Pastisseria Carrió
Foto: Alex FroloffPastisseria Carrió
Foto: Alex Froloff

Els millors panellets de Barcelona (de més cars a més barats!)

La part més dolça del dia dels morts són els panellets: t'expliquem on trobar els millors, bé siguin tradicionals o innovadors

Ricard Martín
Publicitat

Un simple pastisset rodó fet de massapà i rematat amb pinyons. Aquesta és la recepta original que ens endolceix cada any la castanyada. Tot i això, les formes de preparar-lo són tan diverses com la perícia dels cuiners (una bona prova és que en un humil forn preparen els millors panellets de Barcelona). Si no us voleu enfarinar, us podeu acostar a algunes de les millors pastisseries de la ciutat, on trobareu propostes que van des dels sabors més tradicionals a la innovació més avantguardista. Ja sabeu que aquesta no és una tradició barata: encara que l'IPC dels aliments es moderi fins a l'1,8 %, aquesta caiguda no arriba als panellets, perquè ni ametlla ni pinyons baixen mai de preu. Un any més, pugen: prepareu-vos a pagar el panellet a més de 70 euros el quilo. No són de primera necessitat, però sí que fan la vida més dolça. Per cert, us els hem ordenat de més cars a més barats: de res!  

NO T'HO PERDIS: Fer panellets és molt fàcil si saps com 

De més cars a més barats

  • Botigues
  • Pastisseries
  • Ciutat Vella

Qualsevol producte o especialitat el trobareu en la millor de les versions possibles, a Hofmann, bé sigui un luxuriant rotlle de canyella i desficis clàssics com una tarta de brownie amb cremós de xocolata, o macarons. I els panellets no en són una excepció: la seva no és una innovació radical, sinó que eleven a l'altar del millor producte i tècnica recepta personals i encertadíssimes.

Aquest any, destaquen les receptes de festucs amb massapà i taronja confitada, de panellets de gerds o el d'avellana amb cor de caramel tou, una de les especialitats de la casa. Tot es fan a mà, com si fossin petites joies. La caixa de pinyons de set unitats tradicionals, perfumada amb vainilla Haití, costa 18 euros: és a dir, a tres euros el panellet. I la caixa variada de set a 14 euros. L'excel·lència mai no és barata.

  • Botigues
  • Pastisseries
  • La Nova Esquerra de l'Eixample

Aquesta escola de pastisseria amb degustació combina la creativitat i capacitat docent del xef Eric Ortuño –qui havia sigut xef i pastisser de l'escola Hofmann–, amb la visió empresarial de la també xef Ximena Pastor, ex-cap de pastisseria d'Albert Adrià. I els panellets que han preparat per a aquesta temporada tardorenca són una cornucòpia que desborda ingredients i sabors: ametlla, llimona, matcha, castanya, gerds, llimona, coco i xocolata... Fins i tot tenen un panellet de la seva premiada galeta Reus, a base de galeta d'avellana, praliné d'avellana, caramel salat i xocolata Valrhona. I els seus panellets clàssics no ho són tant: son quadrats! En homenatge a l'obra de l'escultor César Baldaccini, que comprimeix en cubs materials de desferra.

Esclar que aquest són absolutament el contrari: matèria primera top i execució excelsa. Un fet que els catapulta al segon lloc més elevat del rànquing: la caixa de 9 unitats costa 24,5 euros, és a dir, a 2,7 euros el panellet clàssic. Ara bé, una capsa de 27 unitats de sabors –amb sis de clàssics– costa 45 euros, o sigui que si no sou fonamentalistes del panellet, la broma us surt a 1,66 la peça.  

Publicitat
  • Eixample

Els seus panellets són un paradigma, massapà perfecte i generosos amb els pinyons. Res millor per triomfar per la castanyada que portar a casa una safata dels seus panellets 'tradinnovadors', com diu en Christian Escribà. Que tenen un equilibri perfecte per satisfer la tieta amb sabors agosarats però entenedors: panellets de 'lemon pie', de tiramisú, de gerds, de crema catalana... Fins i tot tenen panellets d'oreo! Tots van al mateix preu, clàssics i de sabor: a 2,20 euros la unitat. Una caixa de sis panellets clàssics us costarà 12 euros. 

  • Dreta de l'Eixample

La pastisseria Carrió és una pastisseria de barri i proximitat, adaptada als temps.  L'Oriol Carrió, el mestre pastisser de l'obrador, firma una oferta de pastisseria que revisa els grans clàssics incorporant nous gustos i combinacions. I van rebre el merescut premi als millors panellets de Catalunya! Una delícia dolça i de massapà esponjós, que els ha valgut revalidar el títol el 2024. Els venen en caixes de 6, 18 i 35 unitats, però també per peça: a 2,10 el panellet. Els de sabors –entre ells de sacher, mango, tiramisú o massapà amb xocolata– costen 1,85. 

Publicitat
  • Eixample

Després de guanyar la copa del món de pastisseria, el jove pastisser J.M. Rodríguez Guerola va obrir aquesta pastisseria amb espai de degustació per donar sortida a la seva creativitat i talent. A part del panellet tradicional, delícies d'aquelles que monopolitzaran la conversa a l'hora de les postres. Uns panellets de cirera –massapà amb pasta d'avellana i interior de compota de cirera– i els panellets Pacaya, amb massapà amb xocolata i deliciós rom Zacapa amb petits trossets de xocolata negre i un dolç interior de caramel coulant, o fins i tot uns de plàtan caramel·litzat al forn amb interior de Gianduia. Un deliri. La caixa de sis panellets de pinyons costa 12 euros, és a dir, a 2 la peça. Sis de variats costen 10 euros.

  • Sants - Montjuïc

Existeix des de principi dels anys seixanta del segle passat. La trobareu a prop de la plaça de Sants, un pèl amagada, com tot el que val la pena. I en el seu moment ja va obrir com a obrador especialitzat en bomboneria, amb la intenció de controlar al màxim tots els processos de la xocolata. Amb el temps, han consolidat el seu senyal d'identitat, que són bombons artesans decorats manualment. 

Per la castanyada, aquí volen els panellets de xocolata artesana, amb sabors de castanya, cafè, avellana o maracujà, per exemple, recoberts de la millor xocolata artesana. Material de qualitat: ametlla marcona, avellana de Reus i pinyons de Castella, és clar. I encara que 75 € el quilo pugui semblar car, no ho és tant. Cada panellet de pinyons pesa uns 20 grams, i si feu la regla de tres, veureu que la peça surt per 1,5 euros. 

Publicitat

La Campana

La família Mira porta al capdavant de La Campana des de 1890: 130 anys! I en la gestió de botiga hi conviu la tercera generació amb la quarta. El seu compromís amb el panellet és de pedra picada: els fan amb un 70 % d'ametlla, sense patata ni moniato, i així redueixen de passada la quantitat de sucre del massapà. I també tenen una bona varietat de sabors per triar i remenar: de cirera confitada, de taronja confitada, de cafè, de coco, de llimona amb canyella i de codony. El preu és relativament assequible: a 69 euros el quilo de panellet de pinyons, cada unitat costa uns 1,40 euros. 

La Campana 
Princesa, 36. T.  933 19 72 96

  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Bubó és una pastisseria artesana que cuida els petits detalls en tots productes, utilitzant ingredients de primera qualitat. Això s'aplica, esclar, als panellets. I ho apliquen amb un saludable esperit d'innovació transgressora que ens encanta, com calaveres geomètriques de xocolata gegants, farcides de xocolata. La podeu encarregar a la seva web. Ara bé, si desitgeu una opció més tradicional, només heu d'acudir als clàssics panellets de pinyons, que surten a un preu immillorable: 62 euros el kilo. Us sembla car? No ho és en absolut: van a pes, però això significa que cada peça costa 1,10 € aproximadament. 

Recomanat
    Més de Tots Sants
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat