Nostàlgics del bacallà
El nostàlgic de les degustacions i el bacallà d'O'Lusitano ja pot ballar un fado: han mantingut l'aire de casa particular -aires art déco i modernistes- amb la introducció d'una carta de restaurant amb totes les de la llei. Tot l'arsenal de productes que els ha fet famosos -patés, embotits, formatges, pastisseria- s'uneix a un apartat de plats de carn i peix fonamentals: "Seguim una política un xic talibana amb la tradició portuguesa -adverteix Paulo-, res d'escumes o desconstruccions. La gent quan ve a Portugal espera menjar molt i bé a bon preu". Cap novetat per a qui conegui aquesta cuina, però sí un retrobament grat: cinc menes de bacallà i les contundents receptes de carn, els ecos de les quals ressonen per mig hemisferi sud, com l'arròs d'ànec o la feijoada à Transmontana. Això va unit a 300 referències de vi, un fet que els equipara a un gastronòmic
Manca de portuguesos
Per què hi ha tan poc menjar portuguès aquí, si al cap i a la fi ens assemblem tant? "Ho creguis o no, l'espanyola i la portuguesa són dues cultures molt diferents -addueix Paulo-. Compartim la dieta mediterrània, però els costums i la gastronomia són oposats". Un exemple són les croquetes: "No tenen res a veure amb les croquetes d'aquí. Es fan amb gambes, bacallà o garrí. I la de bacallà no porta beixamel", explica Paulo. I les sopes són molt més contundents i especiades que les nostres.
I dèiem costums? Per exemple, allà no es fan dos plats, sinó un plat combinat molt contundent (a Descobertas teniu les dues coses, a 9 i 12,80 € respectivament, sempre amb copa i postres). "I es menja de 12 a 14 h i no de 14 a 16 h". Ai, el franquisme i la pluriocupació.
Paulo té 42 anys i no ha viscut cap altre Portugal que no estigués en crisi: per això, i a diferència nostra, la cullera i la tradició dominen la taula.