¿Calen més llocs de tapes? Sí. Potser massa s’han tirat a la russa (l’ensalada, ep), però hi ha zones de Barcelona molt necessitades. Una és el Poblenou, quasi orfe de tapa bona i no greixosa (per ser justos, cal esmentar l’esplèndida tasca que està fent El 58, Rbla. del Poblenou, 58). I un player de primera divisió de la ració desembarca al barri: Xavi Jovells, el Xavi de Can Pineda i un d’Els Tres Porquets (tasca gastro de primera magnitud), acaba de plantar el Floreta a la cantonada de Marià Aguiló, on hi havia un gallec d’interiorisme de ciència-ficció retro, l’A’Rogueira.
Però tanta flor i conte infantil despista: el Floreta és un bar-restaurant de tapes i mitges racions de tota la vida, una tasca amb molt d’ofici gastronòmic on es deixen d’històries. Fa cinc dies literals que ha obert, i reconforta veure un nou lloc que no està fet a cop d’interiorista VIP i talonari (“com que ens hem trobat sense espai on penjar la pissarra, donem la carta en tauleta digital”, diu). L’altre soci no és cap lobby; és Jamones Rodríguez. Per què t’has posat sol, Xavi? “Necessitava fer-ho. Tinc els coneixements, el producte, la cuina... I per internet vaig trobar aquest lloc, en un barri que creix”.
Jovells, fill del Clot i de Can Pineda, només marxa unes cantonades més avall d’Els Tres Porquets. Després d’un any i mig treballant a Sevilla, torna amb una carta on hi trobem ajoblanco i un salmorejo substanciós, canònic, que costa trobar per aquí.
Però també cuina de cullera, com capipota i mandonguilles amb bolets a l'estil de la casa mare. "Tinc el bagatge que tinc i no reinvento res -diu Pineda-. I m'agrada tota mena de cuina, però prefereixo menjar clar", rebla. Podria fer un pop a la gallega amb escuma, però el fa amb patata bullida i pebre vermell. Sense oblidar la perspectiva d'alta cuina, ep. "Són tapes i mitges racions, però amb parament de fil i cristall". Riu molt: "Les crítiques a internet diuen 'ens van clavar 60 euros i ni tenien estovalles'.
A nosaltres això no ens passarà". Entre altres coses perquè els preus són molt, molt continguts. Producte de temporada, fenomenal, a preus -quasi- homologables al cutre bar cantoner.
Sí, hi trobareu mitjana gallega (23 €), però manen en el to general de la carta tapes com unes braves (3,50 €) -patates de la Cerdanya, molt ben tractades- o uns bunyols de bacallà (5,50€) que són pura crema salada. L'ajoblanco va amb daus de tonyina vermella, marinada amb sake i soja. I la broqueta (5 €) de lluny sembla la típica moruna de fira, però en boca és carn de xai macerada durant dos dies, amb herbes del sud. Estremiu-vos de plaer: cuina ininterrompuda, de 9 a 23 h. Esmorzars de Floreta!