Si alguna cosa bona ha tingut la fotuda crisi (aquesta és una pàgina lliure del tòpic "la crisi és una oportunitat") és que la bombolla dels menús de migdia sobredimensionats ha petat.
I tot i que entre les mans i mànigues que fan els cuiners per ajustar costos també hi ha aixecades de camisa, és normal veure fórmules de migdia on cada cop es dóna més per més poc. Fins i tot a les Michelin: el Dos Cielos acaba d'inaugurar un menú de migdia a 48 euros, de dimarts a divendres, amb aigua, aperitius i cafès.
Però no de qualsevol manera. Té nom propi: Homenatge al Producte és un menú monotemàtic, que cada mes explora les possibilitats d'un producte de temporada. Dels bessons és Javier Torres qui m'explica que la motivació no és fer caixa fàcil abaixant preus: "Estic absolutament en contra de posar un menú de migdia perquè sí", diu. Entre altres coses, perquè de moment assegura que "té molta més sortida la gent que ve a fer carta i el menú no et salva res". En tot cas, el menú més aviat té a veure amb la motivació que els provoca "agafar el producte en plena temporada i esplendor. És un repte fantàstic i divertit. Vas al teu hort cada setmana, penses què en sortirà en un mes i comences a fer proves".
En realitat l'homenatge és autohomenatge, perquè la majoria del seu producte és autoproducció (també la carn: tenen una devesa a Extremadura amb garrins, aviram i cabrit). Molts cuiners s'omplen la boca amb el producte, però ells fan "un esforç brutal per tenir el producte propi, d'aquí el nom de l'homenatge".
Humor fàl·lic
Van començar a finals de maig amb l'espàrrec, i el resultat va ser quatre passes d'impecable senzillesa i una imatgeria fàl·lica força humorística, com les fotos evidencien: espàrrecs, pernil ibèric i bolets de primavera o un plàtan amb nou moscada que no és el que sembla. No amaguen les cartes dels sabors, sinó que les combinen amb molta imaginació.
El juny és el mes del tomàquet, i em fa venir aigua a la boca de pensar què faran aquest parell amb la fruita que va revolucionar l'alimentació europea fa 500 anys. També s'estableixen vasos comunicants entre aquest menú i el programa que protagonitzen a TVE, Cocina2: els bessons recorren la pell de brau flipant amb el producte, i després competeixen cuinant-lo. Mitja hora d'amena fusió entre Con las manos en la masa i les fartaneres d'Echanove i Arias. ¿La dinàmica de competició sana i brometa de la tele és real? "Et prometo que el que veus és el que hi ha. El programa de televisió és el que som, per això surt tan natural". Com la seva cuina