Menjar
© Aleksandrs MuiznieksMenjar
© Aleksandrs Muiznieks

Restaurants de Girona que cal tastar al 2018

En sentirem a parlar. Fem un recull dels restaurants de Girona i la Costa Brava que cal tastar aquest any 2018. Bon profit!

Publicitat

Un cop al mes, si podeu, aneu a dinar o sopar fora. Utilitzeu Instagram per seguir grans cuiners i aprendre noves receptes. No us perdeu cap programa de cuina. Si tot això us descriu, aquest és el vostre reportatge. Us confessem els restaurants que, creiem, s'han de tastar sí o sí aquest 2018. Hem intentat que hi hagi una mica de tot. Des de cuina casolana fins la factoria de Ferran Adrià. Bon profit! 

  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Ca l'Arpa
Ca l'Arpa
Ca l’Arpa és molt més que un restaurant. És un espai d'una estrella Michelin pensat per a gaudir dels productes més destacats de l’entorn. Darrere de cada plat, de cada elaboració de Pere Arpa, hi ha l'amor i la sensibilitat per la terra i, sobretot, una interpretació del llegat culinari tradicional. Ells ho tenen clar: els hi agrada cuinar i transformar el producte. A més, també elaboren gran part dels productes que serveixen a taula com el pa, les melmelades, els pastissos… Que ens podem endur a casa!
  • Braseries
  • Baix Empordà
Catalina Parrilla
Catalina Parrilla
El Catalina s’ha convertit en un imprescindible per tots aquells amants de la brasa que posen un peu a Platja d’Aro. Com a bons argentins, la carn és el seu fort i serveixen graellades i asados espectaculars d’una carn tan suculenta que us farà plorar i que inclou peces menys convencionals com el tall que es pela o l’entranya. Tot això acompanyat amb uns amaniments sublims que són secret de la casa i que us convertiran en repetidors empedreïts del restaurant. Si tot el que sabeu de l’Argentina és que s’hi menja bé, ofereixen l'anomenat menú argentí perquè feu un tastet del bo i millor de la gastronomia del país. I això inclou també les fantàstiques empanades que serveixen i els vins argentins de què disposen. El plus que fa que el restaurant tingui un 10 són el seu servei amabilíssim i l’encert en la decoració del local, que el fa inqüestionablement atractiu.
Publicitat
  • Cuina creativa
  • Centre
Nu
Nu
Nu versus Massana o Massana versus Nu. El Nu és el rock’n’roll mentre que el Massana és tradició. Tots dos restaurants gironins formen un binomi gastronòmic exquisit, cadascú amb la seva singularitat. El Nu opta per la fusió de la cuina meditarrània amb la del sud-est asiàtic. Diuen que fan cuina urbana (nou concepte a tenir en compte?): ràpida, ben elaborada i bona. Què en pot sortir d’aquesta combinació? Una carta molt especialitzada en plats crus i frescos, d’aquí ve el terme nu. Coriandres, juliverts, peixos del dia… mesclats amb creativitat. Parlen també de cuina transparent, sense floritures innecessàries: ceviche de corball, steak tartar, llagostins amb shiso verd i maionesa d’all negre, tagliata de bou a la brasa, tataki de tonyina lacat amb fruites vermelles i gel de coco… Let’s rock’n’roll!
  • Asiàtica
  • Centre
  • preu 2 de 4
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Fins fa poc, trobar un bol de ramen (la sopa de fideus japonesa) a Girona era difícil. Massa difícil. Les coses, per sort, comencen a canviar. Un dels restaurants on en podreu trobar és el Mien. Els responsables del Mien són, de fet, els mateixos de l'Umai (regentat, recordem, per un cuiner d'origen mexicà i la seva dona xinesa) amb una peculiaritat: està especialitzat en fideus i, evidentment, ramen. També podem trobar entrants, com les fantàstiques gyozas de gambes o pollastre, i unes postres per llepar-se'n els dits (no marxeu sense tastar el pastís de te verd!) però l'autèntic rei de la casa és, sense cap mena de dubte, el ramen. El brou és casolà i 100% xinès, els fideus estan fets a mà,-per l'entranyable avi de l'entrada, de fet-, i els 'toppings' són força variats: porc, ànec, vedella o llagostí a la tempura. En definitiva: un ramen que seria capaç de ressuscitar els morts. No us agrada la sopa? No patiu: també podeu demanar uns bons fideus picants. En trobareu amb bolets, peix o carn. Per llepar-se'n els dits!  
Publicitat
  • Catalana
  • Centre
  • preu 3 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Arròs i Peix
Arròs i Peix
El menjar entra pels ulls. I això ho ho saben molt bé a l'Arròs i Peix. Un restaurant situat al bell mig del Barri Vell de Girona que consta d'un taulell ple de peix i marisc fresc,- com en una peixateria-, on el client escull, en directe, el producte que vol menjar. Tant el primer com el segon plat. L'encarregat del taulell et pesa el producte al davant i, a més, et proposa diferents maneres de preparar-lo. Si decidiu començar amb una mica de peix i marisc (els xipirons a l'andalusa paguen molt la pena i el tartar de salmó és exquisit) podeu optar per menjar-vos, de segon plat, l'altra gran pilar de la casa: els arrossos. Tenen diversos tipus de paella (mar i muntanya, bacallà i espàrrecs, peix i marisc, verdures…), arròs caldós (de peix i marisc, llagosta o pop) i arròs negre, amb o sense bacallà. És difícil quedar-se només amb un, però l'arròs caldós de peix i marisc és de categoria. A més, no cal que compartiu l'arròs entre dos: també serveixen racions individuals.  Si l'arròs tampoc us fa el pes, podeu optar per una fideuà (boníssima), un bon peix que us tallaran i serviran davant vostra, i fins i tot, carn. En tot cas, estem davant d'un molt bon restaurant de cuina de mercat on el més important és la qualitat del producte. Cuiden la presentació però l'objectiu sempre és que el producte,-sigui peix o marisc-, conservi el seu sabor i textura original. Tot acompanyat d'una bona carta de vins i d'una petita però interessant selecció de postres casolans. Un (altre) impresci
  • Japonesa
  • Baix Empordà
Kaito
Kaito
El Kaito és un restaurant japonès amb tocs de fusió que porta el producte fresc per bandera. Com a bon restaurant palamosí, el peix és el fort del Kaito i a banda de la carta habitual compta amb tot de suggerències del dia proposades a partir del peix que ofereix la llotja de pescadors. A més a més, només d’entrar pots fer un cop d’ull al mostrador on hi ha exposada tota la matèria prima (fresquíiiiiissima) per començar a salivar. A la seva carta hi trobaràs clàssics japonesos com makis i uramakis increïbles o plats de fusió com les gyozes de peix blau o els nigiris de magret. Entre els plats imprescindibles hi ha un magnífic ceviche o un apetitós entrecot de vaca reposada si busqueu una alternativa al peix. La nota negativa del local és que és un xic petit i per tant, cal reservar. Supleix aquesta debilitat amb escreix però amb punts forts com la seva localització més que cèntrica o el fet que ofereixen servei take away.
Publicitat
  • Braseries
Ca l'Artau
Ca l'Artau
La bonica masia on està ubicat el restaurant ja és un bon presagi de l’agradable experiència que t’espera un cop dins. A Ca l’Artau, a mig camí entre Llagostera i Caldes de Malavella, hi trobaràs cuina tradicional catalana amb un toc de modernitat i una especialitat deliciosa: les seves carns a la brasa, tant nacionals com d’importació. Entrecots, botifarres, cabrit, porquet... tot són productes que trobaràs a la carta i que et couran exquisidament al forn de llenya. Si ets més de menú, cap problema perquè en tenen tant entre setmana com al cap de setmana i a uns preus bastant ajustats. És un restaurant especialment recomanable per anar-hi en família o a fer un àpat en grup, ja que disposen de molt d’espai i la cuina acompanya.
  • Japonesa
  • Baix Empordà
Higuma
Higuma
El Higuma és el que es pot classificar com a tot un descobriment si sou uns bojos del menjar cru. És un restaurant jove però que exerceix el sushi amb veterania, demostrant que si es fa amb mestratge, pot fer-se absolutament addictiu. No us podeu perdre els gunkans de tonyina o salmó, els temakis d’anguila, els seus sashimis de toro, vieira o dorada o el seu mític tataki de wagyu, la raó definitiva per estimar-los per sempre més. Si voleu afegir-hi un xic de cuina, tenen fantàstics assortiments de sushi calent o mil i un plats cuinats esplèndids com sopes, gyozes, tempures, arrossos o guisats. Mengeu el que mengeu, no podeu prescindir de les postres japoneses de pel·lícula que preparen. Us recomanem els dorayakis d’en Doraemon o el tiramissú de te matcha remullats amb el xarrup de sake que et donen abans de pagar, flipareu!
Publicitat
  • Hotels
  • Baix Empordà
Hotel La Plaça
Hotel La Plaça
No cal ocupar un cinc estrelles per gaudir d'una gran gastronomia i un entorn privilegiat. L'hotel La Plaça, ubicat a la localitat de Madremanya, és un solvent tres estrelles amb una cuina de nota a càrrec de Vicenç Fajardo. La seva és una cuina d'autor ben arrelada a la terra, amb plats imaginatius i definitivament estètics, que pren forma d'una carta estacional amb hits que tornen any rere any. És el cas d'una de les estrelles de l'estiu, el seu popular caneló de carbassó amb formatge de cabra, tomàquet, albergínia i nous, perfecte per a gaudir en el seu agradable jardí, el súmmum de l'encant. El xef és un fan de la tòfona, un ingredient que podrem trobar en alguns plats d'una carta que recomanem degustar a l'exterior, a la seva terrassa, un lloc ideal per a una sortida íntima en parella.  
  • Baix Empordà
Restaurant Cal Bandarra
Restaurant Cal Bandarra
Cal Bandarra és d’aquests llocs autèntics que només d’entrar ja et fa sentir com a casa. És un projecte nou liderat per un equip jove i amb moltes ganes i aquesta voluntat d’agradar i oferir una bona experiència es trasllada als clients. Un àpat en aquest restaurant implica compartir, ja que la seva filosofia culinària és la d’oferir petites racions de plats d’allò més sorprenents i que així puguis tastar quatre o cinc coses diferents durant la teva visita. Et farem uns quants spoilers de menjar perquè te’n facis una idea: tiradito calent de verat amb magrana i alvocat, braves amb maionesa de wasabi, musclos al vapor amb fonoll o nyoquis de carbassa amb sèrum de parmesà, trufa negra i caviar de Bourbon. T’assegurem que et faltaran dies per provar totes les exquisideses que tenen! Recomanació final: si hi vas a l’estiu, no et perdis la seva magnífica terrassa amb vistes al castell de Begur.
Publicitat
  • Catalana
  • Oest
Tothom sap que en Joan, en Josep i en Jordi,-els arxiconeguts Germans Roca-, i l’equip del Celler de Can Roca van (pràcticament) cada dia a dinar al restaurant dels pares. I quan tastes el menjar ho entens. L’any 1967 Montserrat Fontané i Josep Roca van obrir Can Roca,-també conegut pels veïns com ‘El Bar del Chofer’- amb l’objectiu de ser el bar-restaurant del barri. No només ho han aconseguit: 50 anys més tard continuen sent un dels millors restaurants de menús de Girona. Cuina casolana, tradicional i de temporada. És difícil quedar-se amb un sol plat, però si enganxeu que aquell dia fan canelons o fideuà, no dubteu en quedar-vos-hi a dinar. Estan per llepar-se’n els dits! I tranquils, no caldrà que us hi deixi mig sou o un ronyó: el menú no passa dels 10 euros.   
  • Baix Empordà
Restaurant La Calèndula
Restaurant La Calèndula
És dir el nom de La Calèndula i sentir que són paraules majúscules perquè la singularitat d’aquest restaurant capitanejat per la mediàtica cuinera Iolanda Bustos li ha valgut una fama més que merescuda. Per si hi ha per aquí algun despistat: La Calèndula es caracteritza per l’aposta per la cuina de les flors. Sí sí, ho heu sentit bé. Amb l’amor per la naturalesa per bandera i el toc únic que li dóna l’Empordanet que l’acull, aquest restaurant de Regencós que té els seus orígens a la ciutat de Girona ha picat pedra per obrir un nou ventall gastronòmic on les herbes i flors no són només elements decoratius al plat sinó autèntiques protagonistes carregades de nous sabors. Podeu tirar de carta i atrevir-vos amb plats com ortigues de mar arrebossades, turbot salvatge al forn amb blat marí i salsa d’anemones o pinya infusionada amb flors d’hibisc i sorbet d’estragó; o bé escollir el menú silvestre i deixar-vos sorprendre amb la degustació dels principals hits que ofereix el restaurant i que són representatius de la filosofia de la casa.
Publicitat
  • Baix Empordà
La Vianda
La Vianda
Amb poc temps, La Vianda s’ha convertit en la reina de s’Agaró per les seves insuperables hamburgueses, que fan que aquest plat clàssic del fast food s’hagi convertit en un àpat de gourmet. Els germans que porten el restaurant són de la filosofia que per fer un bon plat cal un bon producte i això es percep a les seves mítiques hamburgueses. Les fan amb un pa rústic més que cruixent, amb carn de qualitat i amb ingredients que abans no haguéssiu lligat mai amb una hamburguesa com el foie, el provolone, l’oporto o la botifarra de perol. En tenen moltes i tindreu treballs per triar la millor perquè el llistó està molt alt! Heu de tastar la Tex-Mex, que és picant i farcida de nachos i jalapeños, la Mallorquina banyada en sobrassada o la de Wagyu amb una carn espectacular. Quedareu tips com bacons i tot per menys de 10 euros!
  • Catalana
  • Baix Empordà
Bo. Tic
Bo. Tic
Queixaleu la cuina creativa del Bo.TiC i veureu com us evoca l’Empordà dels guisats i els platillos més tradicionals. Aquest és l’esperit d’aquest restaurant d’una estrella Michelin, situat a quatre passes de la capital baixempordanesa, La Bisbal. Al Bo.TiC fan la seva particular proposta d’autor de la cuina més típica d’aquelles contrades. Ingredients tan autòctons com el bacallà, l’ànec, l’arròs i el pollastre prenen formes originals i sorprenents al paladar. Com en el bacallà confitat, patata, essència de tòfona i San Simón, el magret d’ànec i peres al vi o el risotto, rostit d'ànec, carbassa i tòfona. Tenen diversos menús que van dels plats més tradicionals als més creatius i juganers i una carta de vins molt àmplia, amb més de 400 referències.
Publicitat
  • Què fer
  • Alt Empordà
Castell de Peralada
Castell de Peralada

La cuina de Xavier Sagristà a l'interior del Casino Peralada té un aroma inconfusible a estrella Michelin. Encara no la té, però és fàcil pronosticar que molt aviat la cuina creativa d'arrel empordanesa d'aquest xef que ha sabut crear una carta amb caràcter, de vocació saludable i estacional, brillarà en l'univers Michelin. Tot això gràcies a entrants com les cloïsses amb espàrrecs de mar, poma verda, api i cogombre; i plats com el mar i muntanya de llom de xai amb calamars, o el gratinat de llamàntol blau amb pasta fresca garganelli. La de Sagristà és una alta cuina mediterrània que no dubta a flirtejar amb altres cuines del món, com demostren plats de la carta com un tiradito de vieires amb cansalada ibèrica i verduretes. L'entorn no pot ser més privilegiat: les dependències d'un castell medieval amb majestuosos jardins de conte, on tindrem constantment la sensació que en qualsevol moment apareixerà Carson, el majordom de Downton Abbey.

  • Baix Empordà
A la part del darrere del monestir de Sant Feliu de Guíxols s’hi amaga una joia digna de ser visitada (i tastada): El Restaurant El Ginjoler. En un espai d’una bellesa aclaparant i on s’hi combina el disseny amb el respecte per l’estructura original, el menjador del restaurant està situat a l’antic refectori de la comunitat monàstica. Es tracta d’un espai ple d’arcs i capitells on s’hi respira una sensació de pau i recolliment. La cuina també està emplaçada al lloc on originalment hi cuinaven els monjos, que van habitar l’espai fins a mitjans del Segle XIX. El menjar que s’hi serveix però poc té a veure amb l’austeritat de la gastronomia monàstica, ja que El Ginjoler, capitanejat per la xef Carme Picas, predica una cuina moderna i de creació que s’ha de tastar almenys un cop a la vida. Si hi aneu a l’estiu, no us perdeu l’experiència de sopar a l’espai privilegiat de l’Hort del Rector, on hi tenen una terrassa il·luminada amb un gust exquisit.
Publicitat
  • Baix Empordà
Casa Juanita
Casa Juanita
Discretament situat en un dels carrers més cèntrics del nucli de Begur, Casa Juanita és el mar posat al plat. El peix de roca és l’estrella de la casa i te’l cuinen suculentament acompanyat de patata, tomata i ceba al forn de llenya d’alzina. Treballen amb la pesca del dia, amb la qual cosa la oferta de la casa varia a cada àpat. Deixa’t assessorar pels propis restauradors, que et portaran el peix en una safata perquè escullis què vols menjar i t’assessoraran si això del penegal, la rascassa o el corball et sona a xino. Si encara no t’hem convençut, pensa que l’experiència és un grau i aquest restaurant ja té gairebé 40 anys d’història! No trobaràs a Begur un lloc més autèntic.  
  • La Selva
LimaLimón
LimaLimón
No cal que busqueu més, el millor ceviche de la Costa Brava el fan al LimaLimón de Tossa de Mar. El trobareu fora dels carrers més comercials de Tossa però de seguida us entrarà pels ulls pel seu bon gust en la decoració i el bon rotllo que desprèn tant el local com el seu personal. Sense cap mena de discussió, el plat estrella del LimaLimón és el ceviche de corball amb uns tocs àcids i picants que s’ha guanyat l’admiració de tots els clients que han tingut la fortuna de trepitjar aquest local. A banda del cru, si voleu fer un tastet de l’autèntica cuina peruana que es serveix en aquest restaurant no us podeu perdre els tequeños fets amb massa casolana, els chicharrones, l’espectacular cervesa Cusqueña o el clàssic còctel peruà pisco sour que us arreglarà la vetllada. La carta és curta però cuidada i els preus molt econòmics, què més necessiteu?
Publicitat
  • Pizza
  • Nord
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Cocolino
Cocolino
Ostenta l’honor de ser la pizzeria més antiga de Girona i, tot i que va obrir el 1986 al barri de l’Eixample, des del 1992 està ubicada a Pedret, segurament la porta d’entrada més bonica de la ciutat, resseguint la llera del Ter just quan el riu Onyar fa pocs metres que hi ha desembocat. A part de ser un restaurant de cuina casolana amb menú assequible de migdia entre setmana, la pizza és l’autèntic amo i senyor del local. Fetes artesanalment i amb preferència per matèries primeres autòctones, la pizzeria compta amb una extensa carta on fins i tot hi ha espai per una selecció de pizzes sense lactosa, a banda de les clàssiques i les més d’autor, i també serveixen pizzes aptes per a celíacs si es reserva amb antelació.
  • Hotels
  • La Selva
1477
1477
L'hotel Camiral, ubicat a Caldes de Malavella, té la signatura inconfusible de l'interiorista de moda (o ja no tant?) Lázaro Rosa-Violan. És un cinc estrelles comme il faut, amb el seu camp de golf, un entorn natural d'excepció, piscina exterior, centre de wellness, luxe a dojo i un restaurant, el 1477, que hem d'apuntar a l'agenda. I és que el xef Ramon Simarro ha creat una carta d'inspiració mediterrània amb pinzellades internacionals, fruit de la seva formació a restaurants com els estrella Michelin Alkimia o Can Fabes i del seu pas per diversos restaurants de cuina internacional a Londres. Brilla especialment un fantàstic arròs amb gambes de Palamós, el plat preferit del xef, que podreu degustar en un menjador amb espectaculars vistes al Pirineu o en una terrassa feliçment allunyada del món.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat