Las Muns potser no ofereixen l'empanada argentina més ortodoxa, però sí que són d'una qualitat i creativitat indiscutible. Oberta l'any 2011, aquesta empresa d'empanada gurmet –el xef cofundador, Diego Rojas, és un argentí de Tucumán, pàtria de la bona empanada– té la seva força en un binomi imbatible: fer una bona massa –de farina integral o d'espelta, fetes a ma, del tot natural– que embolcalla farciments imaginatius i amb bona matèria primera (i fets a foc lent, més que un farciment parlem de receptes embolcallades). Disposen d'unes quinze especialitats, que van des d'allò reconeixible –la seva empanada de carn tallada a ganivet, suau i melosa, no tindria problemes a estar en la carta d'un argentí 'top'– fins a innovacions meditades i que funcionen, com una brutal empanada de pollastre thai –amb salsa de curri verdi picant, llet de coco i gingebre que és un deliri. I també paren atenció al món 'veggie': no us perdeu la molt tradicional de tomàquet i alfàbrega, o la de tofu fumat i quinoa, lleugereta i plena de matisos. Cadascuna pesa uns cent grams, i amb menjant-be tres et quedes la mar de bé. Tant han triomfat, que a més de la seu original de Poblenou han obert 9 botigues més a Barcelona: a Casanova 189, a l'Illa Diagonal, a Verdi, 29, a Diagonal 89, a Via Augusta 149, a Rector Voltà 1 i a Europa, 26.
Anem a menjar una bona empanada argentina? L'explosió demogràfica argentina dels darrers lustres –Catalunya encapçala el territori espanyol amb més argentins d'Espanya, aproximadament uns 20.000– s'ha traduït en una escena de cuina argentina d'allò més complerta, fins i tot amb un munt de botigues argentines que us impressionarà. Sobretot pel que fa a l'empanada, aquesta delícia que es menja amb una sola mà (i que va néixer al nord-oest del gegant sud-americà, encara que sigui l'aperitiu nacional). L'empanada és un paradigma culinari universal –en trobareu versions a totes les cuines del món– però l'argentina té aquell no se sap què que fa que no en puguis menjar només una. I a Barcelona en tenim un munt de bones! Tothora, tothom!
NO T'HO PERDIS: I si no vols empanades, tasta els millors tacos de Barcelona.