xurro
© Ivan Giménez
© Ivan Giménez

Les 11 millors xurreries de Barcelona

Suqueu el xurro als locals de la ciutat on els fan amb més amor!

Publicitat

L'univers xurrer ha canviat molt en els últims anys. La cosa ja no va només de peces allargades arrebossades de sucre per sucar a la xocolata o al cafè: els pastissers de Barcelona han descobert que aquest producte ofereix molt més, i avui en dia a la ciutat podreu trobar xurros de pernil i salmorejo, de frankfurt, de dols d'almívar o inclús xurros fregits amb oli de cacauet. Tant si busqueu el producte clàssic com el més innovador, acosteu-vos a algun d'aquests locals, podreu sucar-hi el xurro com Déu mana!

NO T'HO PERDIS: Les millors pizzes de Barcelona 

  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Fora de Barcelona
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Segons molts experts, la Xurreria Fernández és una de les millors de Barcelona i rodalies. Situada a l'Hospitalet, a prop del metro Collblanc, és habitual veure-hi hospitalencs fent cua els caps de setmana. L'espera sempre val la pena. De tant en tant, s'hi deixa caure algun turista coreà (la passió que sent el país asiàtic pels xurros és digne d'estudi). El local és espaiós, amb un taulell llarg i moltes taules de marbre. El servei és ràpid i eficient. A més dels clàssics —xurros, porres i suïssos—, també preparen entrepans freds i calents. Detall important: no accepten pagaments amb targeta.

  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Fort Pienc
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

La massa de xurros flueix per les venes d'en Juan Alpuente, amo d'aquesta paradeta ambulant de davant de l'Auditori. El seu pare va començar el negoci el 1963 i el fill l'ha sabut adaptar adaptar als temps que corren; és el xurrer més famós i carismàtic de les xarxes socials. Entre els seus seguidors i clients hi ha l'influenciador l'Ibai Llanos. Té l'oferta clàssica (xurros, porres, xuixos, bunyols, patates xips, xocolata desfeta, etc.) i, de tant en tant, experimenta amb productes nous.

Publicitat
  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Sants
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

La Xurreria Apolo, oberta el 1970, va ser durant dècades un referent al barri de Sants. Actualment està en mans de la Jessy, que compta amb el diploma de mestra artesana de xurrers de Catalunya. Un relleu immillorable. L'oferta dolça i salada és impressionant i variada: des de xurros clàssics i innovadors (maduixa, 'dulce de leche', Kinder, etc.), porres, 'cookies' i bunyols de vent, fins a pastissets de Tortosa, pestinyos d’anís, rosquilles de Santa Clara, fruits secs salats, patates xips variades, morro de porc, bunyols de bacallà, croquetes i molt més. Disposa d’un segon establiment a l’Eixample Dret (Aragó, 370).

  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Fort Pienc
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Probablement, és la xurreria 'de carrer' més antiga de Barcelona. Oberta el 1958 just on comença el pont de Marina, els seus primers clients eren els treballadors de les fàbriques de Poblenou. Ara els que hi fan cua a trenc d'alba són els noctàmbuls del barri que volen acabar la festa amb quelcom calent entre mans. Aquí hi trobareu l'oferta clàssica xurrera i els contundents 'salchichuchos'; xuixos farcits de frànkfurts. Com a dada curiosa, va servir de localització per un videoclip de la Rosalia i en Raw Alejandro.

Publicitat
  • Botigues
  • Xocolata i dolçós
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4

La xurreria és un negoci popular, però tremendament sacrificat: n'obren amb comptagotes. I des de aquest punt de vista cal celebrar l'existència d'Artchur (només per l'acudit del nom, ja mereix l'existència!). A Artchur els xurros es combinen amb acompanyaments dolços i salats, submergits en bols. Dolços: amb escuma i praliné de festuc, gelat de festuc i festuc a trossets. O una conjunció de xurros submergits en escuma de crema catalana, amb pell de taronja confitada, gelat de caramel i grills de taronja (i especialment llaminera és la versió de xurros amb xocolata, amb escuma de xocolata a la sal, salsa de xocolata, crumble de cacau i gelat de xocolata). Així fins a sis receptes. 

Però la radicalitat arriba en les receptes salades. Xurros amb tripes! Simplement, tripes a la madrilenya amb els xurros tallats a trossets. O els Mac & Chur, ofegats en salsa de formatge cheddar amb parmesà i bacó cruixent, un homenatge al mac and cheese nord-americà. La carta està assessorada pel pastisser Miquel Guarro i el xef Miguel García, i totes les escumes dels bols, així com les receptes dels plats, es cuinen in situ. Els xurros són lleugers i poc oliosos, cosa que els fa idonis per combinar amb bols suculents i contundents.  

  • Cafès
  • Gràcia
La Nena
La Nena

Si no t’agraden els nens i el xivarri, si busques un reducte silenciós on pensar en les grans coses que et queden per fer a la vida, aquest espai absolutament kids-friendly no és el teu lloc; tot i l’olor inconfusible de xocolata acabada de desfer, tot i els seus xurros cruixents i prims, que si vols te’ls banyen amb un raig de xocolata. La Nena, amb la seva vocació de sala de la iaia, té una vida que sembla que vol sortir per la porta i serveix els millors xurros de Gràcia.

Publicitat
  • Snack bar

Xurros prims i gruixuts, naturals i farcits, i algunes modalitats la mar d’originals com els xurros farcits amb dulce de leche o amb frankfurt. Tot això, a més d’un assortiment de croquetes, bunyols, patates, cotnes i altres delícies, és el que tenen a la Trébol, el lloc on les teves cames et porten sense voler quan surts de festa per la zona, ja tornis del Vinilo, del Trauma o d’una rave, en aquells moments de la nit (de la matinada?) en què el cos et demana una injecció dolça.

  • El Gòtic
Xurreria San Roman
Xurreria San Roman

Més de 50 anys fent xurros donen a aquesta xurreria de l’Eixample (amb germana petita a Fabra i Puig) un savoir faire que marca la diferència. El seu dependent, el Mario, que ve de treballar durant anys venent xurros a Madrid, es lamenta que els barcelonins no sapiguem apreciar igual les virtuts d’aquests productes meravellosos: els de San Román són artesans, fregits amb oli de cacauet. Els caps de setmana i festius hi ha també porres i, cap al migdia, bunyols de bacallà.

Publicitat
  • Cafès
  • El Gòtic
  • Crítica de Time Out
La Pallaresa
La Pallaresa

El carrer de Petritxol és als xurros el que el del Parlament al vermut. No podem parlar d’aquestes joies de la gastronomia popular sense detenir-nos en un dels establiments mítics d’aquest carrer, on fer la clàssica xocolata amb xurros pre o post compres, amb mares i àvies si s’escau. I és que res millor després de dilapidar la visa que una xocolata amb xurros, melindros o brioixeria en un local amb més de mig segle d’història que, afortunadament, conserva el seu aspecte original.

Xurreria Sagrada Familia
Xurreria Sagrada Familia

Un altre establiment familiar que va obrir les seves portes l’any 1950 i continua oferint productes de xurreria clàssica, des de cotnes fins a patates de diferents tipus, cuquets o morro, és aquesta minixurreria de referència a la zona de la Sagrada Família. Aquí hi podeu trobar també uns xurros espectaculars, que poden ser prims o gruixuts, senzills o farcits de Nutella, crema pastissera o almívar de llet (dulce de leche).

Publicitat
  • Cafès
  • El Raval

És un altre clàssic generalment freqüentat per grups de senyores, un establiment mític del Raval perquè va ser on es va inventar ja fa unes quantes dècades el Cacaolat. El local va obrir les seves portes l’any 1870 i, des de llavors, cinc generacions de la mateixa família s’han entossudit, amb èxit, a mantenir l’aspecte i esperit originaris. Deliciosos xurros, però també suïssos, embotits, brioixeria, crema catalana i més, en un lloc encantador i sempre ple.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat