Fundació Miró
©ShutterstockFundació Miró
©Shutterstock

La Mercè 2024: portes obertes

Els museus, monuments i edificis que obren portes gratis durant les festes de la Mercè

Publicitat

La Mercè del 2024 ens promet tornar, per fi, a la normalitat i arriba plena de concerts gratuïts i moltes altres activitats que t'expliquem en detall. Enguany també podreu aprofitar les jornades de portes obertes dels principals museus, monuments i edificis emblemàtics de la ciutat. 

NO T'HO PERDIS: El millor de les festes de la Mercè 2024

  • Què fer
  • Ciutat

Ja ha començat el compte enrere per tornar a donar la benvinguda a la festa major per excel·lència de Barcelona. A més dels concerts que se celebren arreu de la ciutat, uns dels actes més esperats de les festes de La Mercè són les jornades de portes obertes. Entre tots els edificis emblemàtics que es poden visitar, un dels més populars de cada any és, sens dubte, la Sagrada Família. I no ens estranya, perquè si la basílica de Gaudí és espectacular per fora, per dins encara ho és més.

Malgrat que les portes obertes de la Sagrada Família ja són una tradició més durant La Mercè, enguany serà el primer cop que en lloc de tres dies, la basílica es podrà visitar durant quatre dies seguits: el 21, 22, 23 i 24 de setembre.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • El Raval

L’arquitecte Antoni Gaudí va iniciar aquest edifici per encàrrec de l’empresari tèxtil Eusebi Güell l’any 1886. Es tracta d’una obra de joventut de l’autor de la Sagrada Família (tots dos són considerats llocs imprescindibles per visitar a Barcelona). El Palau Güell pertany a l'etapa orientalista de l’arquitecte, inspirada en l'art del Proper i Extrem Orient, així com en l'art islàmic hispànic. El resultat va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984.

Palau Güell. 24 de setembre de 10 a 20 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història natural
  • El Besòs i el Maresme
  • preu 1 de 4

Entre l'extensa oferta de museus que ofereix Barcelona, trobem el Museu de Ciències Naturals de la ciutat. La institució té més de 140 anys d'història i al seu interior amaga un patrimoni de més de tres milions d'exemplars de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. Gràcies a les donacions particulars, als convenis amb el Parc Zoològic, als parcs naturals de Catalunya i la mateixa recerca del Museu, aquesta valuosa infraestructura arquitectònica s'ha anat enriquint any rere any.

Museu de Ciències Naturals. 24 de setembre de 10 a 20 h.

  • Què fer
  • El Poble-sec

Situat als jardins de Joan Maragall, la gran zona verda que es troba entre l’Estadi Olímpic i el Palau Nacional, aquest edifici és un dels secrets de Montjuïc. Residència oficial dels reis en les seves visites a Barcelona –es veu que a Joan Carles I no li agradava el Palau de Pedralbes–, va ser construït amb motiu de l’Exposició del 1929 i acull, a més d’obres d’artistes com Dalí, una interessant selecció d’escultures ubicades als jardins, que es poden visitar els matins dels caps de setmana i festius.

Palauet Albéniz. 21, 22 i 24 de setembre de 10.30 a 14.30 h i de 16 a 19.30 h.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Visites turístiques
  • El Gòtic

Quatre imponents columnes corínties estriades que daten del segle I aC es disparen fora del seu podi al més improbable dels llocs: un pati del darrere del Centre Excursionista de Catalunya. Part de la cantonada del darrere del temple dedicat a l'emperador romà August (que després de la seva mort va ser elevat al panteó), les columnes van ser descobertes i aïllades de l'estructura d'un edifici medieval l'any 1835. La columna de la dreta va estar molt de temps a la plaça del Rei, separada de la resta, fins que va ser incorporada a la resta el 1956.

Temple Romà d'August. 22 de setembre de 10 a 20 h i 24 de setembre de 10 a 19 h.

Quant valen les entrades?

Visitar el Temple d'August és completament gratuït i no cal fer cap tràmit ni reserva prèvia. Podeu visitar el temple lliurement dins l'horari d'obertura a l'epicentre de la plaça del Rei. És un dels plans gratuïts que podeu fer a Barcelona.

Què se sap de la història?

El Temple d'August va formar part del paisatge urbanístic de Barcino, la Barcelona romana del segle I aC. El temple estava dedicat a l'emperador August, el mateix que va formar la colònia que ha esdevingut l'actual ciutat comtal. Encara que ara sigui l'epicentre de la plaça del Rei, quan el temple es va construir era la part central del fòrum, situat al cim de la muntanya Tàber. Tot i que no se sap exactament a quina època va pertànyer, s'estima que la construcció es va iniciar amb l'emperador Tiberi.

Malgrat que només es conserven quatre columnes, el Temple d'August tenia un total de sis columnes col·locades a l'edifici, que feia un total de 37 metres de llarg i 17 d'amplada. A l'època romana, el temple presidia la plaça principal de la ciutat, encara que ara està una mica més amagat. Per arribar-hi cal pujar el carrer Paradís, al barri Gòtic, i al número 10 una pedra de molí dona la benvinguda i indica el que va ser el punt més alt de Bàrcino.

Està ben conservat?

Encara que el temple tingui milers d'anys, no fa pas tant que es va trobar. Amb el pas del temps, l'edifici es va anar espatllant fins que acabo cobert per les noves construccions. Al segle XIX, durant les obres de la seu del Centre Excursionista de Catalunya, es van trobar 3 de les 4 columnes. La darrera s'havia trobat anys abans i estava exposada a la plaça del Rei. Per poder fer-nos una idea del temple, van traslladar aquesta darrera al costat de les altres a l'espai on continuen exposades actualment.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
  • Eixample
  • preu 1 de 4

Situat al barri de l'Eixample de Barcelona, el Recinte Modernista de Sant Pau va ser construït entre 1905 i 1930. El recinte va ser concebut per Lluís Domènech i Montaner com a ciutat-jardí per als malalts i durant més de 80 anys va acollir les instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Avui, permet conèixer com era la vida hospitalària i la medicina fa un segle i és un dels llocs imprescindibles de Barcelona.

Recinte modernista de Sant Pau. 24 de setembre, de 9.30 a 18.30 h amb reserva prèvia.

  • Art
  • Sant Andreu

Fabra i Coats. El 20, 21 i 23 de setembre de 12 a 20 h i diumenge 22 de setembre d'11 a 15 h.

Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani és un equipament municipal dedicada a la recerca, producció, exhibició i difusió de les pràctiques artístiques contemporànies. En estret contacte amb la creació més emergent i amb els diferents col·lectius locals, a través de la Fàbrica de Creació que està ubicada a les naus de l'antiga fàbrica, també té la voluntat de convertir-se en un espai amb projecció internacional.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Biblioteques, arxius i fundacions
  • Eixample

Barcelona disposa d’una àmplia oferta de biblioteques públiques. Algunes d’elles estan ubicades en llocs amb història com l’ambiciosa Biblioteca de Catalunya, ubicada en el Raval de la ciutat i que s’emplaça en un edifici medieval construït al segle XV, o la Biblioteca Pública Arús. La seu d’aquesta última va ser concebuda a finals del segle XIX per l’arquitecte i escriptor Bonaventura Bassegoda i Amigó. El dibuixant i pintor José Luis Pellicer va dirigir les tasques de decoració de l’edifici.

Biblioteca Pública Arús. 20 de setembre d'11 a 14.30 h.

  • Llocs d'interès
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Visiteu el Born el diumenge 24. Per celebrar la Mercè el Centre de Cultura i Memòria fa portes obertes amb accés gratuït a les exposicions. També permet visites exprés a 'La Mercè Santes de Barcelona' i per a famílies. 

El Born Centre de Cultura i Memòria. 24 de setembre, amb visites exprés de 12 a 14 h i de 17 a 19 h.

Publicitat
  • Sales de cinema
  • El Raval

El millor cinema a un preu ridícul. De Buster Keaton al cine eròtic, passant pel Segon de Chomón, Orson Welles, Jean-Luc Godard, Woody Allen i els Coen. Ara bé, l’oferta no es limita a la pantalla gran. Fer-se el carnet de la biblioteca pot ser la perdició de qualsevol cinèfil. Les filmografies, catàlegs de festivals, històries, llibres de tècnica, guions, biografies, llibres sobre pel·lícules i un llarg etcètera sumen més de 32.000. Si us agraden les curiositats, no us perdeu alguns exemplars del segle XVII i XVIII de temàtica precinematogràfica.

Filmoteca de Catalunya. Del 18 al 20 de setembre de 10 a 14 h i de 16  a 21 h. El 21 i 22 de setembre de 16 a 21 h i el dia 24 de 10 a 14 h i de 16 a 21 h.

 

  • Museus i institucions
  • Història
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Sigueu llaminers o no, aquest museu mereix una estona del vostre temps. És una de les millors activitats per fer amb nens, però també si sou adults: està ple d'escultures de xocolata per a totes les edats fetes pels mestres pastissers de la ciutat: des de la Casa Batlló de Gaudí fins als personatges de l'última pel·lícula de Pixar o clàssics de Disney. Els documents audiovisuals i els ordinadors tàctils expliquen d'una manera divertida la història del cacao, des dels seus orígens a la seva arribada a Europa. Reserveu amb antelació si vols fer un dels cursos per aprendre a fer figures de xocolata i postres delicioses.

Museu de la xocolata. 24 de setembre de 10 a 15 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • El Gòtic

El diumenge 24 de setembre, d'11 a 20 h, podreu descobrir el museu Frederic Marès i les seves col·leccions. L'escultor col·leccionava tot el que queia a les seves mans, des de raspalls a gots d'òpera i gàrgoles; el 1944 va donar les seves col·leccions a la ciutat i dos anys més tard s'inaugurava el museu que du el seu nom, situat en una part de l'antic Palau Reial dels Comtes de Barcelona.

Museu Frederic Marès. 24 de setembre, d'11 a 20 h.

  • Museus i institucions
  • Ciutat Vella
Museu Picasso
Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència per al coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic el 1963, acull un fons de més de 5.000 obres d'art que componen la col·lecció permanent i ofereix una programació dilatada d'exposicions temporals.

Museu Picasso. 22 i 24 de setembre, de 9 a 20 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Pedralbes

El 1326, la reina Elisenda de Montcada va utilitzar la seva herència per comprar el terreny i construir un convent de l'ordre de les monges Clarisses, al que aviat es va unir. El resultat és una joia de l'arquitectura gòtica, una església de nau única de tres pisos, amb vitralls i un claustre del segle XIV que, en honor a la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre obre les portes a tothom.  

Monestir de Pedralbes. 22 de setembre (de 10 a 20 h) i 24 de setembre (de 10 a 17 h)

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
  • Sant Gervasi - La Bonanova
CosmoCaixa
CosmoCaixa

El dissabte de La Mercè el Museu de la Ciència celebra la jornada de portes obertes. 

CosmoCaixa. 24 de setembre de 10 a 20 h

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • La Font de la Guatlla

Aquesta antiga fàbrica tèxtil va ser dissenyada per Puig i Cadafalch i és una de les obres mestres del Modernisme. Gran part de l'últim segle va ser utilitzada com a barraques de la policia i, posteriorment, va ser abandonada.

Aquestes festes de la Mercè el CaixaForum obre les seves portes el diumenge 24. S'hi podran veure les exposicions actuals com ara 'La imatge humana', 'Alex Reynolds:'Perquè tinc llàgrimes!'' o les permanents com 'El bolero de Ravel'.

Caixaforum. Dg. 24, de 10 a 20 h  

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
  • Fort Pienc
Museu de la Música
Museu de la Música

El 2007 el Museu de la Música tornava a obrir al públic a L’Auditori; el diumenge 24, de 10 a 19 h, ho fa gratuïtament. L'exposició permanent que podeu visitar té prop de 500 instruments de diferents èpoques i cultures i és considerada com una de les més importants d’Espanya.

Museu de la Música. 24 de setembre, de 10 a 19 h 

 

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Sants - Montjuïc

La construcció de nous accessos per als equipaments dels Jocs Olímpics de Barcelona va afavorir la proposta de crear un nou jardí botànic per a la ciutat. Està situat a la muntanya de Montjuïc, el pulmó verd de la ciutat, entre el castell i l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Té 14 hectàrees de superfície i la seva forma recorda a la d'un gran amfiteatre. 

Jardí Botànic. 24 de setembre de 10 a 19 h

 

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Sants - Montjuïc

Mies van der Rohe va construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929, no com una galeria, sinó com un espai de recepció poc moblat amb la seva marca personal, la Cadira Barcelona, tot en col·laboració amb la dissenyadora Lilly Reich. El pavelló va esdevenir un monument insígnia de l'arquitectura racionalista moderna, sobretot per l'ús revolucionari dels materials. 

Pavelló Mies Van Der Rohe. 24 de setembre de 10 a 14 h

  • Llocs d'interès
  • Visites turístiques
  • Sants - Montjuïc

Construït l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Universal d’aquell any, el Poble Espanyol és un poble en si mateix situat a Montjuïc, pulmó verd de la ciutat de Barcelona. En un sol recinte de 49.000 metres quadrats conviuen rèpliques de 117 edificis de diferents comunitats d’Espanya.

Poble Espanyol. 24 de setembre de 10 a 20 h.

 

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
  • El Raval

Fins i tot si no pots distingir una caravel·la d'un catamarà, el Museu Marítim mereix una visita, ja que els arcs i voltes de les antigues drassanes representen un dels exemples millor conservats de l'arquitectura gòtica civil a l'Estat espanyol. Van ser declarades Monument Històric-Artístic en 1976. En l'època medieval, les drassanes es van situar just a la vora del mar i es van utilitzar per assecar, reparar i construir bucs per a les flotes reials. Amb més de 75 anys d’història, la seva feina és conservar, estudiar i difondre una de les col·leccions de patrimoni marítim més importants de la Mediterrània.

Museu Marítim. 24 de setembre, de 10 a 20 h.

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sants - Montjuïc

La Fundació té la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques. Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències.

Fundació Miró. 24 de setembre. Cal reserva prèvia.

Publicitat
  • Esports
  • Sants - Montjuïc

Obert el 2007, el Museu Olímpic i de l’Esport ofereix un visió general dels Jocs Olímpics, des de l'Antiga Grècia fins a l'actualitat. A més de fotos i pel·lícules de tots els moments i herois esportius, hi ha una mostra d'objectes juntament amb una col·lecció dels vestits de les cerimònies inaugurals i de les torxes i diverses activitats interactives.

Museu Olímpic i de l'Esport. 24 de setembre, de 10 a 14.30 h 

  • Què fer
  • Dreta de l'Eixample

Antoni Tàpies va destacar en l'escena artística als anys 50, quan va començar a incorporar residus de paper, fang i draps en les seves pintures.

L'edifici segueix sent un dels primers exemples del modernisme a combinar maons a la vista i ferro, i és ara un centre cultural i un museu dedicat a l'obra i a la vida de Tàpies, amb exposicions, simposis, conferències i pel·lícules.

Dins hi ha l'entitat dels Amics de la Fundació Tàpies, que permet als socis gaudir d'exposicions, conferències i tot tipus d'activitats que organitza la Fundació.

Fundació Antoni Tàpies. 24 de setembre de 10 a 15 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • El Parc i la Llacuna del Poblenou

Instaŀlat a l’edifici del DHUB, conegut popularment com 'la Grapadora', el Museu del Disseny acull al voltant de 70.000 objectes –com ara vaixelles, ceràmica, cotilles, cadires, bústies i cartells publicitaris– que expliquen l’evolució de les arts decoratives en el disseny i les arts d’autor contemporànies.
A banda de quatre sales d'exposicions permanents, que es renoven cada cinc anys, el museu incorpora un espai d’exposicions temporals, un centre de documentació –obert al públic– i l’arxiu  dedicat a la reserva i la conservació de les coŀleccions.

Disseny Hub Barcelona. 24 de setembre de 10 a 20 h.

  • Museus i institucions
  • Història
  • El Gòtic

De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. Es pot accedir a aquest laberint subterrani per la Casa Padellàs, un palau de mercaders de l'any 1498, que es va traslladar pedra per pedra fins a la plaça del Rei.

Inclou els centres de la plaça del Rei, el Monestir de Pedralbes, Vil·la Joana, el Park Güell, Santa Caterina i El Call.

MUHBA. 24 de setembre, d'11 a 15 h i de 16 a 19 h

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història

Dir que és un racó amb encant és com dir que al Celler de Can Roca s’hi menja bé. El Barri Vell s’atura en sec, i per sorpresa sorgeix un monestir. És dins d’un monument romànic del segle XII i és un dels museus més antics de l'estat, del 1857, amb peces icòniques com una monumental rosassa. Celebraran 175 anys posant al dia una col·lecció que resumeix el pas de l’home a Girona, del neolític a l’edat mitjana. L’haureu vist a 'Joc de trons': “No acabem d’entendre com la ciutat no treu més partit de la sèrie”, diuen.

Museu d'Arqueologia. 24 de setembre, de 10 a 14.30 h 

  • Museus i institucions
  • Història
  • La Barceloneta

La seu del museu es troba al Palau de Mar, als què havien estat els antics Magatzems Generals de Comerç, l'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881.

El Museu d'Història de Catalunya vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans de Catalunya, donar suport a la recerca i estimular l'interès dels ciutadans per la història.

Museu d'història de Catalunya. 24 de setembre, de 10 a 14.30 h

Publicitat
  • Què fer

Aquest edifici es va construir per a l’Exposició Universal del 1929 i va ser el primer parc de bombers real, ja que fins aleshores feien servir altres edificis municipals. Els mateixos bombers van ficar cullerada en el disseny, fet seguint les seves necessitats, i la resta de parcs han copiat aquest primer model.

Quan entrem, ens rep la Genoveva, un cotxe de bombers també del 1929 que ens embadaleix. Que ben conservat! Està a la part expositiva permanent, repartida en cinc espais dedicats a diferents aspectes de la professió: les persones, els equipaments, els vehicles, les comunicacions i els parcs.

I cada mitja hora hi alguna cosa passa. Les llums baixen, les flames apareixen i els bombers han de sortir corrent! En aquesta sala és per on els més petits –i algun de gran– corren en l’activitat 'Qui, què, com', una gimcana a través de la qual descobriran què és un bomber, com i on treballa i, el més important, com han d’actuar en cas de tenir una emergència.

Tornareu a casa amb un munt d’informació valuosa i carregats d’anècdotes. Per exemple, sabíeu que el que menys fan els bombers és apagar focs?

Espai Bombers. 24 de setembre d'11 a 15 h amb un vehicle de bombers.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat