Juice Rodríguez, sucs molt seriosos
Rere el simpàtic nom de Juice Rodríguez s'amaga una oferta de menjar ràpid de qualitat molt seriosa: aquí la idea és que si només tens vint minuts per menjar, et clavis un xut d'un suc, fet de quatre o cinc vegetals i un entrepà bo. ¿Els sucs que venen són de premsat en fred, cold pressed? La seva propietària, Elena Reig, vol matisar el terme davant el que opina que "és una moda molt llaminera per als mitjans de comunicació". La seva liquadora, diu Reig, "és una maquinària espectacular que optimitza tota l'extracció del suc, de les fulles i tot, amb un procés de liquat que fa que es conservin intactes tots els nutrients".
Cada suc porta 4 0 5 vegetals diferents, i la majoria busquen la funcionalitat: poden ser digestius, relaxants, o energètics. "Però per damunt de tot volem que siguin bons; evitem els sabors xocants", diu Reig. Un exemple: el Bye Bye Doctor, fet amb pinya, poma i api. En tenen fins a 16 varietats, i uns sis smoothies, fruita batuda, de textura més densa i amb l'opció de barrejar-se amb iogurt artesà.
L'altre pota del restaurant, els entrepans, ja mereixerien un capítol dedicat a Juice Rodríguez: són receptes pensades per Ana López i Gonzalo Galvete, cuiners amb experiència en locals amb estrella Michelin, entre ells Arzak. Amb tres varietats de pa fetes a mida –sense gluten, de sègol o coca de Girona– arriben a taula entrepans calentets i cruixents. Recomano amb fervor el de rosbif, salsa de rave picant i ruca. Completen el panorama amanides pensades fins al mínim detall –tot el producte és fresc i de proximitat–, i bon cafè i pastisseria. "Tenim dues línies de clients: els frikis de la salut i la gent que vol menjar bé i ràpid". I tots dos surten contents de can Juice, afegeixo jo.
Espremedors exquisists
On sí disposen de la preuada maquinària que permet emportar-se el suc envasat a casa és al restaurant Flax & Kale. Germà petit de Teresa Carles, els seus sucs es beneficien de l'experiència de la matriarca d'aquest clan vegetarià. Fa més de 35 anys que combina ingredients, sap com fer que un plat vegetarià tingui bon gust.
Ha aplicat aquest nas també als sucs espremuts en fred, que mantenen tots els seus nutrients (per desgràcia, el suc espremut ordinari els manté dos segons). Bec un vegan vampire (pera, remolatxa, pastanaga, pinya, taronja, llimona i gingebre) i l'organisme em balla un mambo excitant. Altres opcions que diuen "beu-me" és l'Antiox, una bomba de salut a base de taronja, maduixa, kiwi i llimona. Com Juice Rodríguez, tenen de tot: esmorzars, brunch, sucs, una biblioteca amb Wi-Fi per passar-hi la tarda...
Amb la teca, han ideat un vegetarià aglutinador: la carta marca plats amb l'opció de peix blau, de crudivorisme, lliures de gluten i vegans. Totes les tendències de la cuina sana reunides en una carta que, a diferència del Teresa Carles, no parteix de l'adaptació al vegetarianisme de la tradició catalana, sinó que aplica els principis exposats amb retalls d'algunes de les dietes més sanes del món, la del sud-est asiàtic o la mediterrània.
De pura mother
Després de més d'un any d'investigació, un parell d'emprenedores, Gemma Ponsa i Lili Figel, van inaugurar el passat juliol Mother, primer exportador de la cultura del suc premsat en fred. A banda de deliciosos sucs de fruita amb molt contingut vegetal, en trobareu d'altres que poden acostar-se tranquil·lament a un àpat per l'alt contingut proteic.
Per exemple, un dels seus últims invents és El mono loco, fet amb llet de cacau, mantega de cacauet, llet d'ametlla, plàtan, dàtils i lúcuma. Si tasteu aquest smoothie és possible que vosaltres també us enfileu pels arbres. De fet, un mes després d'obrir, ja tenen clients habituals que vénen a buscar les seves barreges relaxants, depuratives o estimulants envasades en vidre.
N'hi ha per a tots els gustos. Com si fos una farmàcia de guàrdia, alguns fans de Mother s'acosten per empassar-se un gotet de gingebre abans de sortir de festa perquè els doni energia o una dosi de clorofil·la de suc de gespa de blat.
A Mother ofereixen també un servei de confeccionar-vos una dieta depurativa, a base de substituir tots els àpats del dia per begudes cold pressed. Servidor la volia fer un parell de dies i en va resistir un i tres quarts (al segon dia sopant suc d'ametelles vaig haver d'acompanyar-lo amb avellanes, senzillament em marejava). Va ser dur buidar-se de tot allò sòlid, fins al punt del mareig. Però un fet és és inapelable: els dos matins que em vaig llevar com a home vegetal em sentia lleuger com una ploma i carrgat d'energia.