This & That
Pop a la brasa This & That

7 restaurants creatius prop de Barcelona

Explosió de creativitat i bon producte a un pas de Barcelona

Ricard Martín
Publicitat

No només existeixen restaurants amb estrelles Michelin al centre de Barcelona, la cuina creativa i els restaurants d'autor traspassen les fronteres de Barcelona. Hi ha una explosió de creativitat gastronòmica a la perifèria metropolitana. Inexplicablement, poc aprofitada pel barcelocèntric: és més difícil arribar de Sants al Putxet que a Sant Boi i al Prat. Us emplacem a fer mitja horeta de transport públic, i posar el peu en restaurants com aquests: honests, propers, i on cada euro s’estira al màxim per posar producte del Parc Agrari a taula. El cinturó metropolità del bon menjar!

A un pas de Barcelona

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
  • preu 1 de 4

Homofonia simpàtica: el Bar Verat és un restaurant de barri enganxat a l’estrella Michelin de Santa Coloma, el Lluerna. “No volem que la gent es pensi que això és el Lluerna econòmic, perquè no ho és”, diu en Victor Quintilià. I no ho és: tenen cuines separades. I exerceixen l’eslògan del súper, “‘la qualitat no és cara’”, al Verat. Té aspecte de bar 'curriqui' polit –finestral de vidre, estovalles-carta de paper, taules juntes– i una relació qualitat-preu brutal. Quintilià s’esplaia amb plats de casa de menjars (capipota impecable, 6 euros; canelons de rostit, 5,50 euros) i reinvenció de la taverna fent orella de porc amb kimchi i albergínia amb praliné i iogurt (un 'trompel’oeil' de braves on mastegareu el seu geni). Tenen tres fórmules de tapeig per tastar de tot. I afegint-hi el metro, surt més a compte que un restaurant de la capital en dissabte.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Marimorena
Marimorena

El Marimorena té potencial i talent per fer feliç tothom. Ara ho és el seu xef i propietari, l’Albert Mendiola, que va guanyar el premi de cuiner de l’any del Fòrum Gastronòmic de Girona del 2017. Mendiola –deixeble de Berasategui, va elevar a primera divisió la cuina del Bar Mut– és santboià i va obrir “al poble per aprofitar els recursos del Parc Agrari i treballar per a la gent del meu poble”. Mendiola, boig del producte de proximitat, ha bastit una carta de cuina catalana on hi ha plats sucosos –calamarsets amb xiitake i buti de perol de Jafre, la Xanadú del Perol– i molt plat vegetarià, com una pontent escudella vegetal i una truita de carxofes inenarrable. Apreus amables, porducte excel·lent i un menú de migdia esplèndid. Aneu-hi: vint minuts de FGC us separen d’un festival de degustació a 35 euros.

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

L’Andrés Huarcaya és un cas atípic. Peruà, va arribar a mitjans dels 90 i es va forjar una carrera treballant deu anys al càtering d’elBulli. El Pràctic és nòmada i és ell i la seva dona, l’Ángela: de l’Hospitalet a Sants, van tancar per pencar a Dubai i ara reapareix a Cornellà. L’enclavament és humil, i excel·lent en la seva franja: per 10,20 euros no es pot oferir un menú de migdia millor que un potatge casolà i pebrots del piquillo farcits de peix fresc. “No faig res de l’altre món, però estem tan acostumats als mals menús que fer-ho bé sembla estrany”, diu. El Pràctic original era un teatret d’alta cuina de barri, ara l’han llimat fins al moll de l’os i només són ell i la dona portant una casa de menjars: caminen fins al mercat i compren per a una clientela íntima. En caps de setmana i horari també nocturn hi trobareu el seu extraordinari repertori de tapes de creació pròpia: la seva orella de porc cruixent és una llegenda urbana que s’ha de conèixer. I depèm de com, t'hi pots trobar un menú degustació de tapes per tot just vint euros, que comença amb croquetes de pollastre de lloc d'alta cuina i acaba amb un ceviche peruà de veritat.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona
Axarquía
Axarquía

Axarquía no és res punk: és una comarca de Màlaga, d’on és la mare del Tomás Rodríguez. Com els Decibelios, és un pratenc orgullós i militant (“el pota blava és sagrat, i treballem totes les verdures i hortalisses del Parc Agrari”). El 2012 van obrir amb la seva dona, Esther Ruiz, l’Axarquía al rovell de l’ou del Prat. Té la fam de la joventut i l’experiència: 36 anys i vint de cuiner, amb una trajectòria marcada per Santi Santamaria: “Faig la seva cuina. Proximitat, mimar el producte sense floritures i coccions lentes”. Hi trobareu platassos com el pollastre pota blava amb gamba, coco i blat de moro; i un menú de migdia impecable i generós, amb una sopa d’all com déu mana; però també invents com l’arròs amb frankfurt i xampinyons.

Publicitat
  • Cuina creativa
  • La Bordeta
  • preu 1 de 4

Mitja Galta, amb un peu a l'Hospitalet i l'altra a Barcelona, es dedica a la nova cuina de barri. És a dir, a dignificar els menús de migdia a base de tractar bé el producte i altes dosis de creativitat. Alguns exemples podrien ser l'arròs bomba amb tripes i zamburiña, o una galta de vedella, desossada, amb una salsa en el seu punt de xocolata. Cal tastar el seu menú de migdia, proposa una oferta setmanal de dimarts a divendres tan inspirada que vénen ganes de fitxar-hi cada dia. Parteixen de la filosofia que hi ha molt camp per córrer dins la tradició. I ho demostra cada dia amb plats sorprenents com el taco de xai amb guacamole. Sempre, sempre, hi trobareu un entrecot filetejat amb un toc d’autor, i els seus arrossos de dijous són de traca.

  • Cuina creativa

Creativitat màxima a partir de matèries primeres de qualitat. Dinar o sopar al Plats de Cornellà de Llobregat –molt a prop de l’estació de metro de Gavarra– és tota una experiència. Una tria excel·lent és demanar el menú degustació amb maridatge; però si us cou massa a la butxaca, o simplement no teniu tanta gana, amb el menú diari us podeu emportar al paladar una bona mostra del saber fer del xef Xavier Llanos.

Publicitat
  • Cuina creativa
  • Fora de Barcelona
  • preu 2 de 4

No tots els bars de l'Hospitalet es dediquen al fregit i a la tapa tradicional. This & That Co. és una alenada d'aire fresc entre l'asfalt de la ciutat judicial i Ikea. Juan Pablo Carrizo, un xef que ha passat per ElBulli, o el Celler de Can Roca, entre d'altres, posa en joc una carta de tapes i plats sencers plena d'imaginació que demostren un talent indiscutible. Un exemple: receptes com la del tàrtar de peix mantega amb alvocat i maionesa de gingebre –umami total, s’empassa com aigua fresca– els distingeix de les desenes de tàrtars en sèrie. També tenen un menú de migdia d'allò més curós i recomanable a molt bon preu.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat