Josep Maria Miró està en ratxa. El desembre passat va estrenar 'Fum' al TNC, mentre 'El principi d'Arquimedes' començava a treure el cap al món amb altes dosis d'èxit: els muntatges que s'han fet a Mèxic i l'Argentina han estat tan reeixits com el que va estrenar la Beckett el 2012. La temporada que ve l'obra tindrà més vida en altres latituds. I ara és a punt de veure com Barcelona cau als seus peus -és una metàfora- amb l'estrena absoluta d''Estripar la terra' a La Seca i l'arribada a la ciutat de 'Nerium Park' al Mercat de les Flors. No és fàcil, ja que el seu teatre mira de cara els temps actuals, sense manies i des de tots els punts de vista possibles: moral, polític, social, cultural...
"Ho reconec, si no parlo del que passa ara mateix no té cap sentit, tot això", manifesta. "Quan estudiava em deien que l'important és el relat, però jo necessito saber de què vull parlar, i anar d'aquí a allò. Després necessito una forma", ens avança. Teatre amb missatge, amb suc.
"No em plantejo la universalitat de les meves obres, si serviran més enllà del dia de l'estrena: m'agrada parlar d'un món que no sé entendre, de les coses que m'inquieten profundament", diu Miró. El fet és que ha pogut veure l'impacte d''El principi d'Arquimedes' a Mèxic, en una societat traumada pels segrestos de nens, quan ell mai no hi havia pensat. Però anem a pams.
Crisi i relacions laborals
A La Seca podrem veure 'Estripar la terra', una obra sobre com han canviat les nostres relacions laborals arran de la crisi, amb un rerefons moral profund construït a partir d'un personatge el passat del qual l'assetjarà sense treva, encara que ell, en Miquel, intenti passar desapercebut.
Miró, que va estudiar periodisme a l'Autònoma, creu que els dos sectors que han reaccionat més malament a la crisi són el cultural i el periodístic. I els seus Raül i Lluís, treballadors d'un centre cultural de poble, li serveixen d'exemple per posar de manifest que s'ha preferit conservar la cadira a actuar. El dramaturg i director diu que podria haver fet com Scorsese a 'El lobo de Wall Street' i mostrar el món dels pixacolònies vinguts a menys. Això era un guió previsible. I atansar-se a una cosa tan propera com un centre cultural fa que el que passa a 'Estripar la terra' sigui encara més terrible.
Crisi i relacions humanes
Durant el Grec, al Mercat de les Flors, Miró ens deixarà veure 'Nerium Park', estrenada al passat Temporada Alta. Aquí, els protagonistes (Alba Pujol i Roger Casamajor) són una parella que acaba de traslladar-se a una urbanització els únics habitants de la qual són ells.
"Vaig dotar 'Nerium Park' de moltes claus simbòliques: és la que vaig començar a partir d'una situació extrema, i és la que s'ha vist com la més realista de totes", apunta Miró. I és que ja ho saben: la realitat sempre acaba superant la ficció. Però cal que almenys algú la descrigui.