Hisako
©JoanCortadellas/ElPeriódicoHisako
©JoanCortadellas/ElPeriódico

L'àvia Hisako

Ernest Fibla Takahashi i Jun Fukuyama fan un viatge d’anada i tornada al Japó: cuina nipona i alguna cosa més

Publicitat

Ernest-Dai Fibla Takahashi, de 29 anys: el nom i els cognoms centren, i delaten. De pare català i mare japonesa. Tots dos, traductors. El restaurant Hisako parla de la seva àvia, filla d'un general, nascuda a Tòquio i fugida a Osaka. I parla de la seva mare, la Keiko, que al Londres de mitjan anys 70 va trobar el seu pare, tots dos estudiants d'anglès. Encara que la Keiko procedia de l'altre extrem del món, el Jordi venia de més lluny: d'una Espanya en què s'extingia una dictadura amb aires d'edat mitjana. La història es podia haver acabat quan cada jove va tornar a casa seva un cop complerta l'obligació acadèmica. El Jordi va resultar ser intrèpid i va viatjar al sud del Japó a la recerca d'aquella noia que va conèixer al Londres del punk i els imperdibles. 40 anys després, el fill de la Keiko i el Jordi ha obert al carrer de Londres de Barcelona una izakaya, una taverna amb el nom de l'àvia, Hisako. De Londres a Londres.

L'Ernest se sent molt català i "molt japonès", i assumeix les seves dues meitats amb harmonia. Al restaurant Cinc Plats, on va ser cambrer després d'estudiar turisme, va conèixer el cuiner Jun Fukuyama. L'ha fitxat per honrar la Hisako: "Admiro la seva creativitat, la cura que té amb tot. Com s'organitza. En un 85% vaig obrir perquè ell em va dir que sí". L'Ernest va ser rodamón abans d'instal·lar-se al juny al carrer de Londres. A Nova York va repartir menjar japonès en bicicleta: "Pagaven esplèndidament". De l'avi general, pràcticament no en recorda res, però té molt present la Hisako i les vacances a Osaka i aquell besoncle que preparava gyoza i a qui la Yakuza va obligar a tancar.

Escoltar l'Ernest i la seva vida en dues meitats és interessant. El menjar que serveix participa d'aquesta dualitat. "Cuina japo no del tot japo". Per exemple, els pèsols amb caldo de dashi fumat, els makis d'albergínia amb pernil i salsa de soja -preparació a la-qual-li-falta-alguna-cosa- o l'okonomiyaki, venut com a trinxat japonès.
El carpaccio és excel·lent, un quadrat jaspiat amb multitud de vegetals i salses (miso, ponzu). Menjar-se'l és fer una mossegada a un Pollock. Carn de boví -bona infiltració de greix- que li serveix Puigbó. "No sempre en tenen". Desconeix la raça, no és Wagyu, no el podria pagar. I no fa cap falta. La catifeta vermella és l'emperadriu del menjar: saborosa i bonica.

Abans, m'he pres un gotet amb ostra (millor tallada en dues parts) i gelea de dashi i la ventresca de tonyina (molt bona) amb salsa d'eriçons. M'acomiado amb el pastís de formatge fresc i galetes salades.

Obrir l'Hisako ha ajudat l'Ernest amb la seva identitat: parla amb el cuiner en japonès, se submergeix en la gastronomia dels seus antecessors. La contracuixa de pollastre homenatja l'àvia, i el bacallà, la mare. Els restaurants amb històries són emotius.

Més informació

  • Japonesa
Hisako
Hisako
No oblideu aquest nom, que té tota la pinta de ser un futurible japonès de culte. L’Ernest Fibla Takahashi –Hisako és el nom de la seva àvia– ha obert una deliciosa izakaia a l’Eixample. Per reivindicar el que es menjava a casa, s’ha aliat amb Jun Fukuyama, jove cuiner d’Hiroshima amb experiència al Sant Pau. Fukuyama va jurar que mai més faria cuina del seu país; aquesta contradicció ha cristal·litzat en una carta clàssica però amb sorpreses, com unes olives arrebossades i farcides de carn picada de vedella i ceba, o un espectacular plat de cinc broquetes. Rebutgen l’etiqueta de fusió: del Japó, a part de certs plats, n’agafen la delicadesa.

També t'agradarà

  • Què fer
La cultura japonesa és, sens dubte, una de les que millor s'ha exportat arreu del món. Ja sigui gastronomia, cinema o art, avui en dia es pot trobar un trosset de Japó a qualsevol racó de qualsevol ciutat. Barcelona no és cap excepció i la cultura nipona també hi està ben representada amb teteries, botigues, restaurants, exposicions... Aquí teniu tot el necessari per gaudir del país del sol naixent sense sortir de la ciutat! Un tastet de Japó Usagi Ochiai Akashi Sakura-Ya Botigues Japonisme A la botiga de Gràcia trobareu els complements necessaris per prendre el te, a més de decoració, moda i complements amb adn japonès. Però no us quedeu només amb la botiga i les seves coses boniques, com els gats de la sort: a Japonisme també organitzen cursos, des d'origami fins a iniciació al japonès. Haiku Haruki Murakami, Hiromi Kawakami, l'agenda il·lustrada per Hiroshige, llibres d'aerogami i de receptes per al Wok. Aquestes són només algunes de les moltes referències bibliogràfiques que trobareu a la lliberia Haiku. A més també venen papers i llibretes, kimonos, estris de cuina, nines kokeshi i kimmidolls i tenen una àmplia oferta de cursos per  iniciar-se a la cultura japonesa. Qui s'apunta a fer 'felties' de Totoro o una gorra de ganxet? Nunoya Nunoya, la botiga creada per Sean Banbury i Nanako Tsujioka el 2002, és un univers d'estampats florals i colors vius i teles boniques arribades del Japó, d'artistes com Echino, Nani Iro o Melody Iro, i teles que provenen de la resta de
  • Japonesa
El millor sushi de Barcelona
El millor sushi de Barcelona
Barcelona és una plaça forta del sushi i, més que una moda, és ja una tradició. Si us cenyiu a aquesta llista de restaurants japonesos, us assegurem que teniu garantit menjar el peix més fresc, el tall més fi i l'arròs fet amb més cura. Guia per gaudir de la cultura japonesa a la ciutat Botigues, restaurants, cursets, sushi, otaku, festivals... tot el Japó a la ciutat! Per molt lluny que quedi el Japó, la seva cultura i tradicions estan ben presents a molts racons de Barcelona. L'oferta és inacabable. Hi ha grans restaurants, llocs on preparen el millor sushi –inclús per emportar-te'l a casa– i botigues on comprar-hi tot el necessari per decorar la vostra casa a l'estil nipó. Per els principiants, la ciutat també ofereix cursos de japonès o bé de la seva cuina, on hi podreu aprendre els secrets d'aquesta cultura tant rica i estesa a arreu del món. Barcelona, a més, està de celebració. Es compleixen 400 anys des de que es van iniciar les relacions diplomàtiques entre el país del sol naixent i Espanya, i per celebrar-ho l'any ve carregat de concerts, fires i commemoracions. Aquí teniu tot el necessari gaudir del Japó sense sortir de Barcelona! Gastronomia Sushi per emportar Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era aix
Publicitat
6 restaurants asiàtics que no et pots perdre
6 restaurants asiàtics que no et pots perdre
Cuina xinesa, japonesa, vietnamita o tailandesa: descobrim alguns dels locals on podreu menjar la millor cuina asiàtica a Barcelona! D’acord, la cuina de l’extrem orient està més que implantada a Barcelona, però un degoteig incessant de noves i bones adreces fa que sigui necessari que en parlem sovint. No és cap tendència, és una realitat palpable que ha fet que avui fins i tot la teva àvia distingeixi ramen de yakisoba. Aquí teniu 6 restaurants asiàtics que el vostre paladar no voldria perdre's per re del món! Mr. China Xinès-xinèsEl millor aquí és oblidar-se de l’enganyós sushi i del menú de migdia, esquers conjunturals. Aquest és un restaurant xinès xinès –on el personal, amabilíssim, amb prou feines parla espanyol– i val la pena submergir-se en una carta llarguíssima que pocs cops es pot tastar. Per exemple: una nutritiva sopa de verdures i mandonguilles de marisc farcides de porc picant, o uns fideus estil Pequín, amb salsa de carn mesclada amb sis verdures crues. Si us agrada el mític xinès de Trafalgar, passeu per aquí: és un xic més car però força més net. Un Capítol de Vietnam Alta cuina de barriDavant el picant a ultrança d’algunes cuines del Sud-est asiàtic, la vietnamita aporta frescor, lleugeresa i moltes preparacions al vapor. Menys coneguda que la xinesa o la tailandesa, gaudir-ne a Un Capítol de Vietnam és un plaer estranyament familiar. Obert l’any 1987 pel matrimoni Cun Pau i Xoi Kiu –exiliats de la guerra amb Cambodja–, té un caràcter de barri amb un punt s
Els millors restaurants xinesos
Els millors restaurants xinesos
On menjar a Barcelona la cuina del gegant asiàtic amb garanties ¿Farts de patir la síndrome del restaurant xinès? ¿El glutamat us fa venir mal de cap? La cuina xinesa és un patrimoni mil·lenari que, durant una mala època, a casa nostra es va convertir en un parc temàtic. De fet, dir menjar xinès és com dir menjar africà, perquè és una àrea immensa i de cuines molt diferenciades. A Barcelona mana la cuina cantonesa i de la Xangai, i si segui el nostre consell, l'autenticitat i bona digestió estan garantides. Vuit xinesos de veritat Chen Ji Des de ja fa un temps, el Chen Ji és conegut com el xinès-xinès de Barcelona. És a dir, un restaurant autèntic sense els habituals ornaments a base de llums vermells, dracs ni plafons lluminosos amb cascades. El local és del més normal que us podeu imaginar, molt senzill i pràctic. Els seus horaris, extensos. Des de les 9 del matí fins a ben bé mitjanit hom hi pot anar a fer un bol de fideus, una sopa o tastar el menú de self-service per uns 5 €. La carta és immnesa Heu esmorzat mai a base de dumplings al vapor com fan ells? Olla de Sichuan El restaurant de Wan Li i la seva mare s'omple cada nit de xinesos residents a Barcelona que troben a faltar el 'huo guo', una mena de fondue xinesa (foto), típica de les regions muntanyoses de Sichuan i del Yunnan, d'on prové la família Li. El menjador sol estar ple de parelles i grups de joves amb tupés engominats gaudint d'una vetllada davant d'una olla de brou bullent i picant. Amb l'ajuda dels basto
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat