Castell de Castelldefels
© Consorci de Turisme del Baix Llobregat
© Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Escapada al Baix Llobregat: del mar a la serra

Platja, sol i sorra es fonen en pocs quilòmetres a la Serralada Litoral

Publicitat

Què millor per un matí d'estiu que la platja de Castelldefels? I què millor per una tarda de primavera que activitats a l'aire lliure, ja sigui al Canal Olímpic o fent una bona ruta pel massís del Garraf? Tot això, i una dosi d'història, ho trobareu a la ruta que us proposem, que ens portarà del Castell de Castelldefels a Begues, amb parada marítima obligada.

Tarda dia 1: creuem les portes de la Història

Per encarar bé l'escapada, comencem amb una visita al Castell de Castelldefels, que es troba al cor mateix del nucli antic d'aquesta població. Deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha a tocar, al carrer Arcadi Balaguer, i de seguida arribem a la fortificació. Si anem amb temps, els carrers que envolten el castell bé mereixen una estona per entrar en contacte amb l'entramat urbà que trepitjarem durant els propers dos dies. Una bona opció és rodejar a peu la planta del castell per trobar-hi rastres de la funció social que va desenvolupar i la seva relació amb l'entorn més directe: n'és un bon exemple la masia de Can Gomar, al carrer Bisbe Urquinaona, que avui acull el Casal de Cultura. El més pràctic és començar la ruta per aquí, perquè l'entrada al castell es troba just a l'altra banda d'on som. Així doncs, anem vorejant, per la dreta o per l'esquerra, les muralles, i al cap d'una estoneta arribem a la plaça de Castell, on hi ha ubicada l'entrada. Topem amb una portalada imponent: ens anuncia que deixem enrere el present per anar-nos-en molts segles enrere. Tot a punt per creuar les portes de la Història.

Som-hi, doncs, i si fa bon dia, ens podem abstreure -llegiu migdiada- una estona al Parc del Castell, uns jardins prou curiosos, amb plantes exòtiques i corriols esparsos, que ens conduiran al llindar de la fortificació. El primer que salta a la vista d'aquest impactant document arquitectònic és la posició privilegiada que ocupa, dominant el Delta del Llobregat i el pla de Barcelona, del Garraf a Collserola. No és estrany que l'hi trobem. La localització estratègica va ser clau en la tria de l'establiment, especialment per controlar l'arribada de naus a la costa. Aquest fet no va passar inadvertit ni als nostres avantpassats medievals ni a les civilitzacions que, des de temps immemorials, poblen Castelldefels: just al lloc on avui s'alça el castell hi ha restes del Paleolític, d'un poblat ibèric i d'una vila romana. No sorprèn, doncs, que les tropes de Carlemany que van venir des del nord a reconquerir la zona al califat de Còrdova s'hi fixessin. Just on ens trobem ara, el primer que aquests repobladors van construir, al segle X, va ser una petita capella d'estil romànic.

Podem començar la visita, precisament, per la capella, que se sosté, no sense inclemències, des de fa més de mil anys. El seu interior, però, ha estat restaurat, i s'hi poden veure els colors originals i frescos neoclàssics, fins fa pocs anys inapreciables pels efectes de la Guerra Civil. Durant els segles X-XV, amb l'expansió de Barcelona pel Mediterrani, el comerç va créixer a la zona, i es va fer necessària, primer, la fortificació de la capella durant els segles XIV i XV i, finalment, la construcció d'un castell que assegurés la protecció de la zona, obra que es va acabar a mitjans del segle XVI. El seu interès és notori i palpable, i al seu voltant hi ha dotze torres de guaita, que l'acompanyaven en la funció militar. Podem fer una visita per l'interior el segon diumenge de cada mes. Res millor que un descens suau pels jardins per tancar la tarda.

Matí dia 2: sal, sol i sorra

Si us penseu que un matí de platja vol dir llevar-se tard, arribar passades les onze, escarxofar-se a la tovallola, i tal dia farà un any, doncs molt bé, l'heu encertat. Això és exactament el que us proposem per al segon dia de l'escapada. A la platja de Castelldefels hi tenim gairebé cinc quilòmetres de sorra (mig milió de metres quadrats!) per triar el lloc que més ens plagui: hi plantem el para-sol i les pales, i ens deixem acariciar per la brisa mediterrània fins l'hora de dinar, que no és poca cosa.

És clar que també podem deixar la mandra una estona a la tovallola i anar a caminar per la platja, potser en direcció al Delta del Llobregat, per veure els aiguamolls i canyissars que acompanyen la platja, o simplement per estirar les cames. Mentre remullem els peus, i la sorra se'ns posa entre els dits, però, hem d'estar atents per no caure en el síndrome del caminant despistat, que corre perill de ser atropellat per un practicant de windsurf. Si ens passa això és que estem arribant al Club Marítim de Castelldefels, des d'on s'organitzen sortides d'aquest esport, embarcacions amb motor, motos aquàtiques i catamarà.

El Club Marítim de Castelldefels és només un dels dos centres dinamitzadors de la platja. El segon, més al sud, és el Club Nàutic de Castelldefels. Només d'acostar-nos-hi ens assetjaran els aprenents de kytesurf de l'Escola Nàutica Garbí, que està situada just abans d'arribar al Club Nàutic. En aquestes instal·lacions històriques, nascudes de la voluntat ciutadana ara fa quaranta anys, també s'hi organitzen cursos d'esquí aquàtic, optimist, windsurf i vela. Qui sap si, arran d'aquesta passejadeta, descobriu la passió de la vostra vida i neix una bonica relació entre vosaltres i el mar, el mar...
Publicitat

Tarda dia 2: calma olímpica

Havent dinat, una bona manera de continuar el dia és activar-nos una mica al Canal Olímpic. Aproximadament a la meitat del passeig Marítim agafem el carrer Disset i ens hi condueix directament. Aquesta instal·lació, que va ser creada amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992, ha estat repensada des dels seus orígens, i avui té les portes obertes per a tothom que vulgui posar-se en forma o, simplement, passar una bona estona en moviment. Hi podem fer alguna cosa tranquil·la, com rem, piragüisme, canoa o caiac, ideals per a la canalla o per passar una tarda de poques revolucions. Però si venim animats de casa ens podem atrevir amb l'esquí nàutic i el windsurf. El material es pot llogar sense problemes, l'entrada val 2 euros i està obert fins les 10 de la nit. Això sí, si d'aigua ja n'heu tingut prou durant el matí, o si no sou cap llop de mar, no patiu: al Canal Olímpic també hi trobem activitats terrestres que podreu practicar amb tota tranquil·litat: una estona de tir amb arc, o, millor, de pitch and putt, us vindrà com anell al dit.

Si ni així esteu satisfets, i el que preferiríeu és una mica de zumba, o trobeu a faltar l'spinning, cap problema: el Canal compta amb un gimnàs i una piscina a la vostra disposició per cremar les calories que faci falta. Qualsevol d'aquestes activitats anirà bé per desencarcarar-nos després del matí de platja, i, alhora, per passar una estona diferent. Sense presses podem tornar, cap al capvespre, a fer una última passejada pel passeig, per tancar, de la manera més relaxada possible, un dia rodó.

Dia 3: a l’obaga del litoral

El litoral del nostre país té, també, un costat muntanyenc. Ho descobrim agafant la carretera que va de Castelldefels a Begues, la BV-2411. Poc més de 10 quilòmetres separen les dues poblacions, malgrat que, com podrem comprovar, no tenen res a veure.

Us proposem començar el matí deixant el cotxe a la zona de Begues Parc i passar pel Centre d'Interpretació. Allà obtindrem una eina clau per a la visita: els Itineraris per Begues, un recull de rutes, al voltant del poble, aplegat en forma de fitxes i organitzat de manera interconnectada. Cada itinerari està  pensat per ser realitzat en menys d'una hora, i la majoria es mouen dins del Parc Natural del Garraf.

Prenem, per exemple, direcció sud, el que surt de Can Rigol i va fins al Mirador de Penya Ferris, punt ideal per gaudir d'unes vistes privilegiades del massís. 45 minuts de passejada tranquil·la en la natura que ens guiaran per Can Térmens, el Pla d'Issula i els repetidors de Bassa Llacuna. Podem continuar l'excursió enllaçant amb l'itinerari que va dels repetidors fins a Les Solius, un segon mirador endinsat a la muntanya. Des d'aquí podrem tornar a contemplar la frondositat del Parc Natural, que, per valls i muntanyes, arriba fins al mar. Les possibilitat són infinites: el matí pot seguir amb alguna altra ruta que ens porti, per exemple, fins a la Creu de Montau, o a l'ermita de Santa Eulàlia, via Turó de Can Pasqual. Més de 30 propostes ens esperen. Per triar i remenar.

Després d'un matí de caminada, per les últimes hores d'escapada us suggerim una visita al nucli urbà de Begues. Un bon lloc de sortida és la Rectoria, originària del segle XIII. Adossada a la Rectoria s'hi troba l'Església Vella de Sant Cristòfol, del segle XVI, d'estil gòtic tardà. Seguim fins a la plaça de la Bassa Blanca i des d'allà enfilem el carrer Creu del Joncar per anar a buscar l'avinguda Torres Vilaró, que ens portarà als carrers retorts del Raval de Sant Martí.

Perdem-nos per la Begues urbana, illa de civilització enmig d'un mar de verdor, mentre el sol es pon darrere la muntanya i la fosca anuncia la nit del bosc.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Sant Boi de Llobregat. El Marimorena fa cuina catalana de l'àvia revisada pel net. En aquest cas, el net és l'Albert Mandiola, un xef amb tècnica i passió, i deixeble de Berasategui. Producte de proximitat i temporada, molts recursos d'aprofitament i acabats a la brasa. Els arrossos són potser els plats estrella del restaurant, però alerta amb l'escudella amb pilota vegetal o el suquet de rap. També toca receptes internacionals, com l'amanida tailandesa amb cansalada de coll i calamar o els musclos a la portuguesa amb vi blanc i llima fets a la brasa. El menú setmanal val 32 euros i és un excel·lent exemple de la filosofia del local.

  • Marisc
  • Fora de Barcelona

A Castelldefels. Producte marí excels, però també carni. Els arrossos són divins; la paella Can Moyas, per exemple, porta sípia, calamar, cloïsses, escamarlans, gambes, musclos, carxofa i una picada especial. Tenen un forn Josper per la carn i el peix. El menú de migdia, de 30 euros, inclou quatre plats pica-pica, arròs, postres i cafè. Carta de vins ben assortida i còctels a la nit. Ambient elegant a pocs metres de la platja. Pertany al Grup Chato, tres generacions a la cuina des del 1976.

Publicitat

A Gavà. Les escarxofes, favetes, espàrrecs i pèsols venen del Parc Agrari del Baix Llobregat. Obert el 1987, en Manel Armengol (cuina) i la Rosa (sala) fan cuina de territori i tradicional actualitzada. El 'hit' de la casa és el cap i pota. Quan és temporada de bolets es marquen 'platassos' com les mandonguilles amb ceba i camagrocs, i els ceps frescos saltejats i ou poché. Els mesos d'hivern, canelons de calçots. El restaurant és la planta baixa d'una casa transformada en dos menjadors petits. Amb terrassa.

  • Cuina creativa

A Molins de Rei. Fills del primer frankfurt obert al poble, els germans Joan i Esther Fernández Monné tenen un petit restaurant a una casa de principis del segle on elaboren cuina de mercat i de temporada posada al dia. Tots els productes venen del Parc Agrari del Baix Llobregat, proximitat excelsa. Obert el 2000, aquests darrers anys l’establiment no ha passat desapercebut per la prestigiosa guia Michelin. Tant si toquen producte carni (perdiu en escabetx) com marí (terrina de sardines marinades, piquillo, vinagreta de ceba tendra), tot és sublim.

Publicitat
  • Cuina creativa

A Sant Joan Despí. Els de Follia estan atents a les diferents estacions de l'any i són coneixedors dels productors de la comarca. Molts dels seus productes provenen del mateix hort i del Parc Agrari del Baix Llobregat. Us ofereixen tres menús de degustació; Seny (55 euros), Rauxa (75 euros) i Follia (90 euros). La mirada d'en Jó Baixas, el veterà xef, és sempre interessant, juganera i provocadora. Mira a la cuina de la terra (bacallà amb sobrassada i mel), però també a altres foranes; pisco sour de xirimoia, 'pão de queijo' i 'picanha', pasta Spätzle i algun curri. En Rafa Peña del Gresca de Barcelona va treballar al seu costat i va prendre bona nota de la creativitat i originalitat del cuiner.

  • Hamburgueses
  • Fora de Barcelona

A Sant Boi de Llobregat. Què diríeu davant una hamburguesa de galta feta a baixa temperatura durant 12 hores, lacada amb mel i 'gochujang', realçada amb ratlladura de llimona i taronja, maionesa de xili, moniato, cruixent de 'guanciale', ceba fregida, micro brots frescos i un fumat de fusta d'olivera? Doncs aquesta obra d'art comestible existeix, es diu Smokin' Hot i és una creació de Toni Romero del Bart Gastro Burger; una hamburgueseria que juga a la lliga d'alta cuina. Tot maridat amb cervesa artesana.

Publicitat
  • Fora de Barcelona

A Gavà. El xef Òscar Manresa transforma un paratge de dunes en un xiringuito amb estil i excel·lent gastronomia. Ofereix tapes i ‘platassos’ elaborats amb productes de l’hort propi; ensaladilla russa, gambetes de vidre fregides, mandonguilles amb sípia, arròs caldós amb llamàntol, fideuà, paella de verdures, etc. A l’estiu fan brasa de carbó… quines sardines! De postres, ‘carrotcake’, ‘lemon pie’ i crepes. Amb una terrassa amb vista al Mediterrani, és un lloc ideal per gaudir d’un ambient relaxat i menjar de qualitat. En la línia d’altres locals del propietari; la Torre d'Alta Mar, Casa Guinart i Spicy.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Bruguers. A mig camí entre Gavà i Begues i a les portes del Parc Natural del Garraf, hi ha una masia enorme; és el restaurant de cuina catalana l'Ermita de Brugués. Obert el 1960, aquí es dediquen en cos i ànima a la brasa tradicional. Són fidels a l'horta del Baix Llobregat i a les temporades; carxofes, calçots, etc. Graellades de carn, verdures i rovellons. També escudella, carn d'olla i cargols a la llauna. L'allioli és de puny i morter, deliciós. Tenen menú infantil i una terrassa amb una bona panoràmica de la zona.

Publicitat
  • Mediterrània
Cal Mingo
Cal Mingo

A Viladecans. Cal Mingo ofereix una alta varietat de menús i plats de carta, sempre respectant els principis de la cuina mediterrània i de proximitat. Destaquen el bacallà, en tot tipus de cocció, i els plats de temporada i fora de carta, com els bolets, la caça i les verdures del Baix Llobregat. Recentment han transformat els plats del restaurant en una carta de tapes, que us permetrà fer un tastet de les delícies del xef Domingo Morilla. Especialment indicat per a grups.

El Palau Vell
El Palau Vell

A Sant Andreu de la Barca. Com a restaurant no és pas massa "vell", va obrir les seves portes l'any 1998. Ara bé, l'edifici on es troba ubicat sí que ja té uns quants anys: un palau de principis del segle XIX situat a l'històric barri del Palau de Sant Andreu de la Barca. Un dels atractius d'entrar-hi és conèixer els diferents salons de què consta: el Petit, el Blau, el Cirera, el Verd, el Rústic... Especialment encantador és el Xemeneia, que conserva, com el seu nom indica, la xemeneia i també làmpades i terra originals. Pel menjar no patiu, que quedareu ben servits i a més a més hi podreu degustar productes de l'hort del Baix Llobregat.

  • Hotels
Barcelona Golf
Barcelona Golf
A les portes del Penedès, el que antigament havia estat la Masia Bach ha estat reformada en unes instal·lacions que segur que us faran el pes si el que busqueu és desconnectar un cap de setmana. A més a més, si voleu marcar-vos un birdie o fins i tot un eagle no cal ni dir que l'heu encertat: el Club de Golf Masia Bach és un circuit atractiu que segur que us permetrà una estona de lluïment.
  • Hotels
Can Rafel
Can Rafel
Can Rafel és una oportunitat única per gaudir d'un ambient tranquil, agradable i relaxat a quatre passes de Barcelona. Envoltat totalment de natura, a l'encant rústic del nucli de Cervelló s'hi sumen els serveis  exclusius que us ofereix l'allotjament, entre els quals s'hi compten les instal·lacions del golf, l'spa amb circuit termal i la piscina exterior. I si no us voleu moure d'allà ni per anar a dinar, tranquils: hi ha restaurant i bodega.
Publicitat
  • Hotels
Hotel El Castell
Hotel El Castell
Situat just al centre de Sant Boi de Llobregat i envoltat de jardins, l'hotel El Castell és ideal per a viatges de negocis, ja que es troba a pocs minuts de Barcelona i l'aeroport del Prat, però també per una estada de turisme relaxada. Podreu visitar el poble i els seus voltants naturals i també fer un tastet de la cuina mediterrània del restaurant En Blanc&Negre. L'espai és perfecte per a tota mena d'esdeveniments.
  • Hotels
Bel Air
Bel Air
Segur que Will Smith, quan feia de príncep de Bel Air, no s'hagués imaginat mai que els seus dominis incloguessin un hotel a primera línia de mar al Mediterrani. Un lloc perfecte per anar de l'hotel a la platja, caminar una estoneta amb la brisa del mar i tornar tranquil·lament sense cap més preocupació. L'hotel compta amb totes les comoditats perquè durant l'estada us sentiu com uns prínceps de debò.
  • Llocs d'interès
  • Fora de Barcelona
Parc Arqueològic Mines de Gavà
Parc Arqueològic Mines de Gavà
El Centre d'interpretació del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà és un equipament de referència per reviure el nostre passat fa 6.000 anys i aprendre com una comunitat del Neolític va començar a explotar unes mines de variscita al municipi. El jaciment compta amb audiovisuals i mòduls explicatius, així com una reproducció de les mines i una petita part de les mateixes al descobert. Moltes de les peces descobertes al jaciment es troben al Museu de Gavà.
  • Espai d'arts escèniques
Teatre de la Passió d'Esparreguera
Teatre de la Passió d'Esparreguera
Amb més de 1.700 localitats i un escenari de 375 metres quadrats, el Teatre de la Passió d'Esparreguera és un dels més grans de Catalunya. Les representacións de la Passió, que el 2014 es realitzaran entre el 9 de març i el 4 de maig, són la seva raó de ser, si bé el teatre té una programació estable al llarg de l'any amb muntatges teatrals de tot tipus, concerts, i també una escola de teatre dedicada a la Passió.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

El recinte de la colònia Güell, nascuda el 1890, quan l'industrial tèxtil Eusebi Güell decidia traslladar la fàbrica de teixits de cotó El Vapor Vell del barri de Sants a Santa Coloma de Cervelló, està integrat per la pròpia colònia, el Centre d'interpretació i la Cripta Gaudí. Podeu realitzar la visita amb audioguies o, si ho preferiu, els diumenges i festius, a les dotze del migdia, podeu fer una visita guiada per tot el conjunta històric, en el que els dissabtes al  matí també trobareu un Mercat de pagès amb productes locals.

  • Llocs d'interès
Espai Natural del Delta del Llobregat i el seu Parc Agrari
Espai Natural del Delta del Llobregat i el seu Parc Agrari
Al Delta del Llobregat teniu nombrosos espais visitables que a més són d'accés lliure i gratuït. Maresmes, estanys, basses i platges són alguns dels racons que podeu descobrir realitzant excursions a peu o en bicicleta. L'espai natural inclou el Parc Agrari del Baix Llobregat, una de les zones agrícoles més fèrtils del país que el parc vol consolidar i promocionar. Molts dels pagesos de la zona també fan venda directa, un atractiu més del vostre recorregut per la comarca del Baix Llobregat.
Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
Castell de Castelldefels
Castell de Castelldefels
El Castell, que s'alça en el punt més alt d'un turó i del que se'n parla per primer cop en documents del segle X, ha estat rehabilitat en bona part i es pot visitar el segon diumenge de cada mes. El pati d'armes, la sala d'esgrima, l'església de Santa Maria o les quadres són alguns dels espais als que podreu accedir. Des del mirador també podreu observar el massís del Garraf, la serra de Collserola, el pla de Barcelona, la muntanya de Montjüic, el Delta del Llobregat i la línia de costa.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat