Rucs
© Manel Cuesta
© Manel Cuesta

Escapada al Maresme: indians, romans, pesca i rucs

Us proposem una sortida per terres maresmenques plena d'activitat i en què de ben segur descobrireu noves sensacions

Publicitat

Diuen que en la varietat està el gust, així que l'escapada al Maresme que en aquesta ocasió us descrivim té una mica de tot: des d'activitats nàutiques a Arenys de Mar, fins a una visita al parc arqueològic de Teià, o una passejada amb ruc a Arenys de Munt. Comencem per aquesta darrera.

Tarda dia 1: un animal dòcil i fort

Si penseu que aquesta és una activitat pensada només per als més petits de la família, aneu molt equivocats! Els menuts, és clar, hi xalaran, però si ja sou més ganàpies també us podeu aventurar a muntar-vos dalt d'un ruc i fer el fantàstic passeig que s'ofereix des de l'empresa Rucs del Far, situada a Arenys de Munt, al parc de Can Jalpí. Per assegurar-vos que tindreu ruc millor reservar abans, i un cop a lloc veureu com de seguida us feu amics d'aquest animal tan dòcil i capaç de portar-vos amunt i avall encara que feu panxa. O si ho preferiu, la passejada també pot ser dalt d'un carro.

Rucs del Far treballa en la recuperació d'aquest animal, que fa uns anys semblava condemnat a la desaparició, i al mateix espai compten amb una petita granja amb altres animalons, un museu de carros, una zona de pícnic, un hort, i, des de no fa gaire temps, també unes instal·lacions on practicar el tir amb arc. O sigui que, més enllà del ruc, hi podeu passar una tarda ben agradable.

Matí dia 2: a pescar sonso!

Si ahir la nostra activitat tenia a veure amb el món animal, avui comencem el dia també en contacte amb la fauna, però des d'una vessant ben diferent. Al port d'Arenys de Mar uns pescadors ens permeten acompanyar-los en la pesca del sonso, i així podrem conèixer de primera mà la sacrificada feina que fan mentre gaudim d'un magnífic passeig amb barca admirant la costa del Maresme. Per embarcar-nos, per un dia nosaltres també haurem de fer algun sacrifici, com el de llevar-nos ben d'hora ben d'hora, i prendre alguna pastilla pel mareig abans d'embarcar si el balanceig ens acostuma a produir un canvi en la direcció habitual de la digestió.

Per als que se us enganxen els llençols al nas de bon matí, o no us plau fer aquesta activitat, al mateix port també en podeu triar d'altres, com ara embarcar-vos en un veler o fer un curs d'iniciació al busseig.
Publicitat

Tarda dia 2: l'herència dels indians

Ja que ens trobem a Arenys de Mar, població que forma part de la Xarxa de Municipis Indians, pairem el dinar tot fent un passeig des del capdamunt de la vila i seguint el curs de la famosa riera per tal de descobrir, a banda i banda, el seu passat indià. D'Arenys en varen partir un bon nombre, d'indians; ja sabeu, aquelles persones que als segles XVIII i XIX varen creuar l'Atlàntic a la recerca d'un futur millor i, si el vent bufava a favor, fins i tot fer fortuna. Molts ho varen aconseguir, i a la tornada a casa es varen construir grans mansions, algunes de les quals avui encara són habitades, i d'altres formen part del patrimoni municipal.

Potser l'indià més famós d'Arenys és Josep Xifré, sí, el dels porxos de Barcelona, i que a la seva vila natal va llegar un hospital per a pobres, edifici de grans dimensions i on hi té el mausoleu. És sens dubte un dels plats forts d'aquesta ruta que us proposem, però també cal conèixer, entre d'altres, l'Asil Torrent, el palauet El Paraíso, o can Còrdova. No oblideu tampoc d'acostar-vos al cementiri de Sinera, preciós en el seu conjunt, aquell que va immortalitzar amb els seus versos Salvador Espriu, i que té estreta relació amb el passeig que hem fet aquesta tarda, ja que en alguns dels panteons més celebrats guarden el repòs etern d'indians arenyencs.

Matí dia 3: la història i els processos de l'estampació

I en els mateixos segles que els indians se n'anaven a fer les amèriques, molts maresmencs que no feien aquest pas i es quedaven a port es guanyaven la vida en la indústria tèxtil, un dels grans motors econòmics de la comarca durant dècades. Bona mostra n'és, a l'antiga Fàbrica del Gas de Premià de Mar, el Museu de l'Estampació, l'únic museu a l'Estat espanyol especialitzat en l'estampació del tèxtil. Així que us proposem que aquest matí us hi deixeu caure, i podreu conèixer-hi la història de la tècnica, la química i l'art de l'estampació manual, i també la industrialització del procés d'estampació. Certament una visita molt didàctica que s'inicia amb les robes d'indianes que arribaren el segle XVIII a Catalunya i varen ser l'origen de la nostrada revolució industrial, i que inclou l'exposició de vestits, dibuixos, motlles o eines originals de cada etapa evolutiva del sector.

Sortint, us recomanem donar un tomb per la població, i així conèixer la seva església de Sant Cristòfol, edificis d'estil neoclàssic com la masia Ribas, o exemples noucentistes com can Roure. A més a més, el passat 15 de març Premià de Mar va veure néixer el seu Museu Romà, que mostra la part que ha sortit a la llum d'una singular finca octogonal situada en una vil·la romana, finca que hauria servit, primer, com a pavelló de rebuda d'algun personatge ben situat socialment, i després com a centre de producció vitivinícola.
Publicitat

Tarda dia 3: una cultura del vi que ve de lluny

I ja que parlem de romans i de producció vitivinícola, ens queda aquí mateix, a Teià, l'interessantíssim Parc Arqueològic del celler romà de Vallmora, que lliga a la perfecció l'una cosa i l'altra. I és que els romans varen escampar la producció de vi arreu d'aquest territori, i en alguns llocs encara es manté ben viva i amb gran èxit, com en els terrenys de la DO Alella. Al Parc Arqueològic hi trobareu cellers de fa dos mil·lenis, amb cisternes, forns per a la fabricació d'àmfores, i dues premses reconstruïdes tal i com eren i en l'indret exacte on es trobaven. Si encara en voleu saber més abans de plegar veles, entreu al Centre d'Acollida Turística (CAT) de la Generalitat que hi ha a tocar i que està dedicat a la romanització i al món del vi.
  • Cuina creativa
  • Fora de Barcelona

A Masnou. Tresmacarrons va de comarca, temporada, el mar Mediterrani, les muntanyes de la Serralada Litoral i els horts que l'envolten. És a dir, cuina catalana amb tècnica moderna o com la defineixen en Miquel Aldana (xef) i la Núria Orra (cap de sala) "cuina tradicional catalana del segle XXI". A la carta de vins hi veureu referències d'arreu, però fixeu-vos en la DO Alella. Ofereixen tres menús de degustació que van dels 105 als 140 euros (sense maridatge). El restaurant estava predestinat a ser guardonat amb una estrella per la guia Michelin; 'macaron' és el terme col·loquial que fan servir els gastrònoms francesos per referir-se a aquesta distinció.

  • Bars de tapes
  • Fora de Barcelona

A Mataró. Casa Parera no és una casa qualsevol. Construïda per Josep Puig i Cadafalch l’any 1894, és tota una joia arquitectònica; quina façana, quins sostres! Els amos són l'Anna Carbonell (filla de la famosa pastisseria mataronina Uñó) i l'Agustí Gómez de la distribuïdora d'embotits Los Santos Ibéricos. Als fogons, en Roberto Lechuga (ex Bodega 1900 de l'Albert Adrià). Aquí res falla, ni el continent ni el contingut. 'Platillos' i tapes elaborades amb el millor producte de temporada; curats, crus, escabetxos, 'frituras' i algun plat calent d'aquells que mai fallen (calamar farcit amb cansalada, macarrons de presa ibérica, patata i mongeta tendra amb cocotxes de bacallà i alls confitats, etc). No és un lloc barat, però val molt la pena.

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

A Montgat. Situada fa més de 100 anys just davant de la platja, Fonda Marina és un dels restaurants més populars de la zona. Molta DO Alella i productes km 0; tomàquets de la comarca, gambes d'Arenys, carn de Can Rac del Masnou, pa de Can Bertran de Badalona, etc. A la carta hi trobareu plats mediterranis (arròs del senyoret, fricandó de rap) i d'altres d'influències foranes (cebiche nikkei, 'spaghettoni' teriyaki amb filet de bou). La nostra recomanació és que opteu pel tastet mariner amb arròs del dia; pica pica de mar més l'arròs per 33 euros.

  • Asiàtica contemporània
  • Fora de Barcelona

A Canet de Mar. Obert el 2015, el que va començar més com una cocteleria s'ha convertit en un bar-restaurant de bandera amb una carta de producte km 0 i molta influència asiàtica; curry de carbassa tikka massala, costella de porc 'bulgogi' amb bleda xinesa, tàrtar de tonyina, ponzu i nori, etc. La mestressa és la canetenca Marta Vilà, amb experiència coctelera a Gran Bretanya, i fa tàndem amb l'Adrià Pou, format a l'Escola Universitària de Hotelería i Turisme de Sant Pol de Mar i amb pràctiques fetes al restaurant barceloní Xavier Pellicer. Com que només treballen amb petits productors locals i ecològics, posseeixen el segell Slow Food. El local té una terrassa meravellosa. La música i l'ambient, excel·lents també.

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

A Mataró. Cuina mediterrània, arrels locals, productes de proximitat, filosofia ecològica, segell Slow Food... tot davant del mar i a preus més que raonables. A la carta; tapes, arrossos, peix fresc, postres casolanes i còctels. Sona paradisíac i ho és. Si sou del club arròs, sou al lloc perfecte. Aquí en fan de vuit menes diferents. També hi ha molta opció vegetariana i vegana i un menú infantil sense 'nuggets' de pollastre. Aquí pels més petits proposen rap amb guarnició. Carta de vins 100% catalana amb molta DO Alella. El restaurant s'ha concebut com un projecte sostenible integral; arquitectura bioclimàtica, energies renovables, eficiència energètica i mobilitat sostenible.

  • Bars de vins
  • Fora de Barcelona

A Alella. Antiga fàbrica tèxtil dividida en dues zones; el celler amb milers d´ampolles de vins, vermuts i caves i la taverna amb botes de vi que fan de tauletes, tamborets i una carta extensa d'aperitius, conserves, 'montaditos', taules de xarcuteria, torrades, etc. Evidentment, la DO Alella té un protagonisme destacat. Fa poc han obert un segon local al mateix municipi (Riera Principal, 20).

Publicitat
  • Hotels
Hostal de la Plaça
Hostal de la Plaça

A Cabrils. L'oferta gastronòmica de l'Hostal de la Plaça és una de les millors de la comarca. Amb productes de primera qualitat, hi podreu menjar bons arrossos i tant carn com peix excel·lentment cuinats. Ara bé, l'hostal, en una masia del segle XVIII, disposa també de 9 elegants i confortables habitacions, amples i lluminoses, i amb un tracte proper i familiar per part de la família que regenta l'establiment.    

Can Jaume
Can Jaume

A Sant Andreu de Llavaneres. Per la seva ubicació, entre la platja i el port, ja us podeu imaginar que aquí hi podreu demanar paelles, peix i marisc, i ja us garantim que fresc i de primera qualitat. De fet, Can Jaume és tot un clàssic de la costa maresmenca: sis dècades en funcionament avalen aquest restaurant on fins i tot els no gaire amics del peix hi tenen alternatives d'alt nivell, com ara el filet de bou. 

Publicitat
La Font
La Font

A Canet de Mar. Petit restaurant d'ambientació moderna basat en la cuina tradicional i de qualitat, amb productes frescos de mercat. No hi manca la paella marinera, deliciosa, i també us recomanem el filet de vedella amb foie fresc i el confit d'ànec amb mongetes del ganxet. Si teniu força gana i voleu provar diferents plats, demaneu el menú degustació, a un preu ajustat però d'una alta qualitat.

Restaurant 1789
Restaurant 1789

A Alella. Situat en un antic molí d'aigua datat de 1789 –d'aquí el nom del restaurant– és, sens dubte, un dels noms propis del Maresme, amb una cuina excel·lent, ja sigui la carn, el peix o el marisc. Hi té fama l'steak tàrtar, preparat en la mateixa sala, i tampoc no queda enrere el foie. Un altre dels punts forts el trobem al celler, amb una quantiosa i variada oferta de vins.

  • Hotels
Hotel Gran Sol
Hotel Gran Sol
El Gran Sol de Sant Pol de Mar estava el passat 2013 de celebració important: complia el seu primer mig segle de vida! Com ja podeu imaginar, en aquest temps l'hotel ha anat renovant les seves instal·lacions i si hi feu estada hi trobareu tot allò que necessiteu per a passar uns dies fenomenals. Piscina, jardins, totes les habitacions amb vistes al mar (que té just al davant), un restaurant amb diverses ofertes gastronòmiques i obert a clients i no clients de l'hotel els 365 dies de l'any... 
  • Hotels
Nostre Mar Apartaments
Nostre Mar Apartaments
31 apartaments a cent metres de la platja, pràcticament tots amb balcó i per a 2 - 4 persones. Disposen de tot allò necessari per allotjar-vos com si estiguéssiu a casa vostra, i al mateix edifici hi ha una cafeteria i una terrassa. Ara, si no us ve de gust enredar-vos a la cuina de l'apartament fent dinars o sopars, podeu agafar estada en mitja pensió o pensió completa, ja que a pocs metres el mateix grup hoteler (Aqua Hotel) hi té un altre establiment, el Promenade, amb un bon restaurant.
Publicitat
  • Hotels
  • Cadena d'hotels
Atenea Port
Atenea Port
Si arribeu a Mataró amb tren, o aparqueu el iot al port de la capital del Maresme, teniu l'hotel Atenea allí mateix. És un establiment de quatre estrelles amb tot de comoditats, com ara piscina privada, jardí, spà o wifi, i les seves habitacions tenen vistes al mar. També hi ha la possibilitat que agafeu un dels deu apartaments dels què disposa. I en cas que no hi feu nit, us recomanem especialment el seu restaurant.
  • Hotels
H·Top Calella Palace
H·Top Calella Palace
Un dels bons hotels que hi ha en un municipi especialment turístic com és Calella. L'H·Top Calella Palace és un quatre estrelles superior, i, si bé és cert que si hi feu estada a l'estiu en gaudireu plenament –a 300 metres de la platja, habitacions amb balcons, un munt d'activitats organitzades...–, és una bona tria per a qualsevol època de l'any i on estareu còmodes i us ho passareu bé.
Publicitat
  • Hotels
Hotel Tropic Park
Hotel Tropic Park
Situat a Malgrat de Mar, el Tropic Park ofereix des de fora un aspecte espectacular, com de piràmide esglaonada i blanca. Es tracta d'un gran hotel en tots els sentits –té més de 200 habitacions!–, i si per fora val la pena veure'l, fer-hi estada també us captivarà. A més d'unes panoràmiques fantàstiques sobre el mar, hi trobareu piscines externes per a adults i infants i també una d'interior climatitzada, parcs per als més petits, gimnàs, miniclub, billars, sauna... 
  • Museus i institucions
Fundació Palau Centre d'Art
Fundació Palau Centre d'Art
L'assagista, poeta i escriptor Josep Palau i Fabre va mantenir una profunda amistat amb el pintor Pablo Ruiz Picasso. La Fundació oberta a Caldes d'Estrac n'és una bona mostra, amb obres de l'artista malagueny, però també d'altres del fons de l'escriptor, com ara de Miró o de Gargallo. Més enllà de les exposicions permanents, el centre té sales per a d'altres de temporals, i acull moltes altres activitats en el decurs de l'any, com el Festival Poesia i +, taules rodones, conferències i tallers.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu de Mataró
Museu de Mataró
Ubicat en un edifici renaixentista a la plaça de l'Ajuntament, la planta baixa del museu es reserva per a exposicions temporals, mentre que al primer i al segon pis es pot conèixer de manera cronològica la història de Mataró, des del seu passat romà (amb algunes troballes destacables exposades al museu), fins a l'època actual, passant per l'important desenvolupament industrial basat en el gènere de punt. Cal dir, però, que el Museu també compta amb altres seccions en diversos espais de la ciutat, com ara a Ca l'Arenas (C/ Argentona, 64), on s'exhibeix la col·lecció d'art.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Moda i indumentària
Museu Marès de la Punta
Museu Marès de la Punta
A Arenys de Mar les puntes de coixí hi tenen una gran tradició. Així que un Museu de la Punta hi escau perfectament. El Marès compta amb diverses col·leccions d'alt valor, començant per la de Frederic Marès, que va adquirir peces del marquès de Valverde i d'altres procedències, les quals van acabar en mans del Museu d'Arenys de Mar. També destaca la col·lecció de la ballarina Carmen Tórtola Valencia, que es dissenyava el seu propi vestuari, o el fons Castells, amb puntes, patrons i matrius procedents d'una de les cases de randers d'Arenys.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Càntir d'Argentona
Museu del Càntir d'Argentona
El trobareu a la cèntrica plaça de l'Església del municipi. El Museu compta amb una excel·lent col·lecció de càntirs, alguns de ben originals i graciosos, fruit d'importants donacions des de l'any 1975 fins ara, i a adquisicions que es van duent a terme. La història d'aquest estri i el seu procés de fabricació converteixen la visita en pedagògica i apta per a totes les edats. També són de rellevància, però, les exposicions temporals que acull el centre.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Casa Museu Domènech i Montaner
Casa Museu Domènech i Montaner
Un dels grans noms del modernisme català és el de Lluís Domènech i Montaner. A Canet de Mar hi va deixar un gran llegat, però també hi podem saber aspectes de la seva vida personal. La Casa Museu que porta el seu nom la formen, de fet, dues edificacions: la Masia Rocosa i la Casa Domènech. La primera va ser el taller de l'arquitecte, i en mostra la vessant professional; la segona, la va dissenyar per a la seva família, i hi descobrim el seu àmbit més íntim. Al centre hi ha lloc també per a exposicions sobre la història del municipi i d'altres de temporals.
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué i Pinacoteca Gallart
Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué i Pinacoteca Gallart
L'edifici del Museu-Arxiu compta amb diferents apartats. En destaca, però, la Pinacoteca Gallart, al primer pis, amb més de 200 obres (exposades rotativament) de l'artista de la localitat Lluís Gallart i Garcia. Són bàsicament olis i dibuixos de tipus figuratiu. No obstant, si esteu aquí també heu de pujar a la segona planta i visitar la farmàcia Barri, modernista. Mostres sobre el passat tèxtil del municipi, o una sala dedicada a vestits i brodats, són altres elements a tenir en compte en aquest espai pluridisciplinar.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat