Sucs premsats en fred: ¿la beguda més sana del món?

Arriba a Barcelona la fal·lera del 'cold pressed juice', en teoria el millor suc de fruita que puguis prendre

Publicitat
La bogeria pels sucs cold pressed, premsats en fred, acaba de treure la poteta a Barcelona. Encara no ha arribat, ni de bon tros, als nivells d'histèria dels Estats Units, on fins i tot les grans franquícies han incorporat el sistema de premsat en fred. La teoria és aquesta: en lloc de fer servir liquadores amb ganivetes, aquests sucs s’obtenen a partir de passar les polpes de fruita i els vegetals per una premsa hidràulica, en fred, un sistema que, asseguren els partidaris, permet conservar tots els nutrients i té finalitats molt beneficioses per a la salut. ¿És cert? Cap autoritat mèdica s'ha pronunciat, encara, però són boníssims i et fan sentir millor (sobretot si hi creus!).

Juice Rodríguez, sucs molt seriosos
Rere el simpàtic nom de Juice Rodríguez s'amaga una oferta de menjar ràpid de qualitat molt seriosa: aquí la idea és que si només tens vint minuts per menjar, et clavis un xut d'un suc, fet de quatre o cinc vegetals i un entrepà bo. ¿Els sucs que venen són de premsat en fred, cold pressed? La seva propietària, Elena Reig, vol matisar el terme davant el que opina que "és una moda molt llaminera per als mitjans de comunicació". La seva liquadora, diu Reig, "és una maquinària espectacular que optimitza tota l'extracció del suc, de les fulles i tot, amb un procés de liquat que fa que es conservin intactes tots els nutrients".

No, els seus no són sucs cold pressed, però després de tastar-los corroboro que els seus sucs són molt bons, a anys llum de les franquícies de sucs destinats als guiris. "Tothom es torna boig pel cold pressed, però en realitat això és un gran invent de màrqueting", diu Reig. No es creu que un suc de taronja que et puguis fer sense electricitat a casa sigui menys bo que un cold pressed.

Cada suc porta 4 0 5 vegetals diferents, i la majoria busquen la funcionalitat: poden ser digestius, relaxants, o energètics. "Però per damunt de tot volem que siguin bons; evitem els sabors xocants", diu Reig. Un exemple: el Bye Bye Doctor, fet amb pinya, poma i api. En tenen fins a 16 varietats, i uns sis smoothies, fruita batuda, de textura més densa i amb l'opció de barrejar-se amb iogurt artesà.

L'altre pota del restaurant, els entrepans, ja mereixerien un capítol dedicat a Juice Rodríguez: són receptes pensades per Ana López i Gonzalo Galvete, cuiners amb experiència en locals amb estrella Michelin, entre ells Arzak. Amb tres varietats de pa fetes a mida –sense gluten, de sègol o coca de Girona– arriben a taula entrepans calentets i cruixents. Recomano amb fervor el de rosbif, salsa de rave picant i ruca. Completen el panorama amanides pensades fins al mínim detall –tot el producte és fresc i de proximitat–, i bon cafè i pastisseria. "Tenim dues línies de clients: els frikis de la salut i la gent que vol menjar bé i ràpid". I tots dos surten contents de can Juice, afegeixo jo.

Espremedors exquisists
On sí disposen de la preuada maquinària que permet emportar-se el suc envasat a casa és al restaurant Flax & Kale. Germà petit de Teresa Carles, els seus sucs es beneficien de l'experiència de la matriarca d'aquest clan vegetarià. Fa més de 35 anys que combina ingredients, sap com fer que un plat vegetarià tingui bon gust.

Ha aplicat aquest nas també als sucs espremuts en fred, que mantenen tots els seus nutrients (per desgràcia, el suc espremut ordinari els manté dos segons). Bec un vegan vampire (pera, remolatxa, pastanaga, pinya, taronja, llimona i gingebre) i l'organisme em balla un mambo excitant. Altres opcions que diuen "beu-me" és l'Antiox, una bomba de salut a base de taronja, maduixa, kiwi i llimona. Com Juice Rodríguez, tenen de tot: esmorzars, brunch, sucs, una biblioteca amb Wi-Fi per passar-hi la tarda...

Amb la teca, han ideat un vegetarià aglutinador: la carta marca plats amb l'opció de peix blau, de crudivorisme, lliures de gluten i vegans. Totes les tendències de la cuina sana reunides en una carta que, a diferència del Teresa Carles, no parteix de l'adaptació al vegetarianisme de la tradició catalana, sinó que aplica els principis exposats amb retalls d'algunes de les dietes més sanes del món, la del sud-est asiàtic o la mediterrània.

De pura mother
Després de més d'un any d'investigació, un parell d'emprenedores, Gemma Ponsa i Lili Figel, van inaugurar el passat juliol Mother, primer exportador de la cultura del suc premsat en fred. A banda de deliciosos sucs de fruita amb molt contingut vegetal, en trobareu d'altres que poden acostar-se tranquil·lament a un àpat per l'alt contingut proteic.

Per exemple, un dels seus últims invents és El mono loco, fet amb llet de cacau, mantega de cacauet, llet d'ametlla, plàtan, dàtils i lúcuma. Si tasteu aquest smoothie és possible que vosaltres també us enfileu pels arbres. De fet, un mes després d'obrir, ja tenen clients habituals que vénen a buscar les seves barreges relaxants, depuratives o estimulants envasades en vidre.

N'hi ha per a tots els gustos. Com si fos una farmàcia de guàrdia, alguns fans de Mother s'acosten per empassar-se un gotet de gingebre abans de sortir de festa perquè els doni energia o una dosi de clorofil·la de suc de gespa de blat.

A Mother ofereixen també un servei de confeccionar-vos una dieta depurativa, a base de substituir tots els àpats del dia per begudes cold pressed. Servidor la volia fer un parell de dies i en va resistir un i tres quarts (al segon dia sopant suc d'ametelles vaig haver d'acompanyar-lo amb avellanes, senzillament em marejava). Va ser dur buidar-se de tot allò sòlid, fins al punt del mareig. Però un fet és és inapelable: els dos matins que em vaig llevar com a home vegetal em sentia lleuger com una ploma i carrgat d'energia.

Més informació

  • Bar d'entrepans
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 2 de 4
Juice Rodriguez
Juice Rodriguez
Rere el simpàtic nom de Juice Rodríguez s'amaga una oferta de menjar ràpid de qualitat molt seriosa: aquí la idea és que si només tens vint minuts per menjar et clavis un xut d'un suc, fet quatre o cinc vegetals i un entrepà bo. Disposen de 16 varietats de sucs, cadascun amb una funcionalitat concreta, de smoothies –fruita batuda– i d'una carta d'entrepans confeccionada per cuiners amb experiència contrastada: Ana López i Gonzalo Galvete tenen anys de cuina a les ordres d'Arzak.
  • Cuina creativa
  • El Raval
  • preu 2 de 4
Flax & Kale
Flax & Kale
El germà de Teresa Carles és aquest ambiciós espai que vol aglutinar totes les tendències de cuina sana: hi trobareu plats de raw food, vegans, sense gluten i també opcions de peix blau. Es defineixen com a flexiterians -vegetals amb un xic de peix del bo- i un dels seus trets distintius són els 'superaliments', menjar que té molts nutrients, com l'alga espirulina. I això és bo? Doncs sí, les seves receptes no són barates però sí delicioses. Per si fos poc, disposen de sucs de multivegetals premsats en fred, és a dir, que mantenen totes les seves propietats. Fora d'hores de dinar i sopar hi podreu esmorzar o berenar, i fan brunch els caps de setmana.
Publicitat
  • Bars de sucs
  • El Raval
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Mother
Mother
Aquesta botiga és la primera de barcelona que oferex sucs de fruita i vegetals ftes amb una premsa hidràulica. Això vol dir que, si eviten les ganivetes de les liquadores, l'aliment no s'oxida amb l'escalfor i no es perden els nutrients. Hi trobareu bombes com com el suc mono loco: fet amb llet de cacau, mantega de cacauet, llet d'ametlla, plàtan, dàtils i lúcuma. També us preparen dietes depuratives a mida.

També t'agradarà

Sucs, smoothies i batuts
Sucs, smoothies i batuts
Els millors llocs de Barcelona per carregar-se de vitamines La Bordiny Aquest petit local especialitzat en sucs de fruites variades té dues portes d’accés, una pel carrer Jaume I i l’altra pel carrer Llibreteria. El reconeixereu per la seva psicodèlica decoració i pels tocs d’un estrany exotisme polinesi. Amb una oferta tan variada de sucs la indecisió és legítima. No patiu! Si no us decidiu, a la barra exterior, al costat del carrer, ofereixen degustacions dels sucs dels dia. Bar Mendizábal Pocs metres de barra poden oferir molt plaer, des d’originals entrepans a refrescants sucs de tot tipus de fruites assaonats amb gingebre, canyella o orenga. Podeu emportar-vos el suc, beure dempeus o bé asseguts a l’encantadora terrassa de l’encantadora a placeta del davant, que descansa a l’ombra d’uns quants arbres plataners. Un bon lloc per vitaminar-se mentre es gaudeix del mogut i cosmopolita ambient del Raval. La Báscula Al cor del Born podreu respirar amb tranquil·litat i relaxar-vos en aquest local que porta una cooperativa de treballadors. La decoració interior és eclèctica i el mobiliari 100 per cent reciclat. Amanides, empanades argentines, pastissos, infusions i una extensa carta de sucs de fruites i verdures, batuts de llet de soja i smoothies. Fixeu-vos en les parets, són plenes d’art. I també s’hi pot aparcar la bicicleta. La Clandestina Aquesta teteria amb encant es troba al cor del barri Gòtic. Les parets de colors, tota una declaració d’intencions, i el mobiliari recicl
  • Vegetariana
Restaurants vegetarians
Restaurants vegetarians
Els millors restaurants de Barcelona per menjar sa i verd Manel Guirado ha seleccionat els millors vegetarians de la ciutat: restaurants que demostren que la dieta a base de vegetals és saludable, diversa i deliciosa. Coneixes més restaurants vegetarians de visita obligatòria? Ens els pots recomanar als comentaris de sota. Aguaribay El millor que es pot dir d'un vegetarià és que no ho sembla. Defugen la cuina del vegetarià de batalla estil tofu arrebossat, i cada migdia hi podem trobar un molt menú amb plats imaginatius, saborosos i nutritius, com les mongetes amb crema de polenta i sàlvia, o pasta farcida artesanal, sempre amb una tapa d'aperitiu inclosa. Per la nit triomfa un repertori de tapes com les 'papas arrugás', les empanades argentines i fajites i burritos. Petita i acurada sel·lecció de vi i cervesa. –R.M Teresa Carles Tots els vegetarians volen ser diferents, però aquest ho és de veritat: el seu receptari, a mig camí entre la tradició catalana i la cuina d'autor, és sorprenent, saborós i sense dogmes vegetarians. Tasteu les faves a la catalana o el seu timbal d'escalivada i figues i ja em direu. I tenen una bona bodega. Raso Terra Aquest fenomenal restaurant vegetarià, propietat dels presidents de Slow Food Barcelona, té dos fronts oberts: el del migdia, on preparen un menú fantàstic i econòmic, on es pot triar tres variants (un, dos o tres plats) sempre amb intenció gastronòmica, amb sopes i plats que s'escapen del clàssic mengar vegetarià, ja sigui per imaginac
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat