Carn de porc
Foto: shutter stock
Foto: shutter stock

La Barcelona més porca

Els millors llocs per menjar i comprar porc i derivats a la nostra ciutat

Ricard Martín
Publicitat

Del porc ens agrada –i se n’aprofita– tot. No hi ha res millor que un bon garrí, ben alimentat i cuinat, per derrotar el producte més elitista. Si abans que caviar preferiu cansalada, rebolqueu–vos en aquesta ruta de porcades. 

  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4
Bar Àngel: el fetitxista porcí
Bar Àngel: el fetitxista porcí

Els culets de porc incrustats a la paret –de molts anys abans que Dabiz tematitzés DiverXo amb porquets voladors– ja bramen per on van els trets. En Santi Hoyos, també propietari del Bar Mudanzas –factor immutable i resistent del guiriborn–, és un fetitxista del porc (no només del porc; tomàquets i verd són esplèndids). No pas sencer, sinó per parts i en coccions mínimes. Hi trobareu, per exemple, una hamburguesa de porc de gla brutal, “ibèric, pur i lliure”, de les que mossegues i t’esclaten a la boca, o una truita de patates amb morcilla patatera, un xoriço fresc que en lloc de sang porta patata.

  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Qui no s’hagi assegut mai al Gelida –pàtria de l’esmorzar de forquilla a l’Eixample– i s’enfronti a un full de word amb què exhibeixen una cinquantena de plats de casa de menjars (quasi cap sobrepassa els cinc euros) faria bé de decantarse per una galta de porc al forn canònica i melosa, que ha seduït comensals tan exigents com els germans Colombo del Xemei. Flanquejada per carxofes arrebossades, és un petit luxe diari d’emporcament que podem arrodonir demanant, de primer, un bon capipota. Morts de fam matiners: el seu entrepà de tall rodó rostit no s’oblida.

Publicitat
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
La Botifarreria de Santa Maria: catedral del garrí
La Botifarreria de Santa Maria: catedral del garrí

Varietat i imaginació. Més que un cansalader, en Toni Travé és un arqueòleg de l’embotit. A la cansaladeria i obrador que la seva família va agafar cap als 50, recupera varietats perdudes com la botifarra traïdora –similar a la de perol però amb menuts– i alhora fa botifarres fresques de fantasia, com la de poma amb curri. Té tot el repertori de bulls, curats i frescos, i tot és de producció pròpia, i d’una qualitat immillorable: només carn, sal i pebre. Ni química ni concessions al turista. No entreu a la catedral de davant, sinó aquí: el seu diví Ral d’Avinyó ha mort pel nostre millor pecat, la gola.

  • El Poblenou
  • preu 3 de 4
Els Tres Porquets: el garrí més fi
Els Tres Porquets: el garrí més fi

La 'gastrotaverna' del Poblenou té un plat emblemàtic: el carpaccio de presa de porc ibèric, marcat per fora i cru per dins, macerat amb 25 ingredients. És fi, intens, golós i amb un toc asiàtic. Pels llocs ara ja et trobes sovint ploma ibèrica, però un carpaccio de presa és excepcional. Tant, que el primer plat que van fer fa vuit anys encara no ha caigut de la carta. Altres èxits porcins són uns callos potents, o un xoriço de Segura de la Sierra que guarden en oli dins d’una orza (urna de fang per conservar i macerar la matança).

Publicitat
  • A la brasa
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

El veritable 'chicharrón' de Cadis –aquelles finíssimes llenques de cansalada viada, aromàtica i sucosa, fregida en llard, que passa com l’aigua i converteix les venes en l’AP-7 un Dilluns de Pasqua– és caríssim de veure en la nostra terra, tan porca ella. Les trobareu amb totes les garanties al Palo Cortao, enclavament cordovesocatalà, fetes com a homenatge a Casa Manteca, el gadità del greix i la canya. Altres porcades de la casa són els flamenquines de pernil de la Devesa i la presa de porc ibèric a la brasa. Nota: a la Carol també hi ha 'chicharrón' de qualitat, però d’exportació.

  • Cuina creativa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

En Rafa Penya és patrimoni vivent i en constant moviment de la cuina barcelonina moderna. I al renovat Gresca Bar el porc es reverencia amb una sèrie de receptes que et deixen amb la boca oberta i els budells extasiats. Ras i curt: el seu biquini de llom ibèric amb formatge Comté és el millor de Barcelona, una meravella cruixent, planxada i mantegosa que es pixa en tots els 'croque-monsieurs' del món. Aquí sempre hi trobareu alta cuina en barra, fina i porca: bé sigui en una potent terrina al menú de migdia, o en un frapant peu de porc farcit no apte per a aquells que no volen reconèixer què mengen.

Publicitat
  • Bar d'entrepans
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Aquí tot és bo i fa patxoca: des del logo –un morro de porc frontal que el sintetitza al màxim, de Carles Murillo– fins als magnífics dibuixos de l’Olga Capdevila que acompanyen la carta, de la teca a la simpatia dels cambrers, del salat al dolç. A La Porca s’hi deixen la pell i es nota l’amor en cada detall: no ens ha d’estranyar, perquè un dels factòtums, en Rubén León, publicista reconvertit –via Hofmann– en taverner panarra: “Jo m’encarrego de la part creativa i la meva mare porta la cuina”, explica . El receptari són adaptacions de l’artesania materna, practicada durant anys en un bar de menú i un càtering.. Cada mes s’empesquen plats nous per afegir al seu fabulós entrepà de porc cuinat durant tres hores, la gran ensaladilla, el sorprenent tàrtar de fuet o l’entrepà de mandonguilles de pollastre. Feu via al Poble-sec!

  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Pork Boig per Tu: Sant Martí a taula
Pork Boig per Tu: Sant Martí a taula

Un desfici: al restaurant porcotemàtic de Cal Rovira i Sagardi trobareu tot el repertori de matança. En fred –bulls, ibèrics, sobrassada...– i calent. El podeu demanar a la brasa o al forn de llenya, a pes: per 5 euros, 100 g de la cansalada viada del que segurament és el millor porc que neix, viu i mor a Catalunya. Entauleu-vos i compartiu un cap sencer o millor un garrí ibèric, si sou colla. Encara que el repertori també passa per entrepans de rostit, amanida de ventre bullit o guisats d’orella i peus de porc. Tot garrí té el seu Sant Martí, i també és un arc de Sant Martí comestible.

Publicitat
  • Cellers
  • El Clot
  • preu 1 de 4
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

La 'retrobodega' top és una de les tres adreces que té controlades l’Alberto García, el propietari, amb l’autèntic 'torrezno' de Sòria a Barcelona. El seu és d’orgullosa producció pròpia, diu el taverneradvocat: fregeixen talls de cansalada viada sencera en dos temps per crear aquests dalinians bigotis-rosta amb bombolletes, cruixents per fora i dolçament carnosos per dins. Altres porcades són el botifarró per untar. Amb mesura: a l’Alberto li fa cosa veure porquejar massa els clients habituals, vol que li durin molts anys.

  • Mediterrània
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

Can Vallès és un restaurant que va fer el camí de la casa de menjars a la tradició selecta, i és un camí que ha fet a peu de porc. Això es nota en el plat emblema de la casa, el caneló de peu de porc: deliciosa gelatina, suau i saborosa, en què una beixamel aromatitzada amb bolets de temporada –poden ser d’ou de reig, de ceps...– embolcalla cada mossegada. Un dels altres musts de la casa –aquí ho fan tot bé– és un garrinet que, si apareix als suggeriments del dia, no cal dubtar: servit desossat, som davant un lingot d’or comestible, cruixent i confitat, una llaminadura per als adults.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat