El que succeeix és que la lluna, el sol i la terra estan alineats, la lluna fa ombra i impedeix que es vegi el sol en una petita part de la terra. En concret, l'eclipsi serà total a les Illes Fèroe, en una petita llengua de la superfície terrestre del Mar del Nord i l'Oceà Àrtic, i durarà més de dos minuts en el punt major de durada, com ens expliquen des de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER).
Josep Bordes, vicepresident de l'Agrupació, ens dóna les claus si voleu gaudir d'aquest fenomen en condicions. El millor lloc per veure l'eclipsi és la primera línia de mar, és a dir, des de l'Hotel W passant per totes les platges del litoral barceloní. Un altre punt força bo és la balconada del Castell de Montjuïc, així que si sortiu a córrer per aquesta part de la ciutat, tindreu una recompensa espectacular. Al contrari, desaconsella tota la part del Tibidabo, ja que la pol·lució que pateix la ciutat impedeix molt qualsevol visibilitat.
I, primer de tot, la seguretat! "És obligatori portar ulleres homologades, les ulleres de sol normals no serveixen per veure un fenomen com aquest, on els raigs ultraviolats poden ser molt perjudicials", explica Bordes.
Si voleu veure l'eclipsi amb totes les garanties, els membres d'ASTER estaran davant el Parc de la Barceloneta, a prop de l'Hospital de Mar, des de les 9 fins a les 11.30 h del dia 20. Tot i que és una activitat pensada per als escolars, tothom és benvingut. Posaran al vostre abast telescopis de l'Agrupació així com ulleres homologades en préstec i en venta perquè participeu d'aquesta meravella de la natura sense patir.
I si teniu molta paciència, us agradarà saber que el 2026 l'eclipsi total de sol es podrà veure amb un 100% d'ocultació entre Sitges i Vilanova i amb un 95% a Barcelona.
També t'agradará
Discover Time Out original video