Contra la febre de la tapa barata que colonitza el Poble-sec com la plaga de la tortuga americana... tapa gaditana! Sembla mentida, però pocs llocs hi ha a Barcelona on tastar l'estrella de la cuina de Cadis, el chicharrón. El restaurant Cuarto y Mitad, obert fa dos mesos justos, pal·lia aquesta mancança a dues passes de Blai, ara l'eix de la (mala) tapa. Fede Salmón, cordovès molt català, m'explica que el seu chicharrón està basat en el de Casa Manteca, paradigma de la tasca gaditana: finíssimes llenques de porc, cuites a baixa temperatura i adobades amb pebre vermell i llimona, meloses i boníssimes. Tinc recents al cervell de la llengua les originals, i caram, aquestes no desmereixen ni un pèl les de la taverna al sol.
Peixet fregit del sud
"Estem oberts a tota mena de cuina, però sempre conservant aquesta essència catalanoandalusa, de mar i muntanya", diu Bernardo Montenegro, el segon soci present, també cordovès. Això vol dir que mai prescindiran d'una irreprotxable fritura gaditana o de gambes cuites de Huelva, però també és possible trobar-hi una cua de bou estofada. O uns calamarsets a la planxa amb cansalada viada i Parmentier trufada que tenen pinta i gust d'èxit top ten. "En realitat, el que volíem fer aquí", diu Salmón, "era posar en un restaurant tot el que ens agradava i no trobàvem, com les racions: mig plat, no pas tapa. Aquí pots menjar una ració i després un platàs". També serveixen pernil a tall i pes (11 € = 70 g, lluny dels 16 habituals dels restaurants de pisto). Només hi trobo a faltar l'ortiguilla, aquella anemone arrebossada que és com menjar mar (només es pot cuinar arran de costa, s'espatlla molt ràpid).
Al fons, una brasa de carbó
El tercer soci, el cuiner Carlos Fernández, és tot un gat vell de la cuina –va obrir La Confiteria, ha cuinat a l'Speakeasy, al Bestiari, al Colibrí...– que ara ha agafat la paella pel mànec per caure a les brases. "D'aquest local ens va convèncer la cuina. Vam veure que tenia una brasa de carbó i vam dir 'això és l'hòstia!'", explica. Perquè, de fet, Cuarto y Mitad (mida de mesura d'àvia, 375 g) és un bar-restaurant gastro amb l'as del carbó amagat, que permet que surtin de la cuina l'entrecot Cuarto y Mitad (pesa això i val 16 €) o una peça sencera de lletons a la brasa. Aquest lloc és carn i peix, per menjar a mossegadetes i a dentegades i d'allò més versàtil: els dissabtes i diumenges -quan obren al migdia- hi apareixen arrossos del dia. I Salmon, que ha estat anys muntant bars de nit, s'ocupa de la cocteleria i vol instituir el costum de la mitja copa a 4 €.
Aquest local va canviar de nom al 2015. Ara es diu Palo Cortao.