiques, un homenatge al seu amic i company de classe Mandu Gimeno del Bohèmic. Hi tenen un aire, però són diferents. Me’n menjo una ració generosa recoberta per una salsa dual: maionesa feta d’all confitat, escalunya, ceba i pebre, i brava a base de tomàquet sec hidratat, pebre i clau. Un arc iris barroc i saborós, on, a més d’esperar la clatellada del picant, gaudeixo amb els ma
Publicitat
Cervesa i tapes vegetarianes
Cervesa i tapes vegetarianes
Birra artesana i maridatge sense carn La febre per la cervesa artesana ja fa estona que dura. Per això, i perquè els dos socis de l'Ale & Hop, l'Albert Coromina i el Giles Brown, són un parell de culs inquiets, han fet un salt més llarg. Dins aquest bar, acompanyen les birres de categoria marca de la casa amb plats vegetarians del mateix nivell. Coques de verdures ecològiques, hummus generosos, hamburgueses de seitan que res tenen a envejar a les de carn i pa fet a casa a preus raonables. Difícil de superar tanta excel·lència, oi? La parella  ja ha pujat a sobre d'un altre fenomen, els brunch. Des de fa unes setmanes, en aquesta cerveseria del barri de Sant Pere, hi podeu esmorzar com uns reis els diumenges i aviat, els dissabtes. A part del cafè de filtre selecte que serveixen, podeu anar maridant amb cerveses cadascun dels plats d'aquests esmorzars de forquilla sense animals. Deu varietats de cervesa en tiradorSi encara no hi heu anat mai, la varietat de cerveses de l'Ale & Hop us deixarà ben astorats. Ofereixen sempre deu varietats que canvien cada setmana. Pel que fa a estils de cervesa, no hi falten mai una cervesa rossa, una de blat, la negra, la torrada i una IPA. Però el més identificatiu del local és que, igual que al Mosquito, el restaurant de tapes orientals propietat del Giles, sempre hi trobareu dues cerveses de casc. És a dir, punxades directament del barril, sense afegir-hi el gas que provoca la pressió, una modalitat molt típica de les cerveses angleses. Per s
Bars de la Barceloneta i el Port
Bars de la Barceloneta i el Port
Absenta Un local petit i força tranquil (tot i que els dissabtes està ple a vessar), amb taules rodones i cadires reciclades i dos sofàs amb revistes per fullejar. També hi ha una petita llibreria amb edicions antigues dels clàssics de la literatura. Si et van les emocions fortes, no dubtis a demanar l'absenta de cànnabis: dos morats al preu d'un. La seva terrassa és molt cobejada. Can Maño Taverna pescadora de la Barceloneta on a mesura que el peix fresc entra per la porta es van fent les comandes. Hi ha dues formes de menjar els exemplars: fregits o a la planxa amb all i julivert. Per 10 euros hi mengeu; per 20 teniu un festival. LeKasBah Un local musical que s'inspira en la decoració oriental per crear una atmosfera vaporosa on es pot prendre una copa o fer un mos informal (amanides, hamburgueses i cosetes per picar). Durant la setmana s'hi organitzen festes i sessions de DJ. Santa Marta En aquest molt atractiu i desenfadat bar a la vora del mar, els bessons Colombo del Xemei serveixen sandvitxos especials, 'panini' i 'tramezzini', molt diferents als nostres entrepans. I també plats del dia com bacallà 'mantecato' i tota mena d'aperitius italians i venecians. Tenen 'spritz'! Els millors locals del barri Trobes a faltar algun bar important de la Barceloneta i el Port? Ens ho pots dir als comentaris de sota.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat