Cuina de Nadal al Banquet
Foto: Cuina de Nadal al Banquet Cuina de Nadal al Banquet
Foto: Cuina de Nadal al Banquet

Els millors menús de Nadal a Barcelona

Els grans hotels i restaurants de la ciutat us deslliuren de cuinar per a tota una tropa

Ricard Martín
Publicitat

Nadal i els àpats: el maldecap més gran d'ençà que van fotre fora aquells dos del paradís per menjar pomes a deshores. Sí, ja sé que no lligueu els gossos amb llonganisses, però que coi; si penques com una mula, al cap de l'any et pots permetre un petit luxe. Aquí teniu una tria selecta de menús que us proposen alguns dels grans hotels i restaurants de Barcelona, perquè hi endrapeu amb la família i en grup, bé sigui per Nadal, Sant Esteve o fins i tot la nit de Cap d'Any. I si esteu més pelats que un gat egipci, una opció és menjar en una de les millors pizzeries de Barcelona, que sempre vesteix i dona alegria. 

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Passant de cuinar per a 25!

  • Hotels
  • Eixample

Rodrigo de la Calle té una merescuda reputació mundial com a xef expert en vegetals. I una mà màgica a l'hora d'inventar-se plats plens de sabor, saludables i lleugers. Apunteu-vos a un Nadal verd, amb un fabulós menú on la suprema de capó i els canelons de festa major tenen tot el sabor de la vostra infantesa, però aptes per a aparells digestius amb més passat que futur. Per 90 euros tindreu un fastuós menú degustació amb molt predomini del verd, i per 70 euros, un menú de Nadal tradicional amb escudella i pilota trufada, canelons de festa major i pollastre del Prat a la catalana. Sempre per les festes de la nit del 24 al dia de Sant Esteve. 

  • Esquerra de l’Eixample

Aquest clàssic de la ciutat ofereix teca de qualitat des de primera hora del dia fins a la matinada. Un punt de trobada ciutadà que va obrir el 1933 i que ha acollit sindicalistes, gauche divine, tertúlies i la Barcelona guapa dels anys 80. En Jordi Vilà i la Moritz van enllustrar de nou el carisma i la gastronomia d’aquest incunable de Barcelona en reobrir-lo el 2009. I ull que enguany compleixen 90 anys de vida! 

Per Nadal, hi podreu trobar un menú amb aperitius marca de la casa Vilà (bunyol de bacallà, croqueta d'espinacs a la catalana, èclaire d'anguila fumada i crema fresca...) i escudella i carn d'olla de primer i pollastre a la catalana de segon. I per Sant Esteve, el mateix però amb canelons de primer i un segon de suquet de rap amb tallarines (que són cloïsses, ep). Tot plegat per 49 euros, amb postres, cervesa, cava i vi. Un tros d'oferta! 

Publicitat
  • Catalana
  • El Poble-sec
  • preu 4 de 4

Un restaurant d’hotel d’impacte: al capdavant hi ha el xef Víctor Torres, que amb Les Magnòlies d’Arbúcies va ser el cuiner més jove d’Espanya a tenir una estrella Michelin; el 2018, tot just amb 25 anys. Arribar i moldre a base de talent: la seva primera Michelin li ha arribat un any i mig després de l'obertura. Però la gastronomia de l'Intercontinental no és només el Quirat.

El restaurant Arrel obre els dies més especials de l'any, amb propostes fetes a mida per aquesta època. Per la nit de Nadal, un menú a base d'aperitius i mossegades selectes –vieires al forn amb mançanilla, per exemple– que culminen en llenguado o garrinet, a 95 euros. El menú del dia de Nadal combina la tradició i la intensitat de la sopa de galets i la carn d'olla i un principal de gall d'indi rostit, farcit de 'chipolata', salsitxa fresca francesa (75 euros). Per Sant Esteve, desengreixem amb salmó marinat en remolatxa i navalles en escabetx, per preparar els canelons de Sant Esteve. El plat principal és un guisat de rap, sèpia i cloïsses, tot plegat per 75 euros. I ofereixen l'oportunitat de celebrar Cap d'Any al Quirat o a l'Arrel en respectives celebracions a 360 euros i 225, que ben mirat no són tants diners, si tenim en compte que quedareu colgats en un remolí extàtic de producte, textures i matisos d'alta categoria. 

  • Cuina creativa
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 3 de 4

A Sant Gervasi el 2023 hi va obrir Mae, un restaurant d’alta volada dirigit pel xef català Germán Espinosa (ex Fonda Espanya), el xef colombià Diego Mondragón (ex Celler de Can Roca, Àbac i Fonda Espanya) i la restauradora costarriquenya Mariella Rodríguez. Practica el 'glocalisme' gastronòmic, aquella sinergia entre el globalisme i el localisme amb què es pot crear en un plat. Una mena de sincretisme culinari, per entendre’ns. El Mae té un peu aquí i un altre a l’Amèrica Llatina de la guaiaba, el tomàquet d’arbre i l’ají groc. 

La seva proposta nadalenca té aquest aire sincrètic marca de la casa i ganes de què hi suqueu pa. I es nota la mà d'Espinosa en plats com un snack de peus de porc amb txangurro i tomàquet d'arbre o un lletó amb nyoquis de carabassa i tòfona. Forma part d'un menú degustació de Nadal a 130 euros, que per Sant Esteve muta en un menú de set plats a 110 euros, amb sardines a la brasa amb tel d'escalivada o un farcellet de picanha amb tàrtar de cigala, i que culmina en canelons de pollastre rostit amb ceps i tòfona i un bacallà amb pil-pil de pèsols. 

Publicitat
  • Hotels
  • Eixample

Aquesta meca del luxe té una potència gastronòmica d'alt voltatge: reuneix quatre estrelles Michelin –tres a Lasarte i una a Oria– i disposa d'una oferta nadalenca a l'alçada de les circumstàncies. Els xefs de la casa, Paolo Casagrande (Lasarte), Xabier Goikoetxea (Oria) i Gabriele Milani –el xef de Glass, un espai situat en la sisena planta, arrecerat per cristall i amb unes vistes privilegiades– han dissenyat una oferta d'11 menús nadalencs, sota la direcció de Martín Berasategui. 

Esclar, la cosa va des de l'altíssim luxe –un sopar-festa de cap d'any a Lasarte, a 780 euros, amb plats com el duet de carabiners i els seus coralls– i l'opció de celebrar els dies festius amb menús a Oria de Nit de Nadal (195 euros), Dia de Nadal (225 euros) o un Sant Esteve daurat a 175 euros. L'oferta més inclusiva i assequible és la de Glass, amb un menú de Nit de Nadal amb sis passes (95 euros), un Sant Esteve a 75 i un dia de Nadal a 100 euros. I per descomptat, un brunch d'Any Nou a 95 euros, amb delicadeses fredes i plats calents que són pur Berasategui, com el txangurro a la donostiarra. 

  • Catalana
  • El Raval
  • preu 2 de 4

Sergi de Meià, co-fundador de l' 'slow-food' a Catalunya, té un nou restaurant a Barcelona. L'estiu del 2023 va obrir Banquet, on hi havia l'enyorat Sagarra –que després de vint anys va tancar les portes el 2020, per culpa de la pandèmia. Banquet és un restaurant amb ànima de bar elegant i clàssic, que a tres passes de la Rambla vol ser un oasi per als locals i visitants que busquin bona cuina, plat fondo i receptes de tota la vida, també amb una barra on esmorzar un bon entrepà. 

De Meià, abanderat de la cuina catalana de tota la vida des d'un punt de vista de km 0 radical i tècnica actual, proposa dos menús canònics i que fan venir salivera. El del dia 25, escudella i carn d'olla de primer i de segon capó farcit a la catalana.  Per Sant Esteve, canelons trufats i de segon suquet de peix o la seva ja mítica ovella xisqueta guisada. En els dos casos, postres de fruita, neules, torrons i cava i vins inclosos per 80 euros (sense begudes i per emportar, a 55 euros). 

Publicitat
  • Hotels
  • Hotels de luxe
  • Dreta de l'Eixample

L'Hotel Claris recupera l'essència de Nadal amb una cuina tradicional, clàssica i basada en la temporalitat. Pedro Salillas signa una cuina de pura essència nadalenca en una terrassa que és un 'must' a Barcelona i única a l'hivern. L'escudella tradicional amb galets farcits, garrinet confitat, llenguado a la meunière com a plats principals, i uns entrants que reafermen el classicisme d'alta gamma d'aquest cim de la cuina d'hotel a la ciutat: bunyols de pularda, sandvitx de llamàntol i lemon grass, pernil ibèric. Tot plegat per 99 euros per cap, amb tronc de Nadal, torrons, vins i cava. Això la nit i el dia de Nadal. Per Sant Esteve el preu és el mateix, però entra en joc un caneló de pollastre pota blava, pera rostida i pinyons. 

  • Dreta de l'Eixample
  • preu 3 de 4

El restaurant Sintonia de l'hotel Gallery, com diu el seu xef Pablo Tomás, fa una cuina “de cuinar. De guisar, actualitzada, però amb una base sòlida”. Una cuina imaginativa, juganera i amb les tècniques del luxe, però sense els productes que encareixen un sopar fins a límits insospitats.

Per Nadal segueix aquesta filosofia fil per randa, amb dues propostes que ofereixen luxe de quatre estrelles amb molta qualitat i encant, amb variacions diverses, entre els dies 24 i 26 de desembre. Per 65 euros per persona, disposen de diferents menús que s'ajusten a cada data, amb entrants com croquetes de calamar en la seva tinta o gambes a la sal, i propostes canòniques, com un menú de canelons de rostit amb beixamel i pollastre de pagès el dia de Sant Esteve. 

Publicitat
  • Catalana
  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

Per sort, cada cop és més habitual que els hotels de luxe facin bandera de la gastronomia catalana (en lloc d'oferir un reguitzell d'amanides cèsar i club sandvitxos d'alt estànding o de fusions internacionals). I al restaurant Fauna ho fan d'una manera modèlica. Al capdavant hi trobem el xef Jordi Delfa, un cuiner amb molta mili i una personalitat potent. Com diu ell mateix, "no soc dels de fer tàrtars en sèrie, però tampoc deconstruccions i escumes".

Ha optat per una tercera via plena de caràcter: posar en context d'un cinc estrelles una cuina catalana modernitzada, amb plats que són tan vàlids per ensenyar el turista què es menja a Barcelona. I els menús nadalencs segueixen aquesta tònica, amb plats que son un deliri de sucar pa (macarrons del cardenal farcits de presa ibèrica o lletó amb verdures i suc de rostit), i que venen després d'uns entrants plens de sofisticació, amb croquetes meloses de carn d'olla o les braves de la casa. No patiu que aquí ningú es quedarà amb gana, postres neules i torrons i begudes inclosos en dos menús entre 72 i 75 euros (també en versió vegetariana). 

Ubicat en plena Rambla de Barcelona, el restaurant de l'Hotel Le Méridien és una aposta segura, tant per la seva qualitat -gastronomia treballadíssima i directa- com pel seu preu. I que se'n pot dir d'aquest fabulós menjador envidrat, des d'on es domina tot el moviment del passeig en una bombolla de pau. 

Nadal és un bon moment per acostar-se al centre de la ciutat, i veure com la resta del món aprecia la nostra ciutat. El restaurant de L'hotel Le Méridien té una oferta variadíssima de menús de totes mides i tendències per als dies assenyalats: des de menús de grup nadalencs, per menys de 50 euros, fins a un brunch d'Any Nou que no arriba als 60, amb plats calents de paella i fideuà. I un dia tan cobejat com el de Nadal, la borma surt per 80 euros. Amb totes les begudes incloses i sense límit: vins, aigües i refrescos. 

Publicitat
  • Cuina creativa
  • preu 2 de 4

Al capdavant de la cuina del bar Veraz hi ha l’argentí Pedro Tassarolo, un xef que ha cuinat en els millors restaurants del món. Té mili a The Fat Duck, Mugaritz i en la darrera temporada d’elBulli. Celebrar Nadal i Sant Esteve aquí és un luxe assequible per a moltes butxaques: amb un preu únic de 70 euros, proposa sopars i dinars amb una successió de plats de festa major com la versió de Tassarolo de l'escudella –sopa de galets farcits de carn d'oll, amb col i botifarra negra– llobarro a la planxa amb 'beurre' blanc de safrà, i un primer de tàrtar de ternera amb tòfona i vegetals encurtits. I per Sant Esteve, una tria de tapes marca de la casa (braves, pernil de gla, bunyol de formatge d'ovella..) que culminen en canelons de pollastre rostit amb tòfona negra i bolets de temporada.  

  • Cuina creativa
  • El Raval
  • preu 2 de 4

El Flax&Kale és un dels restaurants que reivindica el saníssim concepte del flexitarianisme a Barcelona (allò de menjar moltes verdures i una mica de peix bo). La família Carles-Barri plasma tendències de menjar saludable i executa perfectes plats vegetarians, alguns amb superaliments (els aliments amb grans quantitats de nutrients), d’altres amb peix. Avui, convertits en una marca que arriba als lineals de tots els supermercats i líders de tendències, us proposen un menú de Nadal que no està gens malament: per 30 euros, inclou còctel de benvinguda, un devessall d'entrants per compartir –crema de bolets, foie plant-based, ametlles umami i tàrtar de mango i alvocat– i principals com phad thai de pollastre plant-based o un bol japonès amb 'pulled-pork' de jackfruit, aquella fruita carnosa i deliciosa.  

Publicitat
  • Hotels
  • Ciutat Vella

Aquest hotel de disseny extraordinari -ja és un clàssic de la ciutat, del tot integrat amb el barri- es caracteritza per tenir una oferta gastronòmica de gran qualitat-preu: el luxe de menjar en un 4 estrelles emblemàtic a preus que no piquin tant. I pels dies de Nadal han disposat d'una oferta d'allò més apetitosa: un primer de canelons de rostit i foie i segons a triar. De postres, perla de xocolata, torrons i barquets inclosos, així com les begudes incloses. Tot per 45 €: per ser un menú tancat pels dies de Nadal, està molt bé de preu. I el seu no menys emblemàtic 'brunch' -dels més veterans de la ciutat- inaugura el 2024 amb un bufet lliure amb DJ, per 42 €. La dieta l'haurem de deixar pel dia 2, home. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat