L'11, el 12 i el 13 d'abril es celebra al Museu Marítim una nova edició del Barcelona Beer Festival, que vol promoure la cultura cervesera artesana i de qualitat, i reconèixer el treball dels productors artesans de Catalunya i d'altres països.
Hi haurà una gran barra de 50 tiradors, per la que rotaran més de 300 cerveses, algunes d'elles produïdes especialment per al festival i moltes que mai s'han distribuït al nostre país. Hi haurà un tirador de cervesa per celíacs i un altre de cervesa sense alcohol. També s'ha confirmat la presència de mestres cervesers de tot el món i de convidats relacionats amb el sector, com Marky Ramone.
El festival funciona amb un got i moneda propis que es podran adquirir als punts de venda. Només es servirà beguda en aquest got i únicament es cobrarà amb la moneda del festival. L'entrada, de 7 euros, inclou got, guia (amb el funcionament del festival, articles sobre cervesa artesana, crítiques de cerveses presents i una guia de bars i botigues especialitzades), i les dues primeres fitxes. Cada fitxa costa un euro. No totes les cerveses tenen el mateix preu, varia en funció dels costos de producció.
Però no tot és beure, al festival d'aquest any hi ha altres activitats destacades:
Meet The Brewer: Una barra a part amb un horari propi on alguns cervesers convidats serviran la seva cervesa i parlaran del seu projecte.
Jornada professional: dirigida als cervesers per crear una associació de cervesers independents.
Gastronomia: en els estants de menjar trobareu una gran varietat d'acompanyaments per a les cerveses: formatges d'autor, tapes asiàtiques del Mosquito o plats del Nova Gamma.
Cervesa i cultura: amb activitats vinculades a la història de la cervesa, com la presentació del treball de recerca arqueològica a Begues on s'ha trobat la cervesa més antiga d'Europa.
Parlem amb Marky Ramone, exbateria de The Ramones, punk i empresari gastronòmic, amb la seva pròpia línia de salsa per a pasta. El divendres 11, a partir de les 18.30 h, serà al Beer Festival presentant la cervesa que ha elaborat per a Guineu. Li podreu donar la mà, i tastar la seva birra tot escoltant una de les seves sessions de DJ. Punk'n'beer!
Com et vas ficar a fer cervesa?
Volia aconseguir una ale fosca, bona, de gust molt fort. Ja feta, la vaig tastar sense alcohol, perquè no bec. El llúpol la feia massa amarga, i hi vaig afegir un xic més de carbònic per endolcir-la. Ara és perfecta. Part de la venda va a caritat, com qualsevol producte meu.
També vens salsa de tomàquet.
Vaig tardar sis mesos a fer la recepta. El meu avi era el cap de cuina del Copacabana, el famós club nocturn, i cuinava per a gent com Bette Davis, James Cagney, tots els actors famosos. Jo el veia cuinar a casa i era meravellós, em va inspirar molt.
Paraves molta atenció, al menjar, de jove?
No teníem res, quan vam començar a tocar. No ens podíem permetre res, ni tan sols cigarrets o cervesa. Només ens podíem permetre un espai d'assaig en un soterrani insalubre. Ens les vam arreglar per sobreviure i començar a tocar en grups. La resta és història.
Vas passejar per cerveseries catalanes per veure l'escena?
El meu promotor viu a Espanya i és sommelier de cervesa. Jo, fa anys, bevia, i distingeixo una bona cervesa quan la tasto. Amb Richard Hell vam anar de gira amb The Clash, i ens van portar a totes les bones fàbriques de cervesa d'Anglaterra. D'aquella experiència em va quedar la idea del que volia aconseguir amb aquesta cervesa.
Quants anys fa que no beus?
Uns bons 30. -Ricard Martín