Xuba Tacos, una de les millors taqueries de Barcelona, és el projecte del xef Antonio Sáez –guanyador de dues estrelles Michelin a Lasarte– amb el seu amic i soci mexicà, en Raúl Salcido, per celebrar el seu amor per la cuina mexicana. La carta de Xuba Tacos magnifica l'essència d'aquesta icona universal del menjar de carrer, amb tacos clàssics com els tacos al pastor o una deliciosa cochinita pibil. També incorporen plats de creació pròpia, com el taco de filet rossini, amb filet, foie a la planxa i salsa trufada. Fan servir tortillas de blat de moro blau –de sabor neutre, que realça productes de màxima qualitat– amb farcits sumptuosos, fets a foc lent. ‘Xuba’ significa blat de moro en llengua indígena zapoteca.
Segons destaca Sáez, l'obertura d'un segon Xuba Tacos és més un assumpte de "copy-paste literal del restaurat del carrer Mallorca" que no pas de fer canvis. És a dir, que s'han limitat a replicar al Port Vell "la mateixa oferta en un 98 %". Alto? S'han limitat, diu? Això significa que cap altra taqueria a la ciutat el que fan els dos Xuba Tacos. Que implica elaborar cada dia, davant dels nassos del client, les tortillas de blat blau. I per tenir un 'trompo' –aquella broqueta giratòria de rostir carn similar a la del xauarma, que és la manera correcta de preparar els tacos al pastor– en moviment perpetu. Us sembla poca cosa?
CARTA DE XUBA TACOS
Entrants
Guacamole amb totopos
'Torreznos'
Tacos inseparables
Arrachera (bistec de vedella a la planxa, cebeta, coriandre, salsa roja i alvocat)
Al pastor (porc marinat rostit al 'trompo' amb pinya, ceba tendra i coriandre)
Pollastre (contra cuixa de pollastre a la planxa, ceba tendra, coriandre, salsa vermella i alvocat)
Taco Xtra (ingredients a escollir)
Tacos del xef
Filet Rossini (filet a la planxa, col rissada, foie gras a la planxa, ceba i crema de tòfona)
Carnitas d'ànec amb foie (ànec rostit, salsa de tomàquet d'arbre verd, coriandre, ceba, foie gras)
Panxeta de porc ibèric (panxeta, salsa de fruits vermells, ceba, kimchi)
'Tostada' de tonyina (llom de tonyina marinada en soja i cítrics, maionesa de xipotle, sèsam, ous de truita).
Cochinita pibil (porc Duroc marinat en 'achiote', espècies i cítrics, fet al forn lentament. Servit amb xili havaner i ceba morada adobada)
Llobarro (llobarro arrebossat en cervesa negra, col llombarda, porro cruixent i emulsió de coriandre)
Bírria (jarret de vedella guisat amb xilis, ceba i coriandre i un toc de moll de l'os)
Quesadillas
Arrachera (formatge Oaxaca, vedella, ceba, coriandre, salsa vermella i alvocat)
Al pastor (formatge Oaxaca, porc marinat rostit al 'trompo' amb pinya, ceba tendra i coriandre, alvocat i salsa vermella)
Bírria (costella de vedella guisada amb xilis, ceba, coriandre i formatge Oaxaca amb un toc de moll de l'os)
Combinats
Del xef (1 taco del xef, guacamole i 'torrezno' i una beguda, a triar entre Margarita o Paloma)
Inseparables (a triar entre tacos arrachera, al pastor, pollastre o taco xtra, més guacamole i 'torreznos' i una 'michelada')
Degustació del Xef (tres tacos del xef i guacamole)