Toni Bigoti
© Maria DiasToni Bigoti
© Maria Dias

6 patates braves d'autor que has de tastar a Barcelona

Quan la tapa reina juga a l'engany saborós: una petita llista de patates braves que en realitat no són patates braves.

Ricard Martín
Publicitat

Pocs de nosaltres ens en podem estar, de demanar patates braves si al bar en qüestió n'ofereixen una racció amb garanties. Ara, és tanta la popularitat d'aquest plat –aquí teniu una llista de les millors de Barcelona– que ja ha entrat de ple en el terreny del 'trampantojo'. Heu de conèixer aquestes patates d'autor: que de fet, no són ni patates braves.

Braves que no són braves

  • Britànica

Quan van obrir el seu primer Fish & Chips a Sant Antoni, la idea dels germans Mani i Magid Alam era exportar a Barcelona un concepte 100% britànic gairebé inèdit aleshores. Lluç arrebossat amb patates fregides, elaborat amb bon producte i tècnica impecable. I en un temps récord han convertit les seves 'patates braves' de pop en un clàssic de la tapa ravalera. La recepta és un tendre pop arrebossat amb 'panko' maionesa japonesa i oli fumat de Rooftop Smokehouse, espai de referència en fumats artesans a Barcelona. Mossegueu-les i no les oblidareu.

  • Catalana
  • El Putget i Farró
  • preu 3 de 4

El Dinou de Buscarons, al Putxet, és una casa de menjars, de formes populars però esperit gurmet, sang i brou nou que reclama tanda entre les braves momificades i el luxe on el 'maître' és el cosí de Dràcula. La seva propietària, la indòmita cuinera Núria Gómez, proposa una variació de les braves que és per sucar-hi pa: patata gallega molt ben fregida –cruixent per fora, tendre per dins– i que apareixen al plat ben amarades d'una maionesa d'allioli negre, dolça i rotunda.

Publicitat
  • Catalana
  • Les Corts
  • preu 1 de 4

No cal reinventar la roda en cada nou local, ni vendre motos. Ara, fer les coses amb sentit comú i qualitat no és gens fàcil; però si hi afegeixes manca de pretensions (que no d’ambicions) pots triomfar. Aquest és el cas del Toni Bigoti, a les Corts, en aquella recta de la travessera on només hi havia franquícies i bars decrèpits. La seva propietaria és publicista de formació però cuinera de passió. I l’aplica en un 'trompe-l'oeil' de braves que en realitat són daus de polenta amb suau crema d’idiazabal, cruixents, lleugeres i saboroses. Totes les salses les fan ells i es nota: les administren de manera intel·ligent i sempre a banda.

  • Cerveseria
  • Eixample
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Els 'imbiss' són, a Alemanya, els locals de menjar de carrer per excel·lència: molt populars i senzills, hi pots endrapar salsitxotes i cervesa per quatre rals. Al novíssim Karl's Imbiss hi trobareu unes patates al forn delicioses i especiades a l’estil cajun i sis salses que acaben de reblar l’àpat, de carn, de mostassa i poma, chimichurri, de tomàquet amb curri, de xili o de tomàquet sol.

Publicitat
  • Mediterrània
  • La Barceloneta
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

D'acord, les braves cabrones de Can Ros entren en l'ortodòxia de la patata brava, però el seu picant és tant particular –suau al principi, i comencen a clavar coces fins al límit d'allò tolerable quan n'has menjades dues o tres– que no m'he pogut resistir a incloure-les en aquest llistadet. Sempre que m'assec a menjar en aquest clàssic renovat de la cuina marinera les he de demanar, no m'hi puc resistir.

  • La Barceloneta
  • preu 4 de 4
Arola: cilindres de plaer!
Arola: cilindres de plaer!

Els anys passen, i el Sergi Arola rep clatellades a tort i a dret, i val a dir que també fa el ximple a cor què vols a les revistes del cor. Ara bé, si hi ha quelcom que és innegable és que Arola és un cuiner de gran talent i que ha parit plats que són pura cultura 'gastropop'. Com per exemple, aquestes patates braves que són l'arquetips que et ve al cap quan et diuen "braves d'autor": melossíssimes patates buides, farcides d'elles mateixes i d'una salsa brava inenarrable.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat