[title]
Qui pot refusar una croqueta? Aquesta recepta, que et menges en un instant i requereix una bona estona d'elaboració, sens dubte és la reina dels bars de tapes i un arquetip en l'inconscient culinari de la humanitat. Tens croquetes de Catalunya al Japó (les delicioses 'korokke'), passant per Itàlia (els potents 'arancini') o la 'kibbe' libanesa. Ara bé, tot i la seva revalorització meteòrica en els darrers temps –el 2023, el consum de croquetes va créixer quasi un deu per cent i se'n consumeixen uns 3700 milions cada any– no és tan fàcil trobar-ne de bones de veritat.
Amb l'objectiu de celebrar aquest cruixent objecte de desig, el Time Out Market Barcelona farà durar el Dia de la Croqueta, el 16 de gener, tres dies: del 16 al 18 de gener, 7 grans xefs de Barcelona hi oferiran la seva interpretació de la croqueta a dos euros cadascuna. Poca broma, que hi participen algunes de les cuines que més bé la toquen a Barcelona: Darvaza, RiasKru, Casa Guinart, Can Ros, Bar Nuri, Lena Maria Grané & Ricky Smith i Fran López.
El millor de tot plegat és que per 14 euros les tastareu totes: fareu un viatge al·lucinant al centre de la beixamel i el producte top. No cal fer cap reserva, només presentar-s'hi i gaudir de la ruta. Què ens espera?
Darvaza tindrà les seves emblemàtiques croquetes de mitjana madurada amb pebrot del 'piquillo' caramel·litzat, tota una exhibició.
RiasKRU tira la casa per la finestra amb una elaboració de producte mariner d'alta volada: croquetes de gamba i cabrot, és a dir, 'centollo'.
Casa Guinart posa en joc la seva croqueta de pernil ibèric, potent i cremosa.
Can Ros ens recorda amb la seva croqueta de calamar –amb un puntet picant– que a part de fer arrossos exquisits, dominen com pocs la fregitel·la de mar.
Bar Nuri aporta la seva croqueta de rostit, que ha establert un paradigma als bars de tapes de Barcelona.
Lena Maria Grané i Ricky Smith han preparat una croqueta de vedella amb beixamel, guarnida amb una beixamel de mostassa (i també una altra de calamar i gamba amb tinta de calamar!).
I en Fran López participa amb la seva croqueta de pollastre rostit, un plat d'aquells que en tota una vida de cuina no ha sortit mai de la seva carta, per demanda popular.
El meu consell és que les aneu reunint una a una –el servei és molt ràpid– i les alineeu, establint la vostra gradació de sabors favorita i amb una cervesa ben fresqueta. Satisfacció garantida.
NO T'HO PERDIS: Les millors croquetes de Barcelona