L'Stefano Balis (grec, ex Bardot, Rilke, Informal) i en Jordi Fenoll (elxà, ex Dos Pebrots) capitanejen el Margarit, un restaurant de base grega que juga amb l'amplitud culinària de la Mediterrània. El resultat d’aquest joc són propostes tan encertades com l'‘akra’; corbina macerada en fulles de figuera. La meitat hel·lènica és la d'aparença groga, feta amb llimona, i l'altra és la valenciana, vermella per la nyora. Els plats de la carta d’arrel tradicional hel·lènica s’executen amb capes personals, girs imaginatius i molta tècnica. Un exemple; la ‘tarama’ -una cosina llunyana de la brandada de bacallà que els nois elaboren amb ous de bacallà en salmorra, molla de pa i suc de llimona, i acompanyen amb dauets de remolatxa i pols de pa de garrofa. No hi falten les pita i en proposen de noves setmanalment. Darrere la seva interessant carta de vins, amb molta presència de naturals grecs, hi ha la distribuïdora Satyrs Wine.
La diàspora heŀlènica a Barcelona, pel que fa al fet gastronòmic, ja ha aconseguit passar del que fins fa poc era purament testimonial i un xic folklòric. Hem passat de tenir pràcticament només una cadena bàquica de restaurants a poder anar a un bon grapat d'establiments que eviten caure al tòpic de la postal gastronòmica. Adéu, mussaca pastosa de clixé! Hola, cuina creativa, vins naturals, cafè d'especialitat i brunch grecs!
NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona