Umo
©IvanGimenezUmo
©IvanGimenez

Umo: nova brasa japonesa a Barcelona

Aquesta barbacoa tradicional nipona fusiona cuina catalana i nipona

Publicitat
La plaça d'Espanya té poc magnetisme: de fet, el millor que podem fer amb aquesta rotonda gegantina i antipàtica és creuar-la ràpid, o millor, evitar-la. Bé, ara tenim un bon motiu per anar-hi: el Grup Nomo hi acaba d'obrir l'Umo, el seu tercer restaurant (encara que podeu  accedir-hi per Hostafrancs i quedar-vos tan tranquils).

El fum de l'Umo -creativitat en japonès, en un joc de traduccions equívoques tan oposades com Ai No Corrida i L'imperi dels sentits- remet a la barbacoa japonesa: aquesta és la segona de Barcelona, després del Carlota Akaneya. Juan Molina-Martell, un dels propietaris del Nomo, deixa ben clar que no els interessa "esdevenir una cadena de restaurants repetits". I la idea d'obrir Umo, a l'Hotel Plaza però amb entrada independent, es correspon amb el viatge anual d'absorció de noves o velles tendències al Japó: "Ens va encantar un restaurant que només era brasa. Tocar només brasa és arriscat, així que n'hem fet un apartat".

Cercle virtuós de greix
No és per fer maco: carns i peixos s'escalfen però la flama no toca la carn. Quan cau el greix, el fum torna cap amunt i torna a abraçar el tall amb el seu propi gust. Cercle virtuós de fum i greix! Cal tastar-ho en plats com la ventresca, greix al cub, amb un aire de rave japonès per contrarestar la untuositat. O el hot sashimi (15 peces, 25 €), que seria la versió en brasa japonesa de la nostra graellada de peix. Hi tresquen navalles del Delta, tonyina i toro i anguila -per qui escriu, l'equivalent mariner de la cansalada: ¿algú s'atreveix amb un mar i muntanya de cansalada del coll i anguila del Delta?-. I el famós bou Wagyu, esclar.

La brasa és el ganxo, però només és una petita part de la carta vastíssima, més de cent plats, en què apareix la cuina popular japonesa, el sushi i sobretot les reinterpretacions del xef Naoyuki Haginoya. Molina em corrobora que aquest cop el xef no ha tingut aturador en la fusió catalanonipona. "Sempre em diu que tenim molta sort de tenir millors productes que al Japó". En dóna fe un gran pop a la brasa amb mochis de patata -com els bocaditos de patata congelats versió gurmet- o una coca de recapte amb sashimi de tonyina i salmó. I no cal encomanar-se a Buda per pagar el tiquet: per menjar Wagyu cal treure's un ronyó; per vint euros, teniu cinc nigiris i un bon plat de fideus yakisoba.

Més informació

  • Japonesa
  • Hostafrancs
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Umo
Umo
El Grup Nomo té el seu tercer local en el restaurant de l'hotel Plaza, encara que disposa d'entrada independent de l'hotel. Umo és un bon joc de paraules: aquest és un restaurant on, a més de desembolicar tota la seva carta d'especialitats de sushi tradicional i vanguardista, disposa de brasa japonesa, que proporciona a plats com la ventresca a la brasa o el famós 'wagyu' un gust fumat majestuós. El xef Nao també s'ha deixat anar molt en la fusió 'catalanonipona', com per exemple una coca de recapte amb sashimi de tonyina i salmó.

També t'agradarà

Teteries i pastisseries japoneses a Barcelona
Teteries i pastisseries japoneses a Barcelona
La gastronomia nipona va més enllà del sushi i la sopa miso! Sou uns incondicionals de les varietats del te? Preferiu un bon 'mochi' a qualsevol producte del forn de sota de casa? Si heu respost afirmativament a alguna de les dues preguntes, aquesta selecció de les millors teteries i pastisseries japoneses de Barcelona farà les vostres delícies. Yamane Café Té quatre taules mal comptades, poc espai, poca llum i cap intenció de esdevenir un indret glamurós, però qui hagi estat al Japó notarà només entrar a Yamane que es tracta de la teteria japonesa més autèntica de tot Barcelona. Àmplia i excepcional carta de tes i algun snack dolç per complementar són les úniques però incontestables armes amb què juga aquest establiment, cent per cent fidel a la essència de les 'kissaten' nipones. Mura A banda de ser una botiga on es poden trobar des de llibres fins a figures del Dr. Slump i Totoro, passant per objectes d’artesania o decoració, Mura és una teteria en què es poden tastar més de cent varietats de te i on el te japonès és el protagonista absolut. La decoració, de clara inspiració japonesa, i la cura amb què tracten i preparen els tes fan d’aquest racó ubicat a Martorell un dels secrets a descobrir pels amants i addictes a la cultura nipona. Ochiai Són famosos pels seus dorayakis (els pastissets de soja confitada que es menja en Doraemon), però amb els més de vint-i-cinc anys que fa que Takashi Ochiai va instal·lar la seva pastisseria japonesa a Barcelona n'ha après a fer croiss
  • Asiàtica
Els 50 millors restaurants de Barcelona: cuina asiàtica
Els 50 millors restaurants de Barcelona: cuina asiàtica
Iki El nom d'aquest japonès fa referència a una actitud senzilla, eficaç i elegant però poc ostentosa. I la fan palesa en plats que ajunten Japò amb barcelona, com la tempura de calçots. Els seus 'yakisoba' són fabulosos, i la carta de suhsi és molt extensa i de primera. Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. Koy Shunka El germà bessó del Shunka és l'evolució sofisticada d'aquest; la seva carta, llarguíssima, demana que triem el menú de vuit plats per tenir una perspectiva general del seu excels magisteri del sushi. Yashima El Yashima és un restaurant tradicional de luxe on seureu en taules baixes, com si fóssiu al Japó. També té un cobejat teppan (planxa): el grup de comensals s’hi asseu al voltant, amb el cuiner, i aquest els va oferint allò que cuina al moment. Els preus són alts, però en consonància amb el seu producte i el servei. Un àpat al Yashima és tota una experiència. Kuo El germà de Nomo és més gurmet i íntim. Hi podem trobar una cuina japonesa de nivell que no dubta a picar l'ullet a la cuina catalana –'ngiris' de brie o foie– alhora que innova: tasteu els seus 'ngiris' calents, de salmó flamejat i ja em direu. O un impressionant cranc en tempura amb pebrots del padrón. Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi
Publicitat
Dos Palillos: a casa del drac
Dos Palillos: a casa del drac
Felicitem el ‘bullinià’ Albert Raurich: Dos Palillos ha fet el cim de l’alta cuina en format petit Entenguem que Dos Palillos és un restaurant d'altura europea. Com Dupond i Dupond, diria més: ja els agradaria a grans i respectats restaurants europeus estar a la seva altura. Per la complexitat, per la minuciositat, per aquest recargolament del que és asiàtic fins a treure-li nous sucs, la cuina d'Albert Raurich, secundat per l'imprescindible Takeshi Somekawa, no hi cap a la maqueta d'una senzilla crònica. Després de cinc anys bastonejant, l'anècdota fundacional de les dues barres, la cañí a l'entrada, la japo a l'interior, queda com a acudit per a no iniciats perquè, dins o fora, els centenars de platillos que traginen fan que els acròbates xinesos semblin mancs. Dos Palillos és alta cuina petita, mínima expressió, màxim contingut; família, més espiritual que carnal, de Tickets, Pakta o 41º. Ciutadans: és el nivell més alt a què pot arribar el tapeig intel·ligent. Amb l'ham, pesco dels apunts un parell de plats, dels 23 que l'Albert ha disposat. El moll curat i el nigiri amb la seva pell: "El millor és la pell, la servim a part per disfrutar-ne. Curem el peix sobre alga kombu, plena de sal, de minerals". La sardina que volia ser anxova: "Vaig trobar un pot d'anxoves confitades amb quatre o cinc anys i em va interessar l'aigüeta que deixaven, fantàstica. Amb aquesta salsa pintem les sardines". Preparacions potents i desposseïdes. Racions en aparença nímies i que exploten com a
  • Tailandesa
Els millors restaurants tailandesos
Els millors restaurants tailandesos
Un passeig per la cuina més orgullosa, picant i delicada del sud-est asiàtic Restaurants tailandesos a Barcelona? Curiosament, si els comparem amb els seus veïns xinesos i japonesos, o fins i tot vietnamites, estan en franca minoria. I no s'acaba d'entendre. La cuina tailandesa combina preparacions lleugeres amb components aromàtics complexos, i un picant que si no vigileu pot ser sobrehumà. Té fama de refinada: un bon banquet tailandès és ideal per a un sopar  romàntic o una celebració íntima. Nou tailandesos que són una delícia Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. Fins i tot hi ha una cabana cambodjana! Consideracions estètiques apart, val la pena fer la despesa i passar una nit en bona companyia i menjar com el caviar de lima o el xai embolicat amb fulles amb salsa de prunes. Segur que després marqueu gol. Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi ha un restaurant tailandès fantàstic al barri de les Corts que molts no coneixen, i que els fans del menjar exòtic consideren una troballa de les proporcions d’Atapuerca? Doncs sí, perquè entre la mesquinesa imperant, cal ser generós i saber compartir. Ho deixo anar: heu d’acostar-vos al Bangkok Cafè, un restaurant a mig camí entre un quiosc i una cafeteria. En uns 50 metres,
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat