[title]
Els catalans portem els canelons i l'escudella i carn d'olla a l'ADN. I per les dates de Nadal, aquests dos plats ens corren per les venes, com qui diu. El caneló és d'origen italià, però val a dir que els catalans l'hem millorat molt: el nostre aprofitament del rostit de Nadal amb beixamel és un plat estel·lar, a anys llum del sofregit amb carn picada tubular dels italians. I en els darrers anys el caneló s'ha convertit en un plat de moda que comença a universalitzar: hauríem de fer tots empenta per difondre el caneló!
Nosaltres hi posarem el nostre granet de sorra. El Dia de Sant Esteve, 26 de desembre, se celebrarà una canelonada al Time Out Market on participaran alguns dels millors restaurants de Barcelona. Can Ros, Fran López, Jordi Artal, Darvaza, RiasKru, Lena Maria Grané i Ricky Smith i Casa Guinart posaran a la vostra disposició un plat de canelons més una beguda (copa de vi o cava o refresc) a tot just 12 euros. I això és un tros d'oferta: ja sabeu que un bon plat de canelons en un restaurant solvent la major part de les vegades no baixa de quinze euros. I en aquest cas tenim a gent que eleva un plat de per si excel·lent a una nova dimensió. Molts d'ells han preparat un caneló d'edició limitada que només gaudireu aquest dia. El meu consell és que hi aneu en un grupet d'amics i us munteu un festival de canelons! Passem revista a què podreu menjar l'endemà de Nadal, tant per dinar com per sopar.
Darvaza: Caneló de vedella rostida amb beixamel fumada
Ull! El xef Ramón Panés té preparada una bomba de sabor d'alta precisió: costellam de vedella Angus marcada en brasa i feta a baixa temperatura, que cobreixen amb una beixamel de mantega casolana fumada amb fusta de freixe. I rematen la jugada amb cheddar fos gratinat al forn de llenya i una salsa demi-glace de la mateixa vedella. El resultat es sucós, potent, boníssim.
RiasKru: Caneló de cabrot
En Robert Gelonch us ofereix el millor del mar. S'ha empescat un caneló de pur cabrot –en castellà 'centollo', el rei del marisc nadalenc– que porta l'amaniment d'una mica de ceba i porro confitat i salsa de cranc picant. Només una mica: el producte és tan bo que millor no emmascarar-lo massa.
Fran López: Caneló de pollastre rostit amb beixamel trufada
Si hi ha un plat d'aquest cuiner Michelin que ha triomfat per tot arreu, és el seu caneló de pollastre. Tot un clàssic que s'esgota en cada sopar de grup, casament o sarau que oficia López. I no ens estranya: és un sucós rostit de Nadal, amb quantitat generosa de tòfona en la beixamel i una demi-glace del pollastre.
Jordi Artal: Caneló de galta, foie i pollastre
El xef Michelin ens porta els canelons tal com els feien a casa seva, els de la iaia Sofia: es nota poderosament la beixamel de tota la vida –que sempre és millor amb ceba– i uns bocins de fetge picat que aporten caràcter a la suavitat del guisat de carn rostida, amb galta, pollastre i foie. I mira, el formatge gratinat com a cresta cruixent mola molt.
Can Ros: Caneló de rostit de Nadal
Per poc que coneixeu aquest restaurant mariner, sabreu que els canelons de primer sempre han sigut a la carta, i hi tenen la mà trencada. I per Sant Esteve ens cuiden amb la recepta de la iaia Rossita: uns canelons de rostit amb tres carns. Vedella, porc i pollastre de corral. Amb una beixamel amb el suc del rostit, i gratinats.
Bar Nuri: Caneló de rostit de Nadal
Les receptes del Bar Nuri tenen l'aval de tres generacions de cuina catalana popular, i aquests impecables canelons de rostit nadalenc així ho demostren.
Casa Guinart: Caneló de rostit de Nadal
Lena Maria Grané i Ricky Smith: Caneló d'ànec
I entre mediterrani i atlàntic, aquest caneló d'ànec és fresc i silvestre!
NO T'HO PERDIS: Els millors canelons de Barcelona