Plat de Mula Bar
Foto: Mula BarMula Bar
Foto: Mula Bar

Bars, restaurants i cafeteries gregues a Barcelona

Us descobrim els bars, restaurants i cafeteries heŀlèniques de la ciutat

Mireia Font
Publicitat

La diàspora heŀlènica a Barcelona, pel que fa al fet gastronòmic, ja ha aconseguit passar del que fins fa poc era purament testimonial i un xic folklòric. Hem passat de tenir pràcticament només una cadena bàquica de restaurants a poder anar a un bon grapat d'establiments que eviten caure al tòpic de la postal gastronòmica. Adéu, mussaca pastosa de clixé! Hola, cuina creativa, vins naturals, cafè d'especialitat i brunch grecs!

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Bars, restaurants i cafeteries gregues a Barcelona

  • El Poble-sec

L'Stefano Balis (grec, ex Bardot, Rilke, Informal) i en Jordi Fenoll (elxà, ex Dos Pebrots) capitanejen el Margarit, un restaurant de base grega que juga amb l'amplitud culinària de la Mediterrània. El resultat d’aquest joc són propostes tan encertades com l'‘akra’; corbina macerada en fulles de figuera. La meitat hel·lènica és la d'aparença groga, feta amb llimona, i l'altra és la valenciana, vermella per la nyora. Els plats de la carta d’arrel tradicional hel·lènica s’executen amb capes personals, girs imaginatius i molta tècnica. Un exemple; la ‘tarama’ -una cosina llunyana de la brandada de bacallà que els nois elaboren amb ous de bacallà en salmorra, molla de pa i suc de llimona, i acompanyen amb dauets de remolatxa i pols de pa de garrofa. No hi falten les pita i en proposen de noves setmanalment. Darrere la seva interessant carta de vins, amb molta presència de naturals grecs, hi ha la distribuïdora Satyrs Wine.

  • Bars de tapes
  • Sants

Aquí hi trobareu una carta breu amb sis platets per compartir i una desena de principals; carn (mandonguilles amb salsa muhammara), peix de temporada, pasta (orzo amb estofat de galta i formatge curat) i molta verdura (amanida d'albergínia fumada). En Panos Koulentianos ofereix receptes gregues tradicionals, però les executa amb el coneixement tècnic adquirit als restaurants on ha treballat; Hytra d’Atenes, Selene de Santorini, DiverXO de Madrid, entre d'altres. Un exemple és el xai 'patatato'; un plat de revetlla típic de l'illa d'Amorgos. Allà s'utilitza una sola olla per coure el tubercle i la carn a la vegada. Aquí, ell la fa a baixa temperatura i la presenta esgrunada. Cap plat de la carta supera els catorze euros. Els vins són els altres grans protagonistes del Mula. Tots elaborats per petits productors catalans, espanyols i italians, però sobretot grecs. Dos motius més per anar al Mula? L'excel·lent música i la terrasseta, que és glòria beneïda.

Publicitat
  • Cafeteries
  • El Poblenou

L'Alina Kyrgiannaki, la mestressa, és una dissenyadora gràfica i interiorista reconvertida en restauradora. Traslladar-se al Poblenou la va inspirar a obrir una cafeteria especialitzada en pans tradicionals grecs, entrepans, galetes i brioixeria. El seu brunch ja té una bona legió de fans al barri. Tasteu el 'teder' —pa de massa mare, halloumi a la planxa, hummus, dukkah d'avellanes i envinagrats— i el 'koulouri' —pa de sèsam, alvocat, tahini, ou, oli d'alfàbrega, bola de formatge crema amb festucs i diverses herbes fresques. Els entrepans com el 'tsoureki' —amb burrata fumada, festucs i ruca— i la xapata amb feta, espinacs, iogurt i tomàquet rostit volen. Un dels 'hits' inesperats del Sin Amor No és la seva pròpia versió de l'espiral de canyella, feta amb abundància d'espècies i 'mastiha', una espècie de resina natural de l'illa de Chios. Per beure, ofereix cafè d'especialitat de la casa madrilenya Toma i te grec de muntanya; una tisana feta amb 'sideritis'.

  • Cafeteries
  • Dreta de l'Eixample

L'Impraim El Ghandour, mig grec mig egipci i enginyer informàtic, és l'amo d'aquesta cafeteria d'especialitats hel·lèniques. Elabora el cafè tradicional —fort i espès, preparat amb aigua bullent i grans mòlts finíssims dins una petita cafetera de coure anomenada 'briki', i servit amb el sediment al fons de la tassa— i una selecció de 'freddos'— un doble expresso refredat dins d'una coctelera amb gel, agitat i servit amb escuma. Si preferiu cafès més suaus, també fa expressos, tallats, cafès amb llet, 'flat white' i cappuccinos. Per acompanyar, pastisset dolç 'bougatsa' i pastissets salats com 'tiropita' de feta i 'spanakopita' d'espinacs. És la quarta cafeteria de l'Impraim; en té dues a Països Baixos i una a Grècia.

Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
  • El Poblenou

L'Spiros Dagretzakis, l'amo del Furnos, té el cul pelat de fer pa perquè fa temps que s'hi dedica; a Grècia té sis fleques. La de Barcelona la va obrir el 2016 i, com les altres, és un forn i pastisseria d'especialitats hel·lèniques amb un racó dedicat al cafè per endur-se. Dels grecs, el més demanat és el 'cappuccino freddo'. Al taulell hi veureu un assortiment de pans de massa mare com el rústic —sègol, farina de blat i crosta gruixuda— i el biològic —sègol, farina de blat i llavors de lli—, 'pitas' de vuit farciments diferents, galetes, rosquilles de sèsam, palets d'uns quants sabors i dolços que fan goig de veure. A la nevera hi ha els 'dips' clàssics (tzatziki, hummus, crema de feta), iogurts, formatges i cerveses gregues, i a les prestatgeries; olis, pasta orzo, olives, confitures, tahini i llaunes de 'dolmas' (fulles de parra farcides d'arròs).

  • Menjar ràpid
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4
Lukumas
Lukumas

Un dels llocs claus per esmorzar a Gràcia: aquesta immaculada cafeteria és punt de reunió del professional liberal i modernet de bon esmorzar del barri. El greg Pétros Paschalidis hi forneja cada dia, només amb ingredients naturals, la versió hel·lènica de la berlina: la lúkuma. Surten amb molts de sabors i farcits, alguns tant sorprenents com la de 'matija', glacejada amb essència de resina.

Publicitat
  • Grega
  • Esquerra de l’Eixample

Busqueu un restaurant amb una carta repleta de hits de la gastronomia hel.lènica? Doncs no us ho penseu dos cops, aneu al Greek Aribau. La carta és completíssima, no falta cap icona del receptari grec. Si tanta opció us atabala, sapigueu que també teniu la possibilitat de fer un plat combinat on entra un xic de tot. Ofereixen un menú de degustació per a dues persones que inclou tapes per compartir, plat principal i postres (27,5 euros) i també un d'infantil. La carta de vins és majoritàriament grega i inclou amplles de naturals. Molta opció vegana, vegetariana i sense gluten. Cada segon dissabte del mes, música en directe amb trencadissa de plats inclosa.

  • Grega
  • El Poble-sec

El D'Elias té doble carta; la de pizzes i la d'especialitats gregues. A la primera hi veureu pizzes clàssiques, especials, calzones, blanques i una dolça amb Nutella. A l'hel·lènica plats tan icònics com la 'mussaka', 'spanakopita' (pastís salat de massa filo amb espinacs, porros i feta), 'glouvetsi' (vedella o pollastre amb arròs) i 'pastitsio' (pastís de macarrons llargs i beixamel). De postres, 'portokalopita', un esponjós pastís de taronja. Per digerir-ho tot, una copeta de licor 'ouzo'. Els preus, molt assequibles. El local és més aviat estret, té un segon pis petitó i terrassa.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat